Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Precyzyjne pakowanie warzyw do opakowań stałowagowych - technologia Ishida

Kategoria: Procesy i Technologie

Precyzyjne porcjowanie 

Spółka Gastro Star AG, wiodący szwajcarski producent warzyw jest w stanie pakować porcje świeżych, gotowych do spożycia produktów w opakowania stałowagowe. Czasami wielkość wkładu jest bardzo niewielka, ale mimo to straty nadważeniowe są zminimalizowane. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu nowej linii pakującej zaprojektowanej przez spółkę Ishida Europe i jej szwajcarskiego dystrybutora, firmę Itech AG.

Linia ta dostarcza doskonałą dokładność operacyjną i wysoką dostępność pomimo częstych cykli przezbrojeń ( tj. zmiany obsługiwanego wkładu), co skutkuje obniżeniem kosztów operacyjnych oraz pozwala oczekiwać szybkiego zwrotu inwestycji.

Nowe wymogi detalistów

W nowoczesnym zakładzie Gastro Star w Villigen na północy Szwajcarii warzywa są obierane, pasteryzowane stając się produktem gotowym do spożycia. Buraki, marchew, seler, ziemniaki, kukurydza na kolbie są oferowane w postaci siekanej, krojonej w plastry, w kostkę lub w całości. Zgodnie z nowym wymogiem stawianym przez detalistów, wszystkie  produkty świeże muszą być oferowane w opakowaniach stałowagowych. Wcześniej, na dwóch liniach produkcyjnych było praktykowane naważenie ręczne, niestety ta metoda nie spełniała nowego wymogu. Stąd też, firma Gastro Star stanęła przed koniecznością wdrożenia całkowicie nowego rozwiązania w zakresie pakowania. Firma potrzebowała  w pełni zautomatyzowanego oraz niegenerującego nadmiernych strat nadważeniowych systemu.

Opakowanie stałowagowe stanowi szczególne wyzwanie, ponieważ niewielka liczba elementów wkładu utrudnia przeliczenie odpowiedniej kombinacji przez naważarkę wielogłowicową. Dla przykładu, sytuacja w Gastro Star gdzie na tackę produktową o wadze 480g mają trafić trzy kolby kukurydzy.

Elastyczne rozwiązania

Nowa linia pakująca od firmy Ishida i firmy Itech, gdzie firma Itech dostarczyła wszystkie komponenty, zapewnia wyjątkowo elastyczne rozwiązanie oparte na wysokowydajnej naważarce 14-głowicowej serii CCW-RV z trzema różnymi punktami zasilania produktem. Całe warzywa są podawane do naważarki za pomocą przenośnika wznoszącego; rozdrobnione produkty są podawane do naważarki za pomocą podnośnika i kosza zasypowego; a z kolei bezpośrednio po operacji łuskania są podawane ziarna kukurydzy.                               

Naważarka wielogłowicowa może być przemieszczana na swojej suwnicy w trzy różne pozycje. To pozwala na napełnianie drugiej stacji pakującej, która jeszcze znajduje się na etapie planowania. Trzecie,  centralne położenie pomiędzy tymi dwoma liniami umożliwia łatwe czyszczenie naważarki.                     

System podawania można łatwo dostosować do różnych pozycji, dzięki czemu przezbrojenia produktowe w Gastro Star są szybkie. To duża zaleta systemu, biorąc pod uwagę szeroką gamę produktów i stosowanych formatów opakowań. Zróżnicowane nachylenie stołów dyspersyjnych, zastosowane dla produktów lepkich i toczących się, pozwala zapewnić skuteczną dystrybucję produktu w górnej części naważarki. Stamtąd rynny wibracyjne przenoszą produkt do zasobników wstępnych. Te z kolei zasilają drugi pierścień zasobników naważających uzbrojonych w głowice wagowe Ishida. Układ mikroprocesora w ułamku sekundy przelicza kombinację wartości z zasobników naważających po czym wybiera wartość najbardziej zbliżoną do wagi docelowej.

System dystrybucyjny

Następnie, usytuowany pod naważarką Ishida system dystrybucyjny przekazuje precyzyjnie odważone porcje produktu bezpośrednio  do termoformowanych opakowań o  wadze docelowej od 400 g do 5 kg. Ruchomy system napełniania jest specjalnie przystosowany do różnych zastosowań, w tym do pracy ze zsypem przenoszącym z serwonapędem o dowolnie programowanych pozycjach wyładunku, zasypując,  położone poniżej,  koryta zsypów napełniających. W zależności od formatu opakowania, zsypy te występują w różnych zestawach: 1 x 1, 2 x 2, 2 x 3 i 2 x 4. Oznacza to, że jednorazowo można napełnić do ośmiu opakowań  w termoformiarce. Gastro Star eksploatuje linię  w przedziale pomiędzy 10 a  60 paczek na minutę. Naważarka wielogłowicowa Ishida może z łatwością operować znacznie szybciej, ale w tym przypadku jest ograniczona tempem systemu termoformiarki.

Trudne warunki robocze

Naważarka Ishida serii RV została zaprojektowana specjalnie do trudnych warunków pracy, takich jak wilgotne środowisko produkcyjne występujące w firmie Gastro Star. System posiada certyfikowany stopień ochronności klasy IP69K. Konstrukcja sprzyja utrzymaniu jej w czystości i została zaprojektowana zgodnie z normami EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group) - która pozwala płynom na łatwe spływanie i zapobieganie zaleganiu pozostałości produktu. Na przykład, specjalnie zaprojektowane profile zasobników chronią  przed gromadzeniem się pozostałości produktu, podczas gdy części kontaktowe są wykonane ze stali nierdzewnej obojętnej nawet dla zawartego w produktach Gastro Star kwasu owocowego. Zasobniki i koryta rynien w celu mycia można łatwo demontować bez użycia narzędzi. W tym celu umieszcza się je na specjalnej ścianie do spłukiwania zaprojektowanej  zaraz przy naważarce.

Eksploatacja linii

Linia jest eksploatowana nieprzerwanie przez dwie zmiany. "Korzystamy w szczególności z doskonałej precyzji tej naważarki wielogłowicowej" - mówi szef produkcji, Peter Gisi. Dla przykładu, jak wyjaśnia, - opakowania z ziemniakami  o wadze 400g są naważane z przepełnieniem poniżej 1 g, a opakowania 1 kilogramowe krojonych w kostkę buraków to przeciętnie wartość zaledwie 0,032 g. Kolejną zaletą linii pakującej jest jej szybka dostępność  produkcyjna,  jako że częste przezbrojenia produktów i mycie linii mogą być wykonywane szybko.

Koszt 

Koszt eksploatacji linii w porównaniu z poprzednią linią pakowania został zmniejszony o dwie trzecie. Johann Meier, odpowiedzialny za zakupy sprzętu i optymalizację procesów w firmie Gastro Star, oczekuje, że nowa linia pakowania zapłaci za siebie w ciągu 2,5 roku.

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.