Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Ozonowanie lodu jako metoda utrwalania ryb

Kategoria: Procesy i Technologie

Lód z H₂O₂

Centrum Rozwoju Przemysłu Rolno-Spożywczego (AINIA) w Hiszpanii opracowuje innowacyjny system ozonowania lodu w postaci drobnych łusek, który służyć ma do utrwalania produktów rybnych i owoców morza. Metoda ta może okazać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnych sposobów konserwacji ryb, zarówno w miejscach obróbki i dystrybucji żywności, jak i w punktach sprzedaży, a nawet na zwykłych targowiskach. Głównym celem badań jest zaprojektowanie przemysłowego systemu wytwarzania ozonowanego lodu oraz ustalenie najważniejszych parametrów procesu produkcji, zapewniających skuteczniejszą konserwację świeżych ryb, bez zmiany ich cech sensorycznych. 

Większa trwałość ryb

Wykorzystanie lodu do konserwacji żywności w przemyśle rybnym pozwala zachować najważniejsze właściwości produktów i opóźnić proces ich degradacji. Ryby utrwalane ozonowanym lodem charakteryzują się wysoką jakością przechowalniczą, ponieważ konserwujący efekt niskiej temperatury potęgowany jest bakteriobójczym działaniem dwutlenku wodoru, co w rezultacie sprawia, że żywność  może być przechowywana przez znacznie dłuższy czas.

Ekologiczna metoda konserwacji

Ten innowacyjny system konserwacji, poza wprowadzeniem nowych, wydajniejszych technologii zwiększających bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności, przyniesie też korzyści ekonomiczne i środowiskowe. Procesy oczyszczania i dezynfekcji w istotny sposób oddziałują na środowisko naturalne, przede wszystkim z powodu wykorzystania dużych ilości wody, energii elektrycznej i chemikaliów. Przetwórstwo rybne jest jednym z sektorów przemysłu o największym wpływie na środowisko, ze względu na wysokie wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa żywności. Pierwsze wyniki badań prowadzonych przez AINIA sugerują, że ekologiczne metody dezynfekcji, takie jak ozonowanie, mogą przyczynić się do ograniczenia wykorzystania wody w tej gałęzi przemysłu nawet o 30%. Ich zastosowanie mogłoby także zmniejszyć ilość strat w przetwórstwie rybnym o 1-3%.

Źródło:  

http://www.ainia.es/noticias/prensa/hielo-ozonizado-escamas-conservar-productos-mar/ 

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn