Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pozostałości pestycydów w handlu międzynarodowym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Unii Europejskiej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (NDP, ang. MRL) zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i państw członkowskich. Przekroczenie NDP niekoniecznie musi oznaczać ryzyko dla zdrowia. Wskazuje jednak, że dany środek ochrony roślin został zastosowany niewłaściwie. Zatem NDP nie jest granicą bezpieczeństwa produktu, a raczej normą handlową dzięki której możemy zweryfikować, czy dany środek ochrony roślin został prawidłowo zastosowany.

Zwykle NDP są wyznaczane tylko wtedy, gdy w danym kraju istnieje potrzeba używania danego środka ochrony roślin. Np. w Polsce nie ma środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w uprawie bananów. Poza tym wartości NDP w poszczególnych krajach mogą się różnić. Różnice te mogą wynikać z warunków lokalnych, np. wilgotny klimat może sprzyjać silniejszym porażeniom przez grzyby, co będzie wymagało zastosowania innych dawek fungicydów. W takim wypadku, aby umożliwić handel międzynarodowy kraj importujący może dopasować NDP odpowiednio do NDP kraju eksportującego. Te NDP – zwane tolerancjami importowymi – umożliwiają handel międzynarodowy przy zachowaniu wysokich standardów bezpieczeństwa.

W praktyce tolerancje importowe będą konieczne, gdy przedsiębiorca zamierza importować produkty:

  • zawierające pozostałości substancji stosowanej na terenie UE, ale w produktach nieprodukowanych w UE (takich jak np. owoce papai);
  • chronione substancją, która już nie jest lub jeszcze nie jest stosowana na terenie UE;
  • chronione substancją stosowaną w UE, ale dawki substancji zarejestrowane w kraju eksportującym prawdopodobnie będą skutkować wyższymi poziomami pozostałości niż w przypadku stosowania europejskich zasad Dobrej Praktyki Rolniczej.

Więcej informacji na temat pozostałości środków ochrony roślin do pobrania:

STOSOWANIE ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI

Autor:Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.