Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przewodnik po legislacji ESG

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W ostatnich latach przedsiębiorcy mierzą się z nowymi, złożonymi wyzwaniami jakie przynoszą im nowe regulacje w obszarze zrównoważonego rozwoju. Regulacje te nakładają na przedsiębiorców nowe obowiązki, które mają przyczynić się do osiągniecia ambitnym celów stawianych sobie przez prawodawcę unijnego i wynikających z Europejskiego Zielonego Ładu.

Celami tymi są przede wszystkim redukcja emisji – tak, aby Europa osiągnęła neutralność klimatyczną do roku 2050 – jak i przejście gospodarek państw członkowskich UE na model gospodarki obiegu zamkniętego (w ten ostatni nurt wpisuje się m.in. PPWR, którego celem jest zapewnienie cyrkularności opakowań). Coraz więcej uwagi poświęca się także ochronie bioróżnorodności i ekosystemów (w tym walce z wylesianiem) jak i kwestiom społecznym (chociażby poprzez nałożenie na największych przedsiębiorców nowych obowiązków dotyczących należytej staranności i odpowiedniego identyfikowania ryzyk w działalności własnej i swoich kontrahentów).

Wypełnienie tych obowiązków wymaga od firm odpowiedniego dostosowania swoich systemów compliance. Do tego dochodzą obowiązki raportowe – w tym szeroko komentowane nowe zasady sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju wynikające z implementacji w państwach członkowskich dyrektywy CSRD.

Tsunami regulacyjne nie omija firm z sektora spożywczego. Zostaną one objęte zarówno nowymi zasadami sprawozdawczości zrównoważonego rozwoju (o ile spełnią pewne kryteria) jak i muszą spełnić inne obowiązki, jak chociażby te wynikające z rozporządzenia o wylesianiu, którego stosowania ustawodawca unijny ostatecznie zdecydował się przesunąć o rok. Firmy te będą musiały odpowiednio dostosować się do PPWR w kontekście wykorzystywanych opakowań. A to tylko kilka z istotnych regulacji jakie obejmą sektor spożywczy.

Jak się odnaleźć w gąszczu regulacji? Jak zweryfikować które obowiązki już nas dotyczą, a które będą dotyczyć w przyszłości? Jakie są wzajemne powiązania pomiędzy poszczególnymi aktami prawnymi? Tym kwestiom poświęcony jest Przewodnik po legislacji ESG.

Przewodnik został przygotowany we współpracy z Ministerstwem Funduszy i Polityki Regionalnej, Szkołą Główną Handlową oraz Kampanią 17 Celów. Opracowania merytorycznego regulacji prawnych podjęła się kancelaria Osborne Clarke.

Przewodnik jest praktycznym kompendium wiedzy, które przedstawia 41 unijnych aktów prawnych - w obszarze środowiskowym, społecznym i zarządczym - mających kluczowe znaczenie dla przedsiębiorców w Polsce. Opracowane w publikacji akty prawne odgrywają szczególną rolę z perspektywy kształtowania długoterminowych strategii rozwojowych biznesu. Punktem wyjścia analizy jest Europejski Zielony Ład, którego nadrzędnym celem jest przekształcenie gospodarki UE w nowoczesną, konkurencyjną i neutralną klimatycznie do 2050 roku. W publikacji znalazły się także cenne spostrzeżenia liderów zrównoważonego rozwoju, pogłębiające istotne zagadnienia związane z ESG.

Przewodnik to doskonałe źródło wiedzy dla wszystkich, którzy chcą lepiej zrozumieć dynamicznie rozwijający się krajobraz legislacyjny ESG.

Zapraszamy do lektury!

https://www.osborneclarke.com/pl/news/premiera-przewodnika-po-legislacji-esg

Autor:FoodFakty Portal
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Nowości rynkowe Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.