Polskie miody pitne - zmiany w gwarantowanych tradycyjnych specjalnościach
Komisja Europejska dokonała zmian w specyfikacji dwóch nazw „Dwójniak staropolski tradycyjny oraz „Trójniak staropolski tradycyjny” zarejestrowanych jako gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS).
- Opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1665 z dnia 4 listopada 2020 r. zatwierdzające inną niż nieznaczna zmianę specyfikacji zarejestrowanej w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy [„Dwójniak staropolski tradycyjny” (GTS)] oraz rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1673 z dnia 5 listopada 2020 r. zatwierdzające inną niż nieznaczna zmianę w specyfikacji zarejestrowanej w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwy [„Trójniak staropolski tradycyjny” (GTS)].
- Zmiany dotyczą m.in. opisu produktu, metody produkcji, elementów decydujących o tradycyjnym charakterze produktu. Proponowane zmiany nie są nieznaczne w rozumieniu art. 53 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
- W przypadku „Dwójniaka staropolskiego tradycyjnego” zmiany wchodzą w życie 1 grudnia 2020 r., natomiast zmiany dotyczące „Trójniaka staropolskiego tradycyjnego” - 2 grudnia 2020 r.
- Pełny tekst rozporządzenia dostępny na: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32020R1665&from=EN
Przeczytaj także
-
29.09.2020
Nowa decyzja IJHARS ws. użycia nazwy "chleb pradziada"
Opublikowano decyzję Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o zafałszowaniu żywności w związku z użyciem nazwy „chleb pradziada”
-
17.08.2020
Orzeczenie „kuchnia staropolska”
Naczelny Sąd Administracyjny w wyroku z dnia 25 lutego 2020 r. stwierdził, że dla żywności zawierającej MOM z indyka, maltodekstynę oraz izolat białka sojowego użycie określenia „Kuchnia Staropolska” nie jest dopuszczalne.
-
30.07.2020
Zmiana w rozporządzeniu ws. dżemów
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 lipca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych oraz słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych.