Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Promienie rentgena, a sprawność linii produkcyjnej suszonych warzyw i owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Najwyższa jakość dla najbardziej wymagających konsumentów

Delikatne przekąski z naturalnych, suszonych produktów z owoców i warzyw, są kierowane do świadomych i wymagających konsumentów aktywnie dbających o zdrowie. Produkt oferowany tak szczególnej grupie odbiorców musi spełniać szereg restrykcyjnych wymagań i bezkompromisowo dotrzymywać najwyższych standardów jakości. Producent PAULA Ingredients z Kalisza specjalizuje się w takich właśnie przekąskach, m.in. w chipsach. Od niedawna w swojej codziennej pracy firma stosuje detektor Ishida IX-GN-4043 wykorzystujący promienie rentgena. Kierownik działu kontroli jakości w swoich planach uwzględnia też zakup kolejnego egzemplarza detektora.

Usprawnienie systemu detekcji ciał obcych na linii produkcyjnej

Na liniach produkcyjnych PAULA Ingredients, w systemie rentgena sprawdzane są głównie susze owocowe i warzywne w różnych kształtach, tj. m. in.: kostki, słupki, plastry i płatki. Wszystkie z tych surowców są pakowane dopiero po dokładnym przeskanowaniu przez detektor. Poprzednio w procesie produkcyjnym stosowano wykrywacz metali, magnesy i przesiewacz poziomy. Mimo popularności tych metod, dzięki detektorom Ishidy udało się dodatkowo ulepszyć linię produkcyjną, a jakiekolwiek ciała obce są bezproblemowo usuwane z przygotowywanych produktów.

Poprawa wydajności produkcji i przede wszystkim bezpieczeństwa produktu

Systemy rentgenowskie Ishidy pracują u kaliskiego producenta przez całą dobę, pięć razy w tygodniu. Przy wykorzystaniu pełnej prędkości detektory dokładnie sprawdzają surowce, zapewniając wydajność na poziomie 300 kg na godzinę pracy, co daje 36 000 kilogramów gotowego do spakowania produktu tygodniowo - przeciętna paczka chipsów owocowych lub warzywnych waży 18g, więc dział kontroli jakości w godzinę jest w stanie sprawdzić ponad 16 500 paczek chipsów.

Od momentu zakupu firma odnotowała widoczny wzrost w zakresie bezpieczeństwa produktu. Poprzednio sporadycznie zdarzały się problemy, które nie mogły być wykryte przez stosowany wówczas detektor. Obecnie producent zapewnia, że wyeliminowane zostały wszelkie mikrozanieczyszczenia i odbiorcy zyskują doskonale bezpieczny produkt, który odpowiada potrzebom nawet najbardziej wymagających konsumentów.

 

Maszyna dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta

Urządzenie X-RAY, które zainstalowano w marcu 2018 było już całkowicie dopasowane do istniejącej linii. Zadbał o to wieloletni partner producenta, dealer Ishida Europe w Polsce - Fenix Systems, który przed przekazaniem sprzętu przeprowadził wnikliwą analizę otoczenia i zaproponował optymalne rozstawienie maszyny.

 Zaletą, którą wyróżnia Ishidę IX-GN-4043 na rynku jest intuicyjna obsługa dedykowanego systemu. W przypadku zmiany ustawień surowca, przeprogramowanie produktu w detektorze zajmuje kilka sekund. Mimo łatwej obsługi, producent każdorazowo oferuje szkolenie ułatwiające pierwsze programowanie sprzętu dla operatorów i inżynierów. Intensywna eksploatacja i pełna wydajność nie wpływają na niezawodność funkcjonowania maszyny dzięki długiemu okresowi gwarancyjnemu sprzętu Ishidy.

 – Niezawodność w przypadku tej maszyny oznacza dla nas m.in. sprawną i szybką możliwość czyszczenia przenośnika wagowego. Niektóre produkty zawierają naturalny cukier i mogą być lepkie, co czasem sprawiało problemy w czasie testów maszyn konkurencji, a których nie zauważyliśmy przez niemal rok korzystania z Ishidy – zapewnia zespół nadzorujący specjalistyczną produkcję spożywczą PAULA Ingredients.

PAULA Ingredients

Jeden z liderów wśród polskich producentów naturalnych, suszonych produktów z warzyw i owoców oraz składników żywności funkcjonalnej. Od 1991 roku oferuje bardzo szeroki i zróżnicowany katalog produktów oraz usług – od superfoods, przez koncentraty suszonych soków, ekstrakty i puree, aż po produkty bazowe z naturalnych składników. Realizuje usługi w zakresie suszenia, mieszania i co najważniejsze – proponuje unikalne, zgodne z najświeższymi rynkowymi trendami receptury i wdraża koncepty zastosowań spożywczych dla marek własnych. Produkty PAULA Ingredients są dziś obecne na rynkach w 36 krajach na 4 kontynentach.

 

 

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.