Urząd ds. Żywności w Pendżabie odkrył w mieście Lahaur zakład, który produkował podrobione napoje gazowane znanych marek z użyciem niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów składników, takich jak: zanieczyszczona woda, barwniki niespożywcze, sztuczne słodziki, niebezpieczne substancje chemiczne (nie sprecyzowano jakie). Ponadto gotowy produkt przechowywano w nienadających się do tego beczkach, a do pakowania używano plastikowych butelek nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością i fałszywych etykiet. Niezgodności wykryto w sierpniu 2023 r.
Przejęto 18 800 litrów zafałszowanych napojów, surowce i sprzęt wykorzystywany do produkcji
Władze przejęły 18 800 litrów zafałszowanych napojów, 1 250 kg cukru i 130 kg niebezpiecznych substancji chemicznych. Ponadto zajęto cylindry, maszyny do napełniania, kompresory, puste butelki, zakrętki i fałszywe etykiety.
Zafałszowane napoje najczęściej trafiają do różnych lokalnych sklepów i hoteli w Lahaur, a ich spożywanie powoduje problemy zdrowotne konsumentów, zwłaszcza seniorów i dzieci.
Źródło: https://www.nation.com.pk/22-Aug-2023/pfa-unearths-fake-beverages-unit-disposes-of-18-800-litre-spurious-drinks
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.