Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego rozpoczęli projekt o nazwie Algae2Fish, którego celem jest opracowanie hodowanego komórkowo fileta bez ości z labraksa (okonia morskiego). Projekt będzie realizowany dzięki dofinansowaniu The Good Food Institute.
Prof. Frederico Ferreira z Instytutu Bioinżynierii i Nauk Biologicznych na Uniwersytecie Lizbońskim pokieruje zespołem naukowców pracujących nad tym projektem. Naukowcy wykorzystają komórki ryb do wyhodowania fileta z labraksa wolnego od rtęci i mikroplastiku, często występujących w konwencjonalnych rybach.
Do produkcji „rusztowań”, które nadadzą strukturę filetów odwzorowując włóknistą teksturę ryb, wykorzystana zostanie technologia druku 3D. Rusztowania zostaną utworzone z materiału z alg i innych roślin, przy czym algi wniosą także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.
Druk 3D coraz popularniejszy w produkcji mięsnych alternatyw
Struktury drukowane w 3D zyskują na popularności jako metoda produkcji alternatyw mięsa i ryb oraz owoców morza. MeaTech 3D wykorzystuje tę technologię do produkcji najwyższej jakości kawałków mięsa komórkowego, podczas gdy Redefine Meat planuje otworzyć zakład produkcyjny na dużą skalę dla swoich przemysłowych drukarek 3D do alternatyw mięsa. Tymczasem SavorEat wykorzystuje „kucharza-robota” do produkcji roślinnych hamburgerów drukowanych w 3D.
Projekt Algae2Fish i co dalej?
Jeśli projekt Algae2Fish zakończy się sukcesem, naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego będą mogli rozpocząć współpracę z firmami produkcyjnymi na całym świecie, aby pomóc im wprowadzić tę technologię do swoich produktów. Firmy będą mogły wykorzystywać lokalnie pozyskiwane algi, zwiększając trwałość produktu końcowego.
„Kocham ryby, pochodzę z kraju, który kocha ryby i chcę dalej jeść ryby. Zrównoważone rybołówstwo na małą skalę ma swoją rolę do odegrania, ale jeśli chcemy, aby wszyscy nadal cieszyli się smakiem ryb, nie możemy kontynuować połowów dalekomorskich, które powodują tak wiele szkód w ekosystemach oceanicznych” – powiedział prof. Frederico Ferreira.
Źródło: https://vegconomist.com/cultivated/cultivated-seabass-fillet/
Przeczytaj także
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.