Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Projekt Algae2Fish - hodowany komórkowo filet z labraksa bez ości, wolny od rtęci i mikroplastiku

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego rozpoczęli projekt o nazwie Algae2Fish, którego celem jest opracowanie hodowanego komórkowo fileta bez ości z labraksa (okonia morskiego). Projekt będzie realizowany dzięki dofinansowaniu The Good Food Institute.

Prof. Frederico Ferreira z Instytutu Bioinżynierii i Nauk Biologicznych na Uniwersytecie Lizbońskim pokieruje zespołem naukowców pracujących nad tym projektem. Naukowcy wykorzystają komórki ryb do wyhodowania fileta z labraksa wolnego od rtęci i mikroplastiku, często występujących w konwencjonalnych rybach.

Do produkcji „rusztowań”, które nadadzą strukturę filetów odwzorowując włóknistą teksturę ryb, wykorzystana zostanie technologia druku 3D. Rusztowania zostaną utworzone z materiału z alg i innych roślin, przy czym algi wniosą także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.

Druk 3D coraz popularniejszy w produkcji mięsnych alternatyw

Struktury drukowane w 3D zyskują na popularności jako metoda produkcji alternatyw mięsa i ryb oraz owoców morza. MeaTech 3D wykorzystuje tę technologię do produkcji najwyższej jakości kawałków mięsa komórkowego, podczas gdy Redefine Meat planuje otworzyć zakład produkcyjny na dużą skalę dla swoich przemysłowych drukarek 3D do alternatyw mięsa. Tymczasem SavorEat wykorzystuje „kucharza-robota” do produkcji roślinnych hamburgerów drukowanych w 3D.

Projekt Algae2Fish i co dalej?

Jeśli projekt Algae2Fish zakończy się sukcesem, naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego będą mogli rozpocząć współpracę z firmami produkcyjnymi na całym świecie, aby pomóc im wprowadzić tę technologię do swoich produktów. Firmy będą mogły wykorzystywać lokalnie pozyskiwane algi, zwiększając trwałość produktu końcowego.

„Kocham ryby, pochodzę z kraju, który kocha ryby i chcę dalej jeść ryby. Zrównoważone rybołówstwo na małą skalę ma swoją rolę do odegrania, ale jeśli chcemy, aby wszyscy nadal cieszyli się smakiem ryb, nie możemy kontynuować połowów dalekomorskich, które powodują tak wiele szkód w ekosystemach oceanicznych” – powiedział prof. Frederico Ferreira.

Źródło: https://vegconomist.com/cultivated/cultivated-seabass-fillet/

Wybierz obszar: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn