Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Oznakowanie posiłków cateringu dietetycznego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Dania gotowe takie jakie są dostarczane w ramach cateringu dietetycznego podlegają pod szczegółowe wymogi w zakresie oznakowania. Co więcej, coraz częściej polskie organy urzędowej kontroli żywności kontrolują podmioty prowadzące działalność w zakresie cateringu dietetycznego. 

Podstawowym problemem w znakowaniu tego rodzaju produktów jest to, czy posiłki zaliczane są do kategorii „żywności opakowanej” czy też żywności innej niż opakowana. Wymagania dotyczące żywności opakowanej są bowiem inne niż te określone dla żywności uznanej za nieopakowaną. Przykładowo, w przypadku żywności innej niż opakowana, nie jest konieczne podanie informacji o: wartości odżywczej, masie netto produktu czy ilości poszczególnych składników. Aby dokonać oceny danego przypadku, należy wziąć pod uwagę sposób dystrybucji, sposób oferowania posiłków czy moment ich produkcji i pakowania. Te okoliczności są zatem kluczowe dla przeprowadzenia oceny i ustalenia czy posiłki stanowią żywność opakowaną.

Istnieją sytuacje również, kiedy organy kontroli niesłusznie uznają poszczególne posiłki za żywność opakowaną i oceniają ją z perspektywy ogólnych wymogów dotyczących oznakowania. W takich przypadkach warto wiedzieć, że istnieją odstępstwa od tych ogólnych wymogów.

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.