Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opublikowano wytyczne laboratoryjne ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

2 października 2023 r. opublikowano dokument, w którym szczegółowo opisano metody analityczne używane w celu uwierzytelniania olejku eterycznego z lawendy pospolitej oraz sposoby wykrywania zafałszowań z użyciem tańszych metod.

Bułgaria światowym liderem w uprawie lawendy pospolitej

Lawenda pospolita (Lavandula angustifolia) to wieloletni krzew występujący w regionie śródziemnomorskim. Od wielu lat uprawiana jest we Francji, która jest jednym z głównych producentów z 26% udziałem w rynku. W biuletynie podano, że aktualnie Bułgaria jest światowym liderem i ma 52% udziału w światowym rynku.

Otrzymywanie olejku eterycznego z lawendy i jego zastosowanie

Olejek eteryczny z lawendy pospolitej otrzymywany jest poprzez destylację z parą wodną kwitnących wierzchołków rośliny. Do gotowego produktu trafia niewielka część masy rośliny, co wpływa na jego cenę. Olejek jest szeroko stosowany doustnie lub poprzez inhalację, aby złagodzić niepokój i zapewnić spokojny sen. Ponadto jest on często składnikiem olejków do masażu oraz produktów do higieny osobistej i domowej.

Zafałszowania olejku eterycznego z lawendy pospolitej

Jak podano w biuletynie, cena hurtowa autentycznego olejku z lawendy pospolitej luzem waha się od 75 do 100 dolarów za litr. Ze względu na stosunkowo wysoką cenę wspominano o powszechnie występujących zafałszowaniach, które zwykle pozostają nieujawnione. W biuletynie BAPP z 2020 r. poinformowano, że około 90% olejków lawendowych dostępnych na rynku można uznać za zafałszowane. Najczęstszym zafałszowaniem olejku eterycznego z lawendy pospolitej jest olejek eteryczny z lawendy pośredniej (Lavandula intermedia), chociaż część władz uważa ten substytut za akceptowalny.  

Inne formy fałszowania olejku eterycznego z lawendy pospolitej to niezadeklarowany dodatek innych olejków eterycznych lub frakcji olejków, które są bogate w naturalny związek chemiczny linalol. Zgłaszano również mieszaniny niezadeklarowanych oczyszczonych lub syntetycznych substancji chemicznych, takich jak linalol, octan linalilu. Ponadto stosowano również nielotne oleje tłuszczowe (np. olej słonecznikowy) jako rozcieńczalnik.

Metody laboratoryjne wykrywania zafałszowań

Dyrektor BAPP dr Stefan Gafner wspomniał, że niektóre metody fałszowania olejku lawendowego są łatwe do wykrycia, np. oleje roślinne lub związki zwane glikolami pozostawiają płynną pozostałość po umieszczeniu kropli oleju na bibule filtracyjnej, podczas gdy olejki eteryczne odparowują. Z drugiej strony są też zafałszowania trudniejsze do wykrycia, ponieważ oszuści znaleźli sposoby na wytwarzanie materiałów bardzo przypominających olejek eteryczny z lawendy pospolitej.

Wytyczne laboratoryjne BAPP dotyczące olejku eterycznego z lawendy angielskiej zawierają przegląd dostępnych laboratoryjnych metod analitycznych, w tym ich mocne strony i ograniczenia.

Źródło: https://www.herbalgram.org/news/press-releases/2023/lavender-oil-lab-guidance-document-published-by-botanical-adulterants-prevention-program/

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.