Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dobra sytuacja finansowa przedsiębiorstw w branży przetwórstwa owocowo-warzywnego w 2020 r.

Kategoria: Biznes

Według danych Pont-Info w 2020 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem owocowo – warzywnym i zatrudniających co najmniej 10 osób wzrosły o prawie 2% do 20,76 mld PLN. W 2020 r. do skupu trafiło więcej owoców i warzyw niż przed rokiem i dlatego wyprodukowano z nich więcej przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie ze względu na sezonowy charakter skupu surowca i cykliczną sprzedaż w pierwszej połowie roku produktów wytworzonych z surowca zakupionego jeszcze w poprzednim roku kalendarzowym, należy pamiętać że w 2019 r. mieliśmy do czynienia z znacznie mniejszymi ilościami przerobionych owoców i warzyw.

Koszty działalności branży przetwórstwa owocowo – warzywnego w 2020 r. zwiększyły się w mniejszym stopniu niż przychody

Koszty działalności branży przetwórstwa owocowo – warzywnego w 2020 r. zwiększyły się o 1,24%, a przychody wzrosły o 1,7%. Przychody branży produkcji soków z owoców i warzyw zmniejszyły się o 2,6% do 6,2 mld PLN, a koszty spadły tylko o 1,7% r/r. Najbardziej wzrosły przychody dla sektora obejmującego pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw, obejmującego mrożonki, susze czy wyroby typu dżemy, konfitury lub marynaty warzywne i przetwory pomidorowe. Przychody dla tej branży wzrosły prawie o 14% w 2020 r., a koszty o 12,5%.Za to przychody firm zajmujących się przetwórstwem ziemniaków, w związku z wystąpieniem pandemii COVID-19 i znacznym ograniczeniem funkcjonowania branży gastronomicznej, zmniejszyły się w największym stopniu, bo o 30% do 2,29 mld PLN. W takim samy stopniu, bo o ok. 30% obniżyły się im koszty. Czynniki te wpłynęły na spadek udziału całego sektora przetwórstwa owocowo - warzywnego w przychodach branży spożywczej z 8,6% do 8,5% w 2020 r.

W konsekwencji zysk operacyjny przedsiębiorstw przetwórstwa owocowo-warzywnego poprawił się o 11%, przy czym dla producentów soków wzrósł o 3%, a dla producentów przetworów z ziemniaków tylko o 0,23%. Jednocześnie współczynnik płynności dla branży przetwórstwa owocowo-warzywnego pozostał na bezpiecznym poziomie 1,62, wobec 1,54 w roku poprzednim (1,66 dla producentów soków i 2,10 dla przetwórców ziemniaków).

W 2020 r wzrósł eksport z Polski przetworów z owoców i warzyw, a spadł przetworów z ziemniaków

W branży produkcji soków z owoców i warzyw w 2020 r udział eksportu bezpośrednio z firm w przychodach zwiększył się o prawie 3 p. p., a o 21 p.p. obniżyły się zakupy z importu. W firmach zajmujących się przetwórstwem ziemniaków, w tym czasie, udział eksportu w przychodach zmniejszył się o prawie 23 p.p., a aż o 75 p.p. spadł również import.

Koniunktura w przetwórstwie owoców i warzyw przełożyła się na zdecydowany, bo ponad 22% spadek inwestycji, do poziomu 0,8 mld zł. W branży przetwórstwa soków w 2020 r. inwestycje ograniczono o około 25%, a w pozostałym przetwórstwie i konserwowaniu owoców i warzyw o ponad 6%. Jednocześnie zakłady zajmujące się przetwarzaniem i konserwowaniem ziemniaków, zmniejszyły swoje inwestycje w 2020 r. w ujęciu wartościowym o ponad 70%. Dla porównania wartość nakładów inwestycyjnych w całym sektorze produkcji artykułów spożywczych w 2020 r. spadła o 0,5%.

 

Źródło: www.agronomist.pl

  

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.