Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nieprawidłowe oznakowanie alergenów na tysiącach produktów w Nowej Zelandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Grzywną w wysokości 28 000 dolarów nowozelandzkich (ok. 73 000 PLN) ukarano importerów z Auckland, którzy na sprowadzonych produktach nie umieścili przetłumaczonych na język angielski deklaracji dotyczących alergenów pokarmowych.

W wyniku postawionych zarzutów, Sąd Rejonowy w Auckland skazał spółki Tokyo Food Company Limited oraz Japan Mart 2014 Company Limited na kary pieniężne w wysokości, kolejno 21 000 dolarów nowozelandzkich oraz 7000 dolarów nowozelandzkich.

Brak zgodności z regulacjami prawnymi

Kontrole przeprowadzone przez inspektorów ds. przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności wykazały, że w okresie od 9 stycznia 2020 r. do 26 października 2021 r. firma Tokyo Food importowała i dystrybuowała sałatkę z wodorostów znaną jako Goma Wakame do wielu popularnych supermarketów. Etykiety, które umieszczano na opakowaniach (300 g i 1 kg) tego produktu nie były jednak zgodne z australijskim i nowozelandzkim Kodeksem Norm Żywnościowych. Nie deklarowały one bowiem obecności alergenu – soi. Łącznie sprzedano 32 796 opakowań 1kg oraz 7752 opakowań 300 g sałatki z wodorostów (Seasoned Seaweed Salad marki Nobu).

Dodatkowo, między 21 a 26 października 2021 r. miały miejsce 2 przypadki wycofań tych produktów.

Nieprzetłumaczone etykiety

W przypadku firmy Japan Mart 2014 Company Limited, złożono skargę z powodu braku przetłumaczenia etykiety dostępnej w języku japońskim na język angielski. W zaimportowanych 96 paczkach chipsów ziemniaczanych marki Calbee, sprzedawanych między 2 lutego a 14 czerwca 2021 roku, stwierdzono obecność przegrzebków oraz tuńczyka pasiastego (ryba bonito).

W sierpniu tego roku, władze podjęły także decyzje o zaostrzeniu przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności w stosunku do wszystkich nowozelandzkich importerów.

Źródło: https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/auckland-importers-fined-28000-over-failure-to-properly-label-food-allergens-on-thousands-of-products/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.