Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Unii Europejskiej najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów (NDP, ang. MRL) zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i państw członkowskich. Przekroczenie NDP niekoniecznie musi oznaczać ryzyko dla zdrowia. Wskazuje jednak, że dany środek ochrony roślin został zastosowany niewłaściwie. Zatem NDP nie jest granicą bezpieczeństwa produktu, a raczej normą handlową dzięki której możemy zweryfikować, czy dany środek ochrony roślin został prawidłowo zastosowany.
Zwykle NDP są wyznaczane tylko wtedy, gdy w danym kraju istnieje potrzeba używania danego środka ochrony roślin. Np. w Polsce nie ma środków ochrony roślin dopuszczonych do stosowania w uprawie bananów. Poza tym wartości NDP w poszczególnych krajach mogą się różnić. Różnice te mogą wynikać z warunków lokalnych, np. wilgotny klimat może sprzyjać silniejszym porażeniom przez grzyby, co będzie wymagało zastosowania innych dawek fungicydów. W takim wypadku, aby umożliwić handel międzynarodowy kraj importujący może dopasować NDP odpowiednio do NDP kraju eksportującego. Te NDP – zwane tolerancjami importowymi – umożliwiają handel międzynarodowy przy zachowaniu wysokich standardów bezpieczeństwa.
W praktyce tolerancje importowe będą konieczne, gdy przedsiębiorca zamierza importować produkty:
Więcej informacji na temat pozostałości środków ochrony roślin do pobrania:
Przeczytaj także
Zdarza się, że podczas wyrywkowej kontroli żywności wykrywana jest w niej śladowa ilość środków ochrony roślin - mówimy wtedy o pozostałościach środków ochrony roślin. Dlaczego tak się dzieje?
Pestycydy to szerokie pojęcie oznaczające wszystkie substancje lub preparaty służące do zwalczania niepożądanych organizmów. Pestycydy stosowane podczas uprawy roślin nazywamy środkami ochrony roślin. Zatem pojęcie pestycydy...