Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gwarancja jakości produktów bezglutenowych pakowanych w technologii MAP - Ishida AirScan

Kategoria: Procesy i Technologie

Integralność zgrzewu opakowań jest niezwykle ważna dla produktów bezglutenowych. Opakowania z atmosferą modyfikowaną (MAP - Modified Atmosphere Packing) powinny charakteryzować się odpowiednią szczelnością, aby zapobiec potencjalnemu zanieczyszczeniu krzyżowemu. W przypadku produktów, które nie zawierają konserwantów, zachowanie warunków stałości atmosfery ochronnej jest niezbędne. Z myślą o nich powstał system detekcji nieszczelności Ishida AirScan.

Produkująca makarony i produkty wypiekane szwajcarska firma JOWA AG, zwraca szczególną uwagę na to, by cykl wytwórczy produktów bezglutenowych obejmował zaawansowany łańcuch procesów, począwszy od wyjątkowo surowego nadzoru doboru składników, przez rygorystyczne wymogi w zakresie bezpieczeństwa produkcji, aż po wymóg pakowania produktów w pomieszczeniu sterylnym  tzw. "clean room". Procedury te pozwalają na ochronę produktów przed zanieczyszczeniem glutenem. Zachowanie warunków sterylności sprawia, że konserwanty stają się zbędne.

W pełni nienaruszona atmosfera modyfikowana tj. MAP ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania żywności bez glutenu i zapewnia gwarantowany okres przechowywania do 180 dni. To niezwykle istotne, ponieważ, jak wyjaśnia Rochus Liniger, Dyrektor Produkcji JOWA, żywność bezglutenowa jest podatna na zmianę konsystencji jeśli atmosfera ochronna nie jest taka, jaka być powinna.         

W firmie JOWA dla szerokiej gamy produktów (chleby, bułki i babeczki typu muffinka) stosuje się różnorodne formaty tacek termoformowanych. Potrzeba skutecznego wykrywania nieszczelności pojawiła się po tym, jak firma wdrożyła zautomatyzowany proces owijania folią na końcu linii pakowania. Wcześniej, w fazie ręcznego owijania folią, to pracownicy przeprowadzali wyrywkowe kontrole jakości według tzw. próbek losowych. Decyzja o wprowadzeniu zautomatyzowanego procesu wykrywania nieszczelności przyniosła duże zmiany.

- Szukaliśmy maszyny liniowej, która mogłaby pracować zarówno z dużą szybkością, jak i z pierwszorzędną niezawodnością oraz takiej, która w przeciwieństwie do konwencjonalnych systemów, byłaby w stanie wychwytywać pojedyncze wadliwe opakowania - mówi Rochus Liniger.

Firma Itech AG reprezentująca firmę Ishida w Szwajcarii była jedynym dostawcą, który mógł zaoferować odpowiednie rozwiązanie. Był to rewolucyjny system liniowy Ishida AirScan, zaprojektowany w celu detekcji wycieków w opakowaniach stosujących MAP. Wysokowydajny system do wykrywania nieszczelności i wycieku dwutlenku węgla (CO2) wykorzystuje technologię laserową, sprawdzając każdą termoformowaną tacę produktową w czasie krótszym niż 20 milisekund.

AirScan Ishida wykrywa otwory o średnicy zaledwie 0,25 mm przy wydajności do 180 paczek na minutę. Wszelkie opakowania ze zidentyfikowanym wyciekiem są odrzucane z linii za pomocą potężnego podmuchu z dyszy powietrznej odrzutnika wprost do zamkniętego pojemnika na odpady. Pomimo generalnie niskiego współczynnik odrzutów w JOWA, zawsze istnieje ryzyko, że drobiny produktu dostaną się w miejsce zgrzewu, powodując nieszczelność. Opakowania  mogą również ulegać uszkodzeniom przez spieczone fragmenty wyrobów piekarniczych, których krawędzie potrafią być wyjątkowo ostre.

Maszyna Ishida AirScan charakteryzuje się łatwością obsługi i wymaga znikomej konserwacji. Nie ma potrzeby wprowadzania zmian w ustawieniach przy zmianie produktu, z wyjątkiem sporadycznych regulacji ramienia o regulowanej wysokości i czujnika dla różnych wysokości opakowań. Kolejna korzyść, według uwag użytkowników, to spadek kosztów materiałowych, gdyż proces inspekcji jest całkowicie nieniszczący.                            

Proces integracji systemu AirScan z istniejącą linią pakującą w firmie JOWA przebiegł całkowicie bezproblemowo. Kompaktowy system został zainstalowany powyżej istniejącego przenośnika bez konieczności czasochłonnych modyfikacji w konfiguracji linii. System jest eksploatowany w trybie dwuzmianowym, a JOWA nie ukrywa zadowolenia ze swego wyboru.

Licząc od momentu instalacji AirScan, firma Jowa AG odnotowała redukcję wskaźnika zgłaszanych reklamacji ze względu na spleśnienie produktu. Rochus Liniger przyznaje, że inwestycja firmy w tą technologię dała błyskawiczny zwrot.

Źródło: ishidaeurope.com

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dystrybutor urządzeń Ishida w Polsce:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.