Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oznakowanie posiłków cateringu dietetycznego

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Dania gotowe takie jakie są dostarczane w ramach cateringu dietetycznego podlegają pod szczegółowe wymogi w zakresie oznakowania. Co więcej, coraz częściej polskie organy urzędowej kontroli żywności kontrolują podmioty prowadzące działalność w zakresie cateringu dietetycznego. 

Podstawowym problemem w znakowaniu tego rodzaju produktów jest to, czy posiłki zaliczane są do kategorii „żywności opakowanej” czy też żywności innej niż opakowana. Wymagania dotyczące żywności opakowanej są bowiem inne niż te określone dla żywności uznanej za nieopakowaną. Przykładowo, w przypadku żywności innej niż opakowana, nie jest konieczne podanie informacji o: wartości odżywczej, masie netto produktu czy ilości poszczególnych składników. Aby dokonać oceny danego przypadku, należy wziąć pod uwagę sposób dystrybucji, sposób oferowania posiłków czy moment ich produkcji i pakowania. Te okoliczności są zatem kluczowe dla przeprowadzenia oceny i ustalenia czy posiłki stanowią żywność opakowaną.

Istnieją sytuacje również, kiedy organy kontroli niesłusznie uznają poszczególne posiłki za żywność opakowaną i oceniają ją z perspektywy ogólnych wymogów dotyczących oznakowania. W takich przypadkach warto wiedzieć, że istnieją odstępstwa od tych ogólnych wymogów.

Wybierz temat: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.