Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rok 2020 r. dla hiszpańskiego rynku ogórka był korzystny
W 2020 roku Hiszpania wg danych COMTRADE sprzedała do krajów UE-27, 590 tys. t ogórków za 545,7 mln EUR. Rok 2020 r. dla hiszpańskiego rynku ogórka można uznać za udany gdyż oznaczał ponad 4% wzrost wolumenu i 8% wzrost wartości eksportu ogórków rok do roku. Jednocześnie wzrost sprzedaży ogórków z Hiszpanii do UE był obserwowany przez ostatnie cztery lata. W tym okresie hiszpański wolumen eksportu ogórków do UE-27 wzrósł o 11,6%, a wartość o 10%.
Ponadto ogórki z Hiszpanii są sprzedawane w UE drożej niż te z Holandii. W ubiegłym roku ogórki sprzedawane przez Hiszpanię na rynkach wspólnotowych osiągnęły średnią cenę 1,10 EUR/kg, podczas gdy średnia cena, po jakiej zostały sprzedane z Holandii, wyniosła 0,97 EUR/kg.
Łączna wartość ogórków zaimportowanych przez państwa członkowskie Unii Europejskiej w 2020 r. wyniosła 1,11 mld EUR i wzrosła o 9,2% rok do roku. Oznacza to, że w zeszłym roku blisko połowa wszystkich importowanych w UE ogórków pochodziła z Hiszpanii.
Drugim dostawcą ogórków dla państw członkowskich UE była Holandia z wolumenem 365,4 tys. t (o 4,4% większy r/r), których wartość wyniosła 384,2 mln EUR (o ponad 7% więcej r/r).
Polski eksport ogórków zmalał ilościowo, ale wzrósł wartościowo
W 2020 r. Polska była szóstym eksporterem ogórków w UE, za wspomnianą już Hiszpanią, Niderlandami, Belgią, Grecją i Niemcami. W 2020 r. wyeksportowano z Polski 17,3 tys. t ogórków (o 2% mniej r/r) za 16,5 mln EUR (o 6% więcej r/r). Jednocześnie polski eksport ogórków rósł w latach 2016-2020 o 7,3% (CAGR) w ujęciu wolumenowym i ponad 12% w ujęciu wartościowym.
Przeważająca większość eksportowanych z Polski ogórków, ok. 92%, trafiło na rynek UE-27. Jednocześnie pandemia odcisnęła silny wpływ na kierunku polskiego eksportu ogórków w 2020 r.
COVID i BREXIT spowodował spore przetasowania w handlu zagranicznym polskimi ogórkami
Głównymi odbiorcami polskich ogórków były Niemcy (7,3 tys. t za 5,1 mln EUR), do których trafiło 42% całego polskiego eksportu przy prawie 44% wzroście zaimportowanego wolumenu r/r. Drugim importerem ogórków z Polski była Litwa z 17% udziałem, ale i 25% spadkiem zakupionego wolumenu do 2,9 tys. t za 3,2 mln EUR. Na trzeciej pozycji uplasowała się Łotwa z 10% udziałem w eksporcie i ponad 7% wzrostem zakupionych wolumenów (1,8 tys. t za 2,1 mln EUR). Do Czech w 2020 r wyeksportowano z Polski 1,1 tys. t ogórków za 1,0 mln EUR, co oznacza 48-proc. spadek wolumenu eksportu i spadek na 4 pozycję z 6,3% udziałem. Również eksport do dwóch kolejnych państw, tj. Estonii i Wielkiej Brytanii został w 2020 r. ograniczony o 22% i 11% wolumenu r/r, co daje im po ponad 4% udziału w zagospodarowaniu polskiego eksportu ogórków.
W 2020 r. Polska zaimportowała 66,3 tys. t ogórków, tj. o prawie 4,5% więcej r/r. Mimo ponad 2% spadku importu w ubiegłym roku (30,3 tys. t), nadal ponad 45% importu pochodziło z Hiszpanii. Jednocześnie wartość polskiego importu ogórków wzrosła aż o 13% do 32,1 mln EUR.
Dugą pozycję w eksporcie ogórków do Polski, z ponad 12-proc. udziałem zajęły Niemcy. W 2020 r. nastąpił wzrost wolumenu importu o 0,9% do 8,2 tys. t i wzrost wartości o 8,6% do 10,4 mln EUR. Warto też wspomnieć o znacznym wzroście importu ogórków z takich krajów trzecich jak Białoruś (z 0,8 do 3,3 tys. t), Turcja (z 1,2 do 2,4 tys. t), czy Macedonia (z 129 t do 677 t), oraz o spadku importu z Ukrainy o 5% (z 2,3 na 2,2 tys. t).
W pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku wyeksportowano z Polski 2,3 tys. t ogórków, tj. o prawie 17% więcej w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego za 3,8 mln EUR tj. o ponad 17% więcej r/r. Jednocześnie wolumen importu ogórków do Polski w pierwszym kwartale bieżącego roku spadł o 7% ilościowo r/r, osiągając 25,9 tys. t, a wartościowo o prawie 4% r/r, osiągając 34,3 mln EUR. Dzięki czemu ujemne saldo polskiego obrotu ogórkami zmniejszył się w omawianym okresie o 7% w stosunku do tego samego okresu roku poprzedniego.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Z dniem 1 stycznia 2021 r. wprowadzone zostały opłaty za graniczne kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Według najnowszych szacunków Komisji Europejskiej, unijna produkcja jabłek w sezonie 2020/21 wyniosła ok. 11,5 mln t, kształtując się na poziomie zbliżonym do poprzedniego roku gospodarczego. Pandemia koronawirusa pozytywnie wpływa na popyt na owoce deserowe. Według szacunków, w bieżącym sezonie ok. 71% produkcji zostanie przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.