Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przechwycenie ponad 74 ton skradzionych oliwek w Sewilli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Sewilli, w wyniku przeprowadzonych dwóch operacji kontrolnych, przejęto ponad 74 tony skradzionych oliwek.

Podczas pierwszej akcji kontrolnej, znanej jako Alxaraf-Saco, aresztowano 12 osób, a w sprawie kolejnych 11 toczy się śledztwo. Zarzuty dotyczą podejrzenia o udział w kradzieży oliwek i ich dalszej dystrybucji. Łącznie skonfiskowano 73 350 kg oliwek.

Dochodzenie w szczegółach

Cała akcja kontrola została rozdzielona na dwie części, a pierwsza z nich dotyczyła pewnej grupy osób. Grupa ta oskarżona była o kradzież znacznych ilości miedzi, pochodzącej z instalacji nawadniających uprawy. W trakcie dochodzenia ujawniono, że lider tej grupy odpowiedzialny był również za kradzież sporej ilości oliwek, które potajemnie dostarczał do sklepu spożywczego w mieście Pilas. Gwardia Cywilna aresztowała 8 członków tej organizacji przestępczej we wrześniu ubiegłego roku.

Dodatkowo, aby uniknąć wykrycia skradzionych oliwek podczas inspekcji, właściciel magazynu umieścił je bezpośrednio w solance.

Kolejna faza śledztwa skoncentrowana była na przeszukaniu skupu oliwek. Wraz ze śledczymi współpracowali technicy z Regionalnego Biura Rolnego (OCA) w Sanlúcar la Mayor, urzędnicy z Ministerstwa Zdrowia i Spraw Konsumenckich oraz Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa, Wody i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

W wyniku podjętych działań aresztowano kierownika magazynu, w którym zakupiono skradzione oliwki oraz czwórkę jego dzieci, również podejrzanych o współpracę przy zakupie i przetwarzaniu skradzionych oliwek. Magazyn ten był wielokrotnie przedmiotem kontroli i nakładano na niego kary, a sam kierownik był wiele razy oskarżany o zakup skradzionych oliwek.

Łącznie służby przejęły 374 beczki oliwek o łącznej wadze 73 350 kg i szacowanej wartości około 500 000 euro.  Ze względu na występujące naruszenia, związane z wyrzucaniem śmieci na drogi publiczne oraz posiadaniem szamba w niehigienicznych warunkach, sporządzony został protokół. Ponadto natychmiast wystosowano nakaz zamknięcia tego zakładu, a jego kierownika umieszczono w więzieniu.

Dodatkowe zatrzymania

W ostatnim czasie ujawniono również nową próbę dystrybucji skradzionych oliwek. W mieście Arahal kontrolerzy złapali 3 osoby dokonujące kradzieży i skonfiskowali 1270 kg oliwek odmiany manzanilla o szacowanej wartości 2 408 euro. Śledczy podejrzewają, że osoby te prawdopodobnie chciały się udać do tego samego centrum skupu, które zostało zamknięte kilka dni wcześniej.

Łącznie w obu operacjach przejęto 74 620 kg skradzionych oliwek.

Źródło: https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8701.html

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.