Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt Algae2Fish - hodowany komórkowo filet z labraksa bez ości, wolny od rtęci i mikroplastiku

Kategoria: Procesy i Technologie, Składniki Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego rozpoczęli projekt o nazwie Algae2Fish, którego celem jest opracowanie hodowanego komórkowo fileta bez ości z labraksa (okonia morskiego). Projekt będzie realizowany dzięki dofinansowaniu The Good Food Institute.

Prof. Frederico Ferreira z Instytutu Bioinżynierii i Nauk Biologicznych na Uniwersytecie Lizbońskim pokieruje zespołem naukowców pracujących nad tym projektem. Naukowcy wykorzystają komórki ryb do wyhodowania fileta z labraksa wolnego od rtęci i mikroplastiku, często występujących w konwencjonalnych rybach.

Do produkcji „rusztowań”, które nadadzą strukturę filetów odwzorowując włóknistą teksturę ryb, wykorzystana zostanie technologia druku 3D. Rusztowania zostaną utworzone z materiału z alg i innych roślin, przy czym algi wniosą także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak te występujące w konwencjonalnych rybach.

Druk 3D coraz popularniejszy w produkcji mięsnych alternatyw

Struktury drukowane w 3D zyskują na popularności jako metoda produkcji alternatyw mięsa i ryb oraz owoców morza. MeaTech 3D wykorzystuje tę technologię do produkcji najwyższej jakości kawałków mięsa komórkowego, podczas gdy Redefine Meat planuje otworzyć zakład produkcyjny na dużą skalę dla swoich przemysłowych drukarek 3D do alternatyw mięsa. Tymczasem SavorEat wykorzystuje „kucharza-robota” do produkcji roślinnych hamburgerów drukowanych w 3D.

Projekt Algae2Fish i co dalej?

Jeśli projekt Algae2Fish zakończy się sukcesem, naukowcy z Uniwersytetu Lizbońskiego będą mogli rozpocząć współpracę z firmami produkcyjnymi na całym świecie, aby pomóc im wprowadzić tę technologię do swoich produktów. Firmy będą mogły wykorzystywać lokalnie pozyskiwane algi, zwiększając trwałość produktu końcowego.

„Kocham ryby, pochodzę z kraju, który kocha ryby i chcę dalej jeść ryby. Zrównoważone rybołówstwo na małą skalę ma swoją rolę do odegrania, ale jeśli chcemy, aby wszyscy nadal cieszyli się smakiem ryb, nie możemy kontynuować połowów dalekomorskich, które powodują tak wiele szkód w ekosystemach oceanicznych” – powiedział prof. Frederico Ferreira.

Źródło: https://vegconomist.com/cultivated/cultivated-seabass-fillet/

Wybierz temat: Dodatki i składniki Nowości rynkowe Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.