AirScan Ishida
Fenix Systems Sp. z o.o.
To jak dużym problemem w wysokowydajnych liniach pakowania jest zapewnienie 100% jakości zgrzewów w opakowaniach wie każdy, kto miał okazję być za to odpowiedzialny. Czym innym jest zweryfikowanie szczelności pojedynczych opakowań, a czym innym zrealizowanie tej kontroli w trakcie procesu pakowania i etykietowania. Jakie są najlepsze rozwiązania dostępne na rynku dowiemy się z poniższego case study z firmy M-Back GmbH w Niemczech
Rewolucja w podejściu do kontroli
Mówi Marcel Schwebler, szef działu opakowań w M-Back:
„System Ishida AirScan do wykrywania wycieków w opakowaniach MAP okazał się dla nas rewolucyjny i znacznie poprawił procedury kontroli jakości, obniżył także koszty pracy w przypadku nowej przekąski produkowanej dla giganta mleczarskiego Meggle.”
„Ofen Schnecke” to mały produkt z ciasta francuskiego dostępny w dwóch wersjach, wypełniony mieszanką sera feta i świeżych ziół lub szpinaku. Rolki, które należy podgrzać w piekarniku przed spożyciem, są pakowane w tace formowane termicznie, z których każdy zawiera dwa lub trzy produkty, o masie wypełnienia 180 g i 300 g.
„Kiedyś przeprowadzaliśmy kontrolę wizualną mniejszych partii”. – „Jednak kontrola stawała się niepraktyczna, wraz ze wzrostem wydajność procesu. Szukaliśmy więc w pełni automatycznego rozwiązania do kontroli jakości, które jest w 100% niezawodne. ”
Wyzwanie dla produktów wysokiej jakości
Gdy pakowane są delikatne ciasta francuskie, śladowe ilości produktu często przedostają się do obszaru zgrzewów opakowania. Niewidoczne mikroszczeliny mogą skutkować przeciekami, które mogą powodować ulatnianie się gazu ochronnego MAP i zasysanie wilgoci, to wszystko w prostej linii prowadzi do utraty świeżości, zmiany cech organoleptycznych w tym koloru, ale co najgroźniejsze niekontrolowanego skrócenia terminu trwałości i narażenia konsumenta na ryzyko, co spowodować może kryzys wywołany koniecznością wycofania produktu. Jeśli takie wadliwe opakowanie nie zostanie wykryte i usunięte z partii przed dystrybucją, to narażamy całą partię produkcyjną na ryzyko wycofania i nadwyrężenie wizerunku firmy, na który pracuje się latami.
„Nasza specyfikacja zakłada niezawodną identyfikację wycieków o średnicy 0,4 mm lub większej.”
Innowacyjność rozwiązania
Ishida AirScan wykorzystuje technologię laserową do wykrywania wycieków dwutlenku węgla (CO2), gaz ten jest wykorzystywany w wielu aplikacjach MAP. Wydajny system sprawdza każde indywidualne opakowanie w czasie krótszym niż 20 milisekund pod kątem śladów ulatniającego się CO2.
Ishida Airscan może niezawodnie znajdować otwory o średnicy tak małej jak 0,25 mm, przy prędkości do 180 opakowań na minutę. System kontroli jest praktycznie nieinwazyjny, w przeciwieństwie do tradycyjnych testerów uszczelnień w linii, działa poprzez delikatne wywieranie nacisku na opakowanie i pośrednio na produkt, dlatego w 100% eliminuje ryzyko negatywnego wpływu na produkty. Co ważne dla firm posiadających już linie pakowania, system można zintegrować in-line z istniejącymi liniami pakującymi w ciągu kilku minut, bez konieczności modyfikowania istniejących przenośników.
Ishida AirScan w firmie M-Back został umieszczony na końcu linii pakowania, między innymi systemami sterowania i maszyną etykietującą. Od momentu instalacji systemu, system kontroli jakości osiągnął nowy, wyższy poziom, około 3% opakowań zostało zidentyfikowanych jako posiadające wycieki. Są one eliminowane za pomocą mechanizmu odrzucania i transportowane do komory zbierającej w celu późniejszego przepakowania.
Dokładność
Marcel Schwebler: „Dzięki technologii Ishida znajdujemy jeszcze mniejsze otwory niż 0,4 mm. Dla przykładu, jeśli zanurzysz opakowania, które okazały się wadliwe w łaźni wodnej, nie zobaczysz żadnego wydobywającego się gazu, jednak w laboratorium możemy wykryć i potwierdzić zmiany w składzie mieszaniny gazów. ”
W trybie dwuzmianowym Ishida AirScan sprawdza 3500 opakowań „Ofen Schnecke” na godzinę, co odpowiada prędkości pasa 30 metrów na minutę.
„Nie ma alternatywy dla systemu AirScan, jeśli chodzi o prędkość”
Marcel Schwebler podkreśla także łatwość obsługi i dostępność systemu, wskazując, że jest on bardzo łatwy i bezpieczny w obsłudze i wymaga jedynie minimalnej konserwacji. W przypadku zmiany produktu nie są wymagane zmiany ustawień, wystarczy jedynie ramię sterujące o regulowanej wysokości z głowicą czujnika dostosowaną do różnych wysokości paczek. Czyszczenie na sucho przed i po zakończeniu każdej partii produkcyjnej wymaga jedynie dziesięciu minut.
O technologii systemu kontroli
Unikalny Ishida AirScan testuje uszczelnienie opakowań MAP (zmodyfikowana atmosfera opakowania) na linii produkcyjnej i wykrywa otwory o wielkości zaledwie 0,25 mm przy prędkościach linii do 180 paczek na minutę. AirScan działa poprzez lekkie wywieranie nacisku na każde opakowanie podczas testowania otaczającego go powietrza pod kątem śladów nadmiaru dwutlenku węgla (CO2), przy użyciu technologii laserowej
Konsekwencje zmiany składu MAP
Odchylenie od określonej mieszanki gazów MAP, spowodowane przez wyciek, skraca okres przydatności produktu do spożycia, w skrajnych sytuacjach może spowodować chorobę klienta lub co najmniej niezadowolenie z jakości produktu. Może to znacznie zaszkodzić reputacji producenta bezpośrednio lub przez problem firmy pakującej oraz prowadzić do surowych kar finansowych związanych z wycofywaniem i zwrotami.
Funkcje i zalety systemu
AirScan może testować różnorodne produkty, od świeżego mięsa i owoców morza po gotowe posiłki i sałatki. Nośniki opakowań to tace, torby i woreczki.
Unikalna technologia laserowa AirScan wykrywa ślady uciekającego CO2 przy prędkości do 180 paczek na minutę W przypadku większości linii pakujących prędkość systemu nie tylko spełnia bieżące potrzeby, ale także zapewnia znaczne zabezpieczenie na przyszłość.
Klient może określić, które części opakowania należy monitorować.
AirScan szybko identyfikuje i odrzuca pojedyncze nieszczelne opakowania przed ich etykietowaniem, oszczędzając w ten sposób na etykietach. Co więcej, informacja zwrotna o skali problemu umożliwia natychmiastową poprawę procesu i minimalizację straty w produkcji oraz wzrost rentowności.
AirScan to zamknięty system kontroli. Alarm jest uruchamiany, jeśli wykryty wyciek nie zostanie skutecznie odrzucony, co dodatkowo zwiększa zaufanie do wyników kontroli.
AirScan rejestruje wszystkie wyniki, prezentując je w prostym raporcie zmianowym.
Jednostkę AirScan można łatwo ustawić nad dowolną dostępną sekcją przenośnika, najlepiej tuż za maszyną zgrzewającą. Jego prędkość gwarantuje, że nigdy nie spowoduje wąskiego gardła produkcji.
Jeśli powyższe case study nie dostarczyło wystarczającej wiedzy, specjaliści firmy Fenix są do Państwa dyspozycji.
Przeczytaj także
Integralność zgrzewu opakowań jest niezwykle ważna dla produktów bezglutenowych. Opakowania z atmosferą modyfikowaną (MAP - Modified Atmosphere Packing) powinny charakteryzować się odpowiednią szczelnością, aby zapobiec potencjalnemu zanieczyszczeniu krzyżowemu
Zanieczyszczenia produktów ciałami obcymi mimo ich najczęściej jednostkowego występowania w produktach, są jednymi z najbardziej nośnych medialnie tematów i tym samym skutecznie niszczą wizerunek firmy budowany latami. Zapraszamy do zapoznania się z raportem dotyczącym analizy występowania ciał obcych w produktach spożywczych
Według raportów RASFF, oraz niezależnych źródeł co roku dochodzi do setek wycofań produktów z rynku z powodu wad produkcyjnych oraz obecności ciał obcych. Ilości te są co prawda mniejsze niż te związane z zanieczyszczeniami
Ishida Europe wprowadza na rynek rewolucyjny, nowy detektor wycieku, który zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania jakiegokolwiek produktu, pakowanego w technologii MAP...
Polecane produkty