Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Promienie rentgena, a sprawność linii produkcyjnej suszonych warzyw i owoców

Kategoria: Procesy i Technologie

Najwyższa jakość dla najbardziej wymagających konsumentów

Delikatne przekąski z naturalnych, suszonych produktów z owoców i warzyw, są kierowane do świadomych i wymagających konsumentów aktywnie dbających o zdrowie. Produkt oferowany tak szczególnej grupie odbiorców musi spełniać szereg restrykcyjnych wymagań i bezkompromisowo dotrzymywać najwyższych standardów jakości. Producent PAULA Ingredients z Kalisza specjalizuje się w takich właśnie przekąskach, m.in. w chipsach. Od niedawna w swojej codziennej pracy firma stosuje detektor Ishida IX-GN-4043 wykorzystujący promienie rentgena. Kierownik działu kontroli jakości w swoich planach uwzględnia też zakup kolejnego egzemplarza detektora.

Usprawnienie systemu detekcji ciał obcych na linii produkcyjnej

Na liniach produkcyjnych PAULA Ingredients, w systemie rentgena sprawdzane są głównie susze owocowe i warzywne w różnych kształtach, tj. m. in.: kostki, słupki, plastry i płatki. Wszystkie z tych surowców są pakowane dopiero po dokładnym przeskanowaniu przez detektor. Poprzednio w procesie produkcyjnym stosowano wykrywacz metali, magnesy i przesiewacz poziomy. Mimo popularności tych metod, dzięki detektorom Ishidy udało się dodatkowo ulepszyć linię produkcyjną, a jakiekolwiek ciała obce są bezproblemowo usuwane z przygotowywanych produktów.

Poprawa wydajności produkcji i przede wszystkim bezpieczeństwa produktu

Systemy rentgenowskie Ishidy pracują u kaliskiego producenta przez całą dobę, pięć razy w tygodniu. Przy wykorzystaniu pełnej prędkości detektory dokładnie sprawdzają surowce, zapewniając wydajność na poziomie 300 kg na godzinę pracy, co daje 36 000 kilogramów gotowego do spakowania produktu tygodniowo - przeciętna paczka chipsów owocowych lub warzywnych waży 18g, więc dział kontroli jakości w godzinę jest w stanie sprawdzić ponad 16 500 paczek chipsów.

Od momentu zakupu firma odnotowała widoczny wzrost w zakresie bezpieczeństwa produktu. Poprzednio sporadycznie zdarzały się problemy, które nie mogły być wykryte przez stosowany wówczas detektor. Obecnie producent zapewnia, że wyeliminowane zostały wszelkie mikrozanieczyszczenia i odbiorcy zyskują doskonale bezpieczny produkt, który odpowiada potrzebom nawet najbardziej wymagających konsumentów.

 

Maszyna dostosowana do indywidualnych potrzeb klienta

Urządzenie X-RAY, które zainstalowano w marcu 2018 było już całkowicie dopasowane do istniejącej linii. Zadbał o to wieloletni partner producenta, dealer Ishida Europe w Polsce - Fenix Systems, który przed przekazaniem sprzętu przeprowadził wnikliwą analizę otoczenia i zaproponował optymalne rozstawienie maszyny.

 Zaletą, którą wyróżnia Ishidę IX-GN-4043 na rynku jest intuicyjna obsługa dedykowanego systemu. W przypadku zmiany ustawień surowca, przeprogramowanie produktu w detektorze zajmuje kilka sekund. Mimo łatwej obsługi, producent każdorazowo oferuje szkolenie ułatwiające pierwsze programowanie sprzętu dla operatorów i inżynierów. Intensywna eksploatacja i pełna wydajność nie wpływają na niezawodność funkcjonowania maszyny dzięki długiemu okresowi gwarancyjnemu sprzętu Ishidy.

 – Niezawodność w przypadku tej maszyny oznacza dla nas m.in. sprawną i szybką możliwość czyszczenia przenośnika wagowego. Niektóre produkty zawierają naturalny cukier i mogą być lepkie, co czasem sprawiało problemy w czasie testów maszyn konkurencji, a których nie zauważyliśmy przez niemal rok korzystania z Ishidy – zapewnia zespół nadzorujący specjalistyczną produkcję spożywczą PAULA Ingredients.

PAULA Ingredients

Jeden z liderów wśród polskich producentów naturalnych, suszonych produktów z warzyw i owoców oraz składników żywności funkcjonalnej. Od 1991 roku oferuje bardzo szeroki i zróżnicowany katalog produktów oraz usług – od superfoods, przez koncentraty suszonych soków, ekstrakty i puree, aż po produkty bazowe z naturalnych składników. Realizuje usługi w zakresie suszenia, mieszania i co najważniejsze – proponuje unikalne, zgodne z najświeższymi rynkowymi trendami receptury i wdraża koncepty zastosowań spożywczych dla marek własnych. Produkty PAULA Ingredients są dziś obecne na rynkach w 36 krajach na 4 kontynentach.

 

 

Źródło: ishidaeurope.com

Autor: Ishida Europe

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn