Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Projekt GIANT LEAPS ma przyspieszyć proces przejścia na białka alternatywne

Kategoria: Składniki Żywności

Przyspieszenie przejścia od białek pochodzenia zwierzęcego do alternatywnych białek pochodzenia roślinnego jest kluczem do zmniejszenia śladu naszego systemu żywnościowego pod względem emisji gazów cieplarnianych, zużycia energii, wody i gruntów oraz innych istotnych wpływów na środowisko, oraz dla poprawy zdrowia i dobrostanu ludzi, zwierząt i planety.

W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.

Projekt GIANT LEAPS oceni alternatywne źródła białka

Budżet projektu GIANT LEAPS wysokości 11,9 mln EUR, a sam projekt zaplanowany jest na 4 lata. Konsorcjum GIANT LEAPS składa się z 34 partnerów z całej Europy, od start-upów po uniwersytety i instytuty badawcze, aby uwzględnić multidyscyplinarny charakter i zakres projektu. Wśród nich także NAPIFERYN BIOTECH Sp. z o.o z Polski.

Projekt GIANT LEAPS oceni alternatywne źródła białka, porówna je z tradycyjnymi białkami zwierzęcymi i określi przyszłe diety zoptymalizowane pod kątem wpływu na środowisko i zdrowie. Alternatywne źródła białka, które będą badane, obejmują białka roślinne, białka pochodzące od drobnoustrojów i grzybów, oceaniczne, czy od owadów, mięso hodowane i białka tradycyjne.

Projekt zajmie się również wyzwaniami związanymi z wykorzystaniem alternatywnych źródeł białka w zastosowaniach związanych z żywnością dla ludzi, takimi jak przetwarzanie składników i produkcja żywności; bezpieczeństwo, w tym alergenność; strawność i zdrowie; oraz zrównoważony rozwój, różnorodność biologiczna i klimat.

Innowacje i ulepszone metody w połączeniu z dostępnymi i wyczerpującymi informacjami, wygenerowanymi dla szerokiego zbioru alternatywnych białek, umożliwią decydentom ustalenie priorytetów zmian w systemie żywnościowym w kierunku zmiany diety w oparciu o pożądany wpływ; podmiotom łańcucha wartości w celu dokonywania strategicznych wyborów naukowych, biznesowych i inwestycyjnych; i ogółowi społeczeństwa w dokonywaniu bardziej zrównoważonych i zdrowych wyborów żywieniowych.

Źródło: https://cordis.europa.eu/project/id/101059632

 https://giantleaps.eu/news/5/giant-leaps-to-accelerate-the-transition-to-alternative-dietary-proteins

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

  • 19.12.2022

    Globalna Strategia Bezpieczeństwa Żywności WHO na lata 2022-2030

    Wśród priorytetów strategii WHO są: wzmocnienie systemów kontroli, wsparcie Kultury Bezpieczeństwa Żywności, zarządzania i informowania o ryzyku. A zapobieganie fałszowaniu żywności i autentyczność żywności to kluczowe elementy standardów bezpieczeństwa żywności.

    Czytaj więcej
  • 15.11.2022

    Alternatywne białka: stan polityki globalnej – raport Good Food Institute

    Good Food Institute opublikował raport podsumowujący inwestycje, wsparcie i regulacje dotyczące białek alternatywnych wprowadzone na całym świecie. Decydenci dostrzegają moc alternatywnych białek w ochronie swojego środowiska, pobudzaniu gospodarek i zapewnianiu bezpieczeństwa żywnościowego, rządy przyjęły szereg polityk mających wpływ na przemysł.

    Czytaj więcej
  • 18.10.2022

    Przyszłość należy do białka roślinnego

    Zapotrzebowanie na białka roślinne jest zaspokajane głównie przez białka sojowe. Jednak zapotrzebowanie na alternatywy niemodyfikowane genetycznie jest bardzo duże. Obecnie jest ono pokrywane głównie przez białka grochu, choć w przyszłości można by również skuteczniej wykorzystać ziemniaka. Optymalizacja przetwarzania pozwala na jeszcze efektywniejsze wykorzystanie surowców roślinnych. Wirówki przemysłowe, takie jak dekantery Flottweg, pomagają wykorzystać te cenne zasoby.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.