Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przymrozki wiosenne a sytuacja na rynku owoców i warzyw w sezonie 2021/22

Kategoria: Biznes

Pogoda jest decydującym czynnikiem w przebiegu kampanii owocowo-warzywnych, określa tempo wzrostu produktów i wpływa na ich jakość. Epizod długich i silnych mrozów w marcu i kwietniu 2021 r. wywarł silny wpływ na uprawy owoców we Francji, Włoszech, Hiszpanii oraz Grecji. Według danych meteorologicznych był to najzimniejszy kwiecień w basenie Morza Śródziemnego od 30 lat. We wczesnych regionach upraw, sady, które zakończyły kwitnienie, poniosły duże straty w plonach, ponieważ temperatura spadła do -6°C, a lokalnie wystąpił również grad. Takie ukształtowanie się warunków pogodowych znacząco wpłynie na europejską letnią kampanię owocową, powodując ograniczenie produkcji.

Według Krajowej Federacji Producentów Owoców Francji (FNPF), krajowe zbiory owoców zmniejszą się o 40 do 50% w porównaniu z rokiem poprzednim. Przy czym szacunek dotyczący doliny Rodanu, mówi o 90% strat.

We Włoszech raport przygotowany przez Cso Italy wskazuje na 80% uszkodzonych owoców. W przypadku moreli, straty szacuje się na 40% w prawie wszystkich obszarach produkcji, podobnie jak brzoskwinie i nektarynki, których straty sięgają 70% w regionie Emilia-Romania i prawie 100% w Wenecji Euganejskiej. Bardzo istotne ograniczenie produkcji dotyczy również śliwek (-55% potencjału), szczególnie w północnych Włoszech. Jednocześnie szacunki mówią, że jedna trzecia potencjału produkcyjnego została utracona w przypadku wiśni. Szkody we włoskim sektorze owoców pestkowych, spowodowane późnymi przymrozkami w marcu i kwietniu 2021 r., wyceniono łącznie na 862 mln EUR, z czego 454 mln EUR to szkody z tytułu utraty produktu, 150 mln EUR w przetwórstwie i 258 mln EUR w sektorach powiązanych.

Najzimniejszy kwiecień ostatnich trzydziestu lat ma również wpływ na hiszpańską produkcję

W bieżącym roku, pomimo złej pogody, hiszpańska kampania owoców pestkowych rozpoczyna się wcześniej na prawie wszystkich obszarach produkcji. Ze względu na kwietniowe burze, grad i silny wiatr nastąpiło uszkodzenie owoców, a w konsekwencji 30% - 40% straty zbiorów. Deszcze najbardziej negatywnie wpłynęły na plony owoców pestkowych, ponieważ były one w bardzo zaawansowanym stadium dojrzewania, a najwcześniejsze odmiany były już zbierane. W tym czasie obserwowano silne pękanie nawet do 50% zbieranych wczesnych odmian czereśni. Dlatego też obecnie na rynku nie ma typowej podaży wczesnych czereśni, a dostępne w ofercie owoce są niskiej jakości, co wywiera presję na ceny.

Niewątpliwie Europejska produkcja brzoskwiń i moreli znacznie spadnie w tym sezonie. Chociaż brak jest na razie oficjalnych szacunków, to oczekuje się, że brzoskwiń i moreli w Europie zbierze się łącznie 344 tys. ton, 20% mniej w stosunku do 2020 r. i o 40% mniej niż średnio w latach 2015-2019. Obecnie szacuje się, że we Włoszech zbiory osiągną poziom 154,2 tys. ton, w Hiszpanii 86,8 tys. ton, w Grecji 55,0 tys. ton, a we Francji 47,4 tys. ton.

Również produkcja jabłek i gruszek ucierpiała w wyniku niekorzystnych zjawisk pogodowych. Sady w kilku regionach północnych Włoch, największego producenta jabłek deserowych w UE, doznały poważnych uszkodzeń w wyniku napływu zimna z Arktyki. Niemniej jednak na pierwsze szacunki strat trzeba jeszcze poczekać.

Na rynku warzyw w Europie mróz miał mniej dotkliwy, ale również dostrzegalny wpływ na plony

Producenci doświadczyli lub spodziewają się mniejszych zbiorów z ewidentnym opóźnieniem dojrzałości zbiorczej. Na rynku hiszpańskim, który w okresie zimowym i wczesnowiosennym jest głównym dostawcą warzyw na rynek europejski, dotychczasowa kampania zbiorów warzyw była pod silnym wpływem czynników pogodowych. Na ograniczenie podaży takich warzyw, jak: kalafior, brokuł, bakłażan, cukinia, papryka i wiele innych, wpłynął silny atak zimy w Hiszpanii na przełomie lutego i marca, następnie obfite deszcze, wahania temperatury i grady, które naznaczyły kampanię zimową. Z tego też powodu ceny ofertowe hiszpańskich warzyw są obecnie wysokie i od wczesnej wiosny obserwowano na rynku europejskim niedobór warzyw ciepłolubnych, powodujący rekordowe wzrosty ich cen.

W pozostałych krajach europejskich, ze względu na bardzo zimną wiosnę, producenci deklarują opóźnienie w produkcji warzyw polowych i straty w uprawach już wysadzonych w pole. Według pierwszych szacunków 50% zbiorów włoskich pomidorów zostanie utraconych, w tym tych, które znajdowały się w nieogrzewanych szklarniach. Również produkcja bobu, grochu, karczochów i cukinii we Włoszech została ograniczona.

Należy zakładać, że sezon letnich i jesiennych zbiorów warzyw polowych w Europie zostanie opóźniony o kilka tygodni, a podaż do jesieni może być mniejsza niż zazwyczaj. Jednocześnie konsumpcja warzyw, mimo długotrwałego zamknięcia ważnego dla tego sektora kanału HoReCa, jest obecnie wyższa niż w czasach przed pandemią i dalej wzrasta.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.