Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Odpowiadając na obawy konsumentów dotyczące jakości żywności i nieuczciwych praktyk dotyczących żywności, Komisja Europejska 13 marca uruchomiła Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności (Knowledge Centre for Food Fraud and Quality) prowadzone przez Wspólne Centrum Badawcze.
Centrum Wiedzy, sieć składająca się z ekspertów zarówno z Komisji jak i spoza, będzie wspierać decydentów UE oraz władze krajowe, zapewniając dostęp do aktualnej wiedzy naukowej na temat oszustw w branży spożywczej i problemów związanych z jakością żywności, a także dzielić się zebraną wiedzą.
Zaufanie konsumentów
Obawy dotyczące zafałszowań, a także jakości żywności podważają zaufanie konsumentów i szkodzą całemu łańcuchowi dostaw żywności w Europie, od rolników po sprzedawców detalicznych. Ostatnie przypadki zafałszowań w branży spożywczej obejmowały oliwę z oliwek, wino, miód, ryby, produkty mleczne, mięso i drób. Ponadto konsumenci mogą być narażeni na nieuczciwe praktyki handlowe, w szczególności w odniesieniu do produktów o znacznych różnicach w składzie oferowanym na różnych rynkach w w podobnym opakowaniu.
Przed rozpoczęciem prac Centrum Wiedzy, Tibor Navracsics, komisarz ds. Edukacji, Kultury, Młodzieży i Sportu powiedział: "Żywność jest dziedziną, w której nauka może bardzo bezpośrednio i namacalnie wykazać korzyści, jakie przynosi obywatelom. Jakość żywności, którą spożywamy, jest ważna dla nas wszystkich, i dlatego też oszustwa w branży spożywczej są nielegalną działalnością na poziomie ponadnarodowym. Uruchomienie Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności jest ważnym krokiem, który pomoże chronić integralność łańcucha żywnościowego w UE i chronić jakość produktów spożywczych, tworząc namacalną korzyść dla społeczeństwa Europy. "
Komisarz Jourová, Komisarz ds. Sprawiedliwości, Konsumentów i Równości Płci, powiedziała: "Komisja bardzo poważnie traktuje kwestię jakości żywności i nieuzasadnionego zróżnicowania i podjęła już szereg konkretnych działań w celu rozwiązania tego problemu. Zapewnienie lepszych dowodów naukowych jest kluczową częścią tej pracy. Nowo utworzone Centrum Wiedzy, gromadzące ekspertów i wiedzę przyczyni się do gromadzenia i przetwarzania dowodów naukowych. Przyczyni się również do opracowania wspólnej metodologii testowania, która z kolei pomoże nam w stosowaniu i egzekwowaniu przepisów dotyczących żywności i ochrony konsumentów. "
Zadania Centrum Wiedzy:
Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywnosci będzie publikować biuletyny, interaktywne mapy, bazy danych i regularne raporty. Wszystkie informacje będą dostępne publicznie. Jednostak zostanie w pełni sfinansowana przez Komisję Europejską. Wielkość różnych grup ekspertów zależeć będzie od tematu pracy. Centrum wiedzy uzupełni unijną sieć ds. Oszustw w branży spożywczej łącząc naukę oraz politykę.
Więcej informacji na stronie: https://ec.europa.eu/jrc/en/food-fraud-and-quality
Wspólne Centrum Badawcze. Kształtowanie polityki UE w oparciu o fakty (PDF)
Źródło:
Przeczytaj także
Opublikowano roczne sprawozdanie z działalności systemu wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności i pasz (RASFF) za rok 2016. Raport 2016 przedstawia wykresy strumieniowe oraz krajowe zestawienia faktów...
W czerwcu tego roku na stronach Parlamentu Europejskiego ukazał się tekst autorstwa Nory Hahnkamper-Vandenbulcke, udostępniony również w wersji polskiej. Ten krótki i syntetyczny, lecz również przekrojowy, tekst wydaje nam się świetnym wprowadzeniem...