Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przyspieszenie przejścia od białek pochodzenia zwierzęcego do alternatywnych białek pochodzenia roślinnego jest kluczem do zmniejszenia śladu naszego systemu żywnościowego pod względem emisji gazów cieplarnianych, zużycia energii, wody i gruntów oraz innych istotnych wpływów na środowisko, oraz dla poprawy zdrowia i dobrostanu ludzi, zwierząt i planety.
W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.
Projekt GIANT LEAPS oceni alternatywne źródła białka
Budżet projektu GIANT LEAPS wysokości 11,9 mln EUR, a sam projekt zaplanowany jest na 4 lata. Konsorcjum GIANT LEAPS składa się z 34 partnerów z całej Europy, od start-upów po uniwersytety i instytuty badawcze, aby uwzględnić multidyscyplinarny charakter i zakres projektu. Wśród nich także NAPIFERYN BIOTECH Sp. z o.o z Polski.
Projekt GIANT LEAPS oceni alternatywne źródła białka, porówna je z tradycyjnymi białkami zwierzęcymi i określi przyszłe diety zoptymalizowane pod kątem wpływu na środowisko i zdrowie. Alternatywne źródła białka, które będą badane, obejmują białka roślinne, białka pochodzące od drobnoustrojów i grzybów, oceaniczne, czy od owadów, mięso hodowane i białka tradycyjne.
Projekt zajmie się również wyzwaniami związanymi z wykorzystaniem alternatywnych źródeł białka w zastosowaniach związanych z żywnością dla ludzi, takimi jak przetwarzanie składników i produkcja żywności; bezpieczeństwo, w tym alergenność; strawność i zdrowie; oraz zrównoważony rozwój, różnorodność biologiczna i klimat.
Innowacje i ulepszone metody w połączeniu z dostępnymi i wyczerpującymi informacjami, wygenerowanymi dla szerokiego zbioru alternatywnych białek, umożliwią decydentom ustalenie priorytetów zmian w systemie żywnościowym w kierunku zmiany diety w oparciu o pożądany wpływ; podmiotom łańcucha wartości w celu dokonywania strategicznych wyborów naukowych, biznesowych i inwestycyjnych; i ogółowi społeczeństwa w dokonywaniu bardziej zrównoważonych i zdrowych wyborów żywieniowych.
Przeczytaj także
Wśród priorytetów strategii WHO są: wzmocnienie systemów kontroli, wsparcie Kultury Bezpieczeństwa Żywności, zarządzania i informowania o ryzyku. A zapobieganie fałszowaniu żywności i autentyczność żywności to kluczowe elementy standardów bezpieczeństwa żywności.
Good Food Institute opublikował raport podsumowujący inwestycje, wsparcie i regulacje dotyczące białek alternatywnych wprowadzone na całym świecie. Decydenci dostrzegają moc alternatywnych białek w ochronie swojego środowiska, pobudzaniu gospodarek i zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego, rządy przyjęły szereg polityk mających wpływ na przemysł.
Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.