Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ozonowanie lodu jako metoda utrwalania ryb

Kategoria: Procesy i Technologie

Lód z H2O3

Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) w Hiszpanii opracowuje innowacyjny system ozonowania lodu w postaci drobnych łusek, który służyć ma do utrwalania produktów rybnych i owoców morza. Metoda ta może okazać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnych sposobów konserwacji ryb, zarówno w miejscach obróbki i dystrybucji żywności, jak i w punktach sprzedaży, a nawet na zwykłych targowiskach. Głównym celem badań jest zaprojektowanie przemysłowego systemu wytwarzania ozonowanego lodu oraz ustalenie najważniejszych parametrów procesu produkcji, zapewniających skuteczniejszą konserwację świeżych ryb, bez zmiany ich cech sensorycznych. 

Większa trwałość ryb

Wykorzystanie lodu do konserwacji żywności w przemyśle rybnym pozwala zachować najważniejsze właściwości produktów i opóźnić proces ich degradacji. Ryby utrwalane ozonowanym lodem charakteryzują się wysoką jakością przechowalniczą, ponieważ konserwujący efekt niskiej temperatury potęgowany jest bakteriobójczym działaniem dwutlenku wodoru, co w rezultacie sprawia, że żywność  może być przechowywana przez znacznie dłuższy czas.

Ekologiczna metoda konserwacji

Ten innowacyjny system konserwacji, poza wprowadzeniem nowych, wydajniejszych technologii zwiększających bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, przyniesie też korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Procesy oczyszczania i dezynfekcji w istotny sposób oddziałują na środowisko naturalne, przede wszystkim z powodu wykorzystania dużych ilości wody, energii elektrycznej i chemikaliów. Przetwórstwo rybne jest jednym z sektorów przemysłu o największym wpływie na środowisko, ze względu na wysokie wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności. Pierwsze wyniki badań prowadzonych przez AINIA sugerują, że ekologiczne metody dezynfekcji, takie jak ozonowanie, mogą przyczynić się do ograniczenia wykorzystania wody w tej gałęzi przemysłu nawet o 30%. Ich zastosowanie mogłoby także zmniejszyć ilość strat w przetwórstwie rybnym o 1-3%.

Źródło:  

http://www.ainia.es/noticias/prensa/hielo-ozonizado-escamas-conservar-productos-mar/ 

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.