Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niedozwolony składnik wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością – ważny wyrok WSA

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu (II SA/Po 551/22) w sprawie wprowadzenia do obrotu niedozwolonego składnika wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością (włókna słomy pszennej). W stanie faktycznym sprawy, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydał decyzję nakazującą przedsiębiorcy wycofanie z obrotu wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością ze względu na użycie do ich produkcji niedozwolonego składnika - włókna słomy pszennej, który nie jest wymieniony w załączniku I rozporządzenia nr 10/2011. 

Sąd Administracyjny podzielił stanowisko urzędu i wskazał, że art. 5 ust. 1 rozporządzenia nr 10/2011 stanowi, iż w produkcji warstw z tworzyw sztucznych w materiałach i wyrobach z tworzyw sztucznych można stosować w zamierzony sposób jedynie substancje włączone do unijnego wykazu substancji dozwolonych określonego w załączniku I do tego rozporządzenia. Wykaz ten jest kompletny i zawiera około 900 substancji. Nie obejmuje jednak włókna słomy pszennej.

Wyjątki od powyższej zasady wymienione są w art. 6 ust. 4 i 5 rozporządzenia nr 10/2011. Przepis ten stanowi, że poza substancjami wymienionymi w załączniku I w wyrobach z tworzyw sztucznych mogą być obecne substancje dodane w sposób niezamierzony i substancje pomocnicze w procesie polimeryzacji. Art. 6 ust. 5 rozporządzenia nr 10/2011 przewiduje kolejne odstępstwo od ww. zasady, zgodnie z którym dopuszcza się stosowanie dodatków niewłączonych do unijnego wykazu, pod warunkiem że substancje te znajdują się w wykazie tymczasowym. Żaden z powyższych wyjątków nie wystąpił w przedmiotowej sprawie. 

WSA oddalił skargę Strony uznając, że: „skoro wykaz unijny nie zawiera włókna słomy pszennej jako substancji dozwolonej, to tym samym uznać należy, iż środek ten jest niedopuszczalny, a co za tym idzie produkty zawierające te substancje nie powinny zostać wprowadzone do obrotu.”

Autor:Centrum Prawa Żywnościowego i Produktowego FoodLaw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.