Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przyszłość opakowań dla produktów mleczarskich należy do rPET

Kategoria: Opakowania

Odpowiadając na wysokie wymagania branży mleczarskiej, związane ze specyfiką produktów mlecznych, ale także potrzebą ochrony środowiska naturalnego, KGL S.A. wprowadził do swojej oferty spełniające najwyższe standardy bezpieczeństwa, zrównoważone opakowania wykonane ze spienionego rPET.

Opakowanie ma znaczenie!

Przetwory mleczne, ze względu na swoją nietrwałość i aktywność biologiczną, wymagają zastosowania opakowań, które zabezpieczą je przed szybką utratą właściwości i zepsuciem. Dobierając opakowanie, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego je wykonano. Materiał nie może reagować z zapakowanym pożywieniem, musi być odporny na krótkotrwałe podniesienie temperatury w procesie sterylizacji oraz gwarantować bezpieczeństwo podczas transportu i magazynowania. Istotnym jest także, aby opakowanie miało jak najmniejszy wpływ na środowisko i odpowiadało na bieżące trendy marketingowe – było atrakcyjne wizualnie, zrównoważone i funkcjonalne – wpływając tym samym na decyzje zakupowe klientów końcowych.

Badania rynkowe pokazują, że już 20 proc. konsumentów chce nabywać zrównoważone rozwiązania, jak między innymi opakowania do żywności – mówi Lech Skibiński, Wiceprezes KGL S.A. – Utożsamianie się z produktami powoduje, że kupujący szukają rozwiązań psujących do wyznawanych przez nich idei. Nasza spółka, na bieżąco monitoruje nie tylko rynek opakowań i potrzeby naszych klientów, ale także ustanawiane regulacje prawne i trendy zachowań konsumentów.

Nowość na rynku opakowań

KGL S.A. w branży przetwórców tworzyw sztucznych uważany jest za profesjonalnego producenta opakowań spożywczych z tworzyw sztucznych, który ustanawia nowe standardy w zakresie przyjaznych dla środowiska opakowań. Znajomość potrzeb rynku, klientów i konsumentów pozwala KGL systematycznie opracowywać i wprowadzać nowe portfolio produktowe. Dzięki temu spółka posiada już szeroki asortyment nowoczesnych opakowań dla przemysłu mięsnego, a aktualnie dąży do tego, aby w 2025 roku być liderem opakowań dla branży mleczarskiej. Proces ten przyspieszy stałe zwiększanie kompetencji KGL poprzez:

  • zakup nowych linii produkcyjnych – w 2020 roku spółka nabyła zakład w Czosnowie,
  • udoskonalanie obecnie posiadanej infrastruktury,
  • opracowywanie w Centrum Badawczo-Rozwojowym KGL własnych technologii materiałowych, jak rPET i spienianie.

KGL S.A. kilka lat temu zaangażowało się w zrównoważony rozwój. W 2020 roku w ofercie firmy zadebiutował kubek na jogurty i serki wykonany w 100% z rPET. Produkt jest odpowiedzią na potrzeby rynku mleczarskiego i powstał w ramach Projektu Celowego 6 1.1.1 2017 „Opakowania dla sektora przemysłu mleczarskiego na bazie recyklatów poliestrów”.

– Rozpoczęcie prac nad nowoczesnym, zrównoważonym opakowaniem wykonanym z tworzyw przyjaznych dla środowiska naturalnego, o niskim śladzie węglowym i spełniających koncepcję GOZ, było możliwe dzięki połączeniu posiadanej przez KGL nowoczesnej technologii z wiedzą o potrzebach klientów i trendach konsumenckich – wyjaśnia Lech Skibiński. – W wyniku powstało najbardziej zrównoważone opakowanie dostępne na rynku, jakim jest kubek 100% RECYCLATE dla branży mleczarskiej ze spienionego rPET. Produkt charakteryzuje jednoczesne zachowanie najwyższej jakości i bezpieczeństwa wymaganego przez produkty spożywcze.

rPET jest obecnie najbardziej rzeczywistym i odpowiedzialnym rozwiązaniem do zastosowania przy produkcji opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Otwiera to nowe możliwości dla branży mleczarskiej – stwierdza Anita Frydrych, Dyrektor Działu Rozwoju Technologii Tworzyw Sztucznych i Funduszy Unijnych, KGL S.A.

Pakuj z korzyścią dla środowiska

Stosowany w kubkach dla branży mleczarskiej rPET posiada wszystkie zalety standardowego PET. Z powodzeniem może zastąpić ten pierwotny surowiec, jak również bez problemu może być w 100% poddany procesowi recyklingu. rPET wykorzystywany przez KGL S.A. pochodzi w 100% z recyklatów z płatków po butelkach PET. Co istotne – płatki, aby mogły mieć kontakt z żywnością, poddawane są procesowi dekontaminacji w wieży SSP, w celu usunięcia substancji lotnych, które mogą się w nich znajdować.

Kubki 100% RECYCLATE od KGL

Oferowane przez KGL kubki z recyklingowanego PET:

  • charakteryzują się wytrzymałością na czynniki zewnętrzne,
  • znakomicie chronią swoją zawartość przed promieniowaniem UV,
  • są odporne na krótkotrwałe podniesienie temperatury, np. podczas sterylizacji,
  • można znakować identycznie, jak w przypadku pierwotnego PET.

Co najważniejsze – kubki z rPET od KGL dla branży mleczarskiej, w porównaniu do opakowań z innych materiałów, w najmniejszym stopniu przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego. Jest to możliwe, ponieważ opakowania te w 100% nadają się do recyklingu i ponownego wykorzystania. Dodatkowo recyklingowany PET obniża ślad węglowy, ponieważ wyeliminowana zostaje potrzeba wykorzystania energii i zasobów do produkcji nowego surowca. Jest to istotna zmiana, gdyż jak wynika z przeprowadzonych badań*, rPET ma ślad węglowy na poziomie 0,45 kg ekwiwalentu CO2 na kilogram rPET, natomiast dla PET wynosi on 2,15 kg ekwiwalentu CO2 na kilogram PET.

Zmniejszenie masy opakowania dzięki spienianiu

Wiele światowych przedsiębiorstw z branży mleczarskiej, mając na uwadze troskę o naszą planetę, ale również komfort klientów, zastępuje opakowania z innych materiałów, lekkimi i wytrzymałymi opakowaniami z rPET – podkreśla Anita Frydrych. – Proekologiczne działanie zostało bardzo dobrze przyjęte przez konsumentów, a nawet przyciągnęło nowych kupujących, ponieważ lżejsze opakowanie to nie tylko redukcja ilości tworzyw sztucznych w obiegu, to także mniejsze koszty transportu i mniejszy ślad węglowy przez nie wytwarzany, co jest cechami pożądanymi przez rynek.

Struktury spienione – nowoczesne podejście do materiałów opakowaniowych

Wyjściem naprzeciw potrzebie zmniejszenia masy opakowań jest przeprowadzenie szeregu prac badawczo-rozwojowych w obszarze struktur materiałowych przez Centrum Badawczo-Rozwojowe KGL. W wyniku działań stworzono opakowania dla przemysłu mleczarskiego wykonane w 100% ze spienionego rPET. W zależności od typu możliwe są nawet kilkunastoprocentowe redukcje wagi opakowania przy jednoczesnym utrzymaniu jego wytrzymałości.

Dlaczego warto stosować kubki do produktów mlecznych ze spienionego rPET? Ponieważ są to najwyższej jakości, nowoczesne, wytrzymałe i ekologiczne opakowania – podsumowuje Lech Skibiński, Wiceprezes KGL S.A. – Dzięki temu, że mogą podlegać wielokrotnemu recyklingowi i mają zmniejszoną masę, spełniają wymagania GOZ i dbają o nasze środowisko nie tylko dziś, ale także na przyszłość.

* Edwards C., Carranze E., A carbon footprint of r-PET and r-PP trays for Holfeld Plastics & Sharp Interpack. Pira International and Ciba Expert Services, 2009

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Eko Opakowania Przemysł mleczarski

Autor: KGL S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.