Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Problem nieszczelnych opakowań, jak kontrolować wycieki gazu w technologii MAP – case study

Kategoria: Procesy i Technologie

To jak dużym problemem w wysokowydajnych liniach pakowania jest zapewnienie 100% jakości zgrzewów w opakowaniach wie każdy, kto miał okazję być za to odpowiedzialny. Czym innym jest zweryfikowanie szczelności pojedynczych opakowań, a czym innym zrealizowanie tej kontroli w trakcie procesu pakowania i etykietowania. Jakie są najlepsze rozwiązania dostępne na rynku dowiemy się z poniższego case study z firmy M-Back GmbH w Niemczech

Rewolucja w podejściu do kontroli

Mówi Marcel Schwebler, szef działu opakowań w M-Back:

„System Ishida AirScan do wykrywania wycieków w opakowaniach MAP okazał się dla nas rewolucyjny i znacznie poprawił procedury kontroli jakości, obniżył także koszty pracy w przypadku nowej przekąski produkowanej dla giganta mleczarskiego Meggle.”

Ofen Schnecke” to mały produkt z ciasta francuskiego dostępny w dwóch wersjach, wypełniony mieszanką sera feta i świeżych ziół lub szpinaku. Rolki, które należy podgrzać w piekarniku przed spożyciem, są pakowane w tace formowane termicznie, z których każdy zawiera dwa lub trzy produkty, o masie wypełnienia 180 g i 300 g.

Kiedyś przeprowadzaliśmy kontrolę wizualną mniejszych partii”. – „Jednak kontrola stawała się niepraktyczna, wraz ze wzrostem wydajność procesu. Szukaliśmy więc w pełni automatycznego rozwiązania do kontroli jakości, które jest w 100% niezawodne.

Wyzwanie dla produktów wysokiej jakości

Gdy pakowane są delikatne ciasta francuskie, śladowe ilości produktu często przedostają się do obszaru zgrzewów opakowania. Niewidoczne mikroszczeliny mogą skutkować przeciekami, które mogą powodować ulatnianie się gazu ochronnego MAP i zasysanie wilgoci, to wszystko w prostej linii prowadzi do utraty świeżości, zmiany cech organoleptycznych w tym koloru, ale co najgroźniejsze niekontrolowanego skrócenia terminu trwałości i narażenia konsumenta na ryzyko, co spowodować może kryzys wywołany koniecznością wycofania produktu. Jeśli takie wadliwe opakowanie nie zostanie wykryte i usunięte z partii przed dystrybucją, to narażamy całą partię produkcyjną na ryzyko wycofania i nadwyrężenie wizerunku firmy, na który pracuje się latami.

„Nasza specyfikacja zakłada niezawodną identyfikację wycieków o średnicy 0,4 mm lub większej.”

Innowacyjność rozwiązania

Ishida AirScan wykorzystuje technologię laserową do wykrywania wycieków dwutlenku węgla (CO2), gaz ten jest wykorzystywany w wielu aplikacjach MAP. Wydajny system sprawdza każde indywidualne opakowanie w czasie krótszym niż 20 milisekund pod kątem śladów ulatniającego się CO2.

Ishida Airscan może niezawodnie znajdować otwory o średnicy tak małej jak 0,25 mm, przy prędkości do 180 opakowań na minutę. System kontroli jest praktycznie nieinwazyjny, w przeciwieństwie  do tradycyjnych testerów uszczelnień w linii, działa poprzez delikatne wywieranie nacisku na opakowanie i pośrednio na produkt, dlatego w 100% eliminuje ryzyko negatywnego wpływu na produkty. Co ważne dla firm posiadających już linie pakowania, system można zintegrować in-line z istniejącymi liniami pakującymi w ciągu kilku minut, bez konieczności modyfikowania istniejących przenośników.

Ishida AirScan w firmie M-Back został umieszczony na końcu linii pakowania, między innymi systemami sterowania i maszyną etykietującą. Od momentu instalacji systemu, system kontroli jakości osiągnął nowy, wyższy poziom, około 3% opakowań zostało zidentyfikowanych jako posiadające wycieki. Są one eliminowane za pomocą mechanizmu odrzucania i transportowane do komory zbierającej w celu późniejszego przepakowania.

Dokładność

Marcel Schwebler: „Dzięki technologii Ishida znajdujemy jeszcze mniejsze otwory niż 0,4 mm. Dla przykładu, jeśli zanurzysz opakowania, które okazały się wadliwe w łaźni wodnej, nie zobaczysz żadnego wydobywającego się gazu, jednak w laboratorium możemy wykryć i potwierdzić  zmiany w składzie mieszaniny gazów. ”

W trybie dwuzmianowym Ishida AirScan sprawdza 3500 opakowań „Ofen Schnecke” na godzinę, co odpowiada prędkości pasa 30 metrów na minutę.

Nie ma alternatywy dla systemu AirScan, jeśli chodzi o prędkość

Marcel Schwebler podkreśla także łatwość obsługi i dostępność systemu, wskazując, że jest on bardzo łatwy i bezpieczny w obsłudze i wymaga jedynie minimalnej konserwacji. W przypadku zmiany produktu nie są wymagane zmiany ustawień, wystarczy jedynie ramię sterujące o regulowanej wysokości z głowicą czujnika dostosowaną do różnych wysokości paczek. Czyszczenie na sucho przed i po zakończeniu każdej partii produkcyjnej wymaga jedynie dziesięciu minut.

O technologii systemu kontroli

Unikalny Ishida AirScan testuje uszczelnienie opakowań MAP (zmodyfikowana atmosfera opakowania) na linii produkcyjnej i wykrywa otwory o wielkości zaledwie 0,25 mm przy prędkościach linii do 180 paczek na minutę. AirScan działa poprzez lekkie wywieranie nacisku na każde opakowanie podczas testowania otaczającego go powietrza pod kątem śladów nadmiaru dwutlenku węgla (CO2), przy użyciu technologii laserowej

Konsekwencje zmiany składu MAP

Odchylenie od określonej mieszanki gazów MAP, spowodowane przez wyciek, skraca okres przydatności produktu do spożycia, w skrajnych sytuacjach może spowodować chorobę klienta lub co najmniej niezadowolenie z jakości produktu. Może to znacznie zaszkodzić reputacji producenta bezpośrednio lub przez problem firmy pakującej oraz prowadzić do surowych kar finansowych związanych z wycofywaniem i zwrotami.

Funkcje i zalety systemu

  • Doskonałe wyniki dzięki szerokiej gamie pakowanych produktów i rodzajów opakowań

AirScan może testować różnorodne produkty, od świeżego mięsa i owoców morza po gotowe posiłki i sałatki. Nośniki opakowań to tace, torby i woreczki.

  • Niezrównana prędkość w testach uszczelnień opakowań

Unikalna technologia laserowa AirScan wykrywa ślady uciekającego CO2 przy prędkości do 180 paczek na minutę W przypadku większości linii pakujących prędkość systemu nie tylko spełnia bieżące potrzeby, ale także zapewnia znaczne zabezpieczenie na przyszłość.

  • Wykrywanie może obejmować całe opakowanie lub tylko obszary zagrożone

Klient może określić, które części opakowania należy monitorować.

  • Mniejsze marnotrawstwo, większa wydajność i rentowność:

AirScan szybko identyfikuje i odrzuca pojedyncze nieszczelne opakowania przed ich etykietowaniem, oszczędzając w ten sposób na etykietach. Co więcej, informacja zwrotna o skali problemu umożliwia natychmiastową poprawę procesu i minimalizację straty w produkcji oraz wzrost rentowności.

  • Potwierdzenie odrzucenia produktu

AirScan to zamknięty system kontroli. Alarm jest uruchamiany, jeśli wykryty wyciek nie zostanie skutecznie odrzucony, co dodatkowo zwiększa zaufanie do wyników kontroli.

  • Dane, które można przechowywać, interpretować i czerpać zyski

AirScan rejestruje wszystkie wyniki, prezentując je w prostym raporcie zmianowym.

  • Bezproblemowa integracja z istniejącą linią

Jednostkę AirScan można łatwo ustawić nad dowolną dostępną sekcją przenośnika, najlepiej tuż za maszyną zgrzewającą. Jego prędkość gwarantuje, że nigdy nie spowoduje wąskiego gardła produkcji.

Jeśli powyższe case study nie dostarczyło wystarczającej wiedzy, specjaliści firmy Fenix są do Państwa dyspozycji.

Autor: Fenix Systems

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.