Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nieprawidłowe oznakowanie alergenów na tysiącach produktów w Nowej Zelandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Grzywną w wysokości 28 000 dolarów nowozelandzkich (ok. 73 000 PLN) ukarano importerów z Auckland, którzy na sprowadzonych produktach nie umieścili przetłumaczonych na język angielski deklaracji dotyczących alergenów pokarmowych.

W wyniku postawionych zarzutów, Sąd Rejonowy w Auckland skazał spółki Tokyo Food Company Limited oraz Japan Mart 2014 Company Limited na kary pieniężne w wysokości, kolejno 21 000 dolarów nowozelandzkich oraz 7000 dolarów nowozelandzkich.

Brak zgodności z regulacjami prawnymi

Kontrole przeprowadzone przez inspektorów ds. przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności wykazały, że w okresie od 9 stycznia 2020 r. do 26 października 2021 r. firma Tokyo Food importowała i dystrybuowała sałatkę z wodorostów znaną jako Goma Wakame do wielu popularnych supermarketów. Etykiety, które umieszczano na opakowaniach (300 g i 1 kg) tego produktu nie były jednak zgodne z australijskim i nowozelandzkim Kodeksem Norm Żywnościowych. Nie deklarowały one bowiem obecności alergenu – soi. Łącznie sprzedano 32 796 opakowań 1kg oraz 7752 opakowań 300 g sałatki z wodorostów (Seasoned Seaweed Salad marki Nobu).

Dodatkowo, między 21 a 26 października 2021 r. miały miejsce 2 przypadki wycofań tych produktów.

Nieprzetłumaczone etykiety

W przypadku firmy Japan Mart 2014 Company Limited, złożono skargę z powodu braku przetłumaczenia etykiety dostępnej w języku japońskim na język angielski. W zaimportowanych 96 paczkach chipsów ziemniaczanych marki Calbee, sprzedawanych między 2 lutego a 14 czerwca 2021 roku, stwierdzono obecność przegrzebków oraz tuńczyka pasiastego (ryba bonito).

W sierpniu tego roku, władze podjęły także decyzje o zaostrzeniu przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności w stosunku do wszystkich nowozelandzkich importerów.

Źródło: https://www.mpi.govt.nz/news/media-releases/auckland-importers-fined-28000-over-failure-to-properly-label-food-allergens-on-thousands-of-products/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.