Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Redukcja sodu mieszankami solnymi może dostarczać pożądany smak

Kategoria: Składniki Żywności

Redukcja sodu mieszankami solnymi może dostarczać pożądany smak

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Stanu Waszyngton wykazały, że mieszanki różnych rodzajów soli mogą zapewnić pożądany smak przy jednoczesnej redukcji chlorku sodu. Badanie przeprowadzone przez Ross i współpracowników zostało opublikowane w Journal of Food Science.

Naukowcy sprawdzali ile chlorku wapnia i chlorku potasu mogliby dodać do wody lub zupy pomidorowej zanim smak stał się nieakceptowalny. Do badań wykorzystano panele degustacyjne i elektroniczny język USW. Okazało się, że idealną mieszanką było 96,4% chlorku sodu, 1,6% chlorku potasu i 2% chlorku wapnia.

Otrzymano większą redukcję kiedy dodano tylko chlorek wapnia, uzyskując akceptowalną kompozycję w postaci 78% chlorku sodu i 22% chlorku wapnia

„Ta kombinacja dwóch soli nie różniła się znacząco w porównaniu do 100-procentowego chlorku sodu, ale kiedy dodaliśmy chlorek potasu, akceptacja konsumentów zmalała”, powiedziała Ross.

Spożycie sodu i zalecania

Według amerykańskiego urzędu ODPHP zalecana maksymalna ilość dziennego spożycia sodu wynosi mniej niż 2300 mg. WHO zaleca spożycie poniżej 2000 mg sodu/dzień.

Polska norma opracowana została na poziomie wystarczającego dziennego spożycia (AI). W przypadku osób dorosłych (w wieku 19-50 lat) wartość AI wynosi 1500 mg sodu/dobę. W większości krajów europejskich zakres spożycia soli wynosi od 7 do 12 gramów dziennie (od 2800 do 4800 mg sodu).

Redukcja chlorku sodu w celach zdrowotnych

Zbyt duża konsumpcja chlorku sodu jest związana z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie i choroby układu krążenia. Chlorek wapnia i chlorek potasu – są neutralne, a potas może pomóc w obniżaniu ciśnienia krwi.

Ostatnie wyniki sugerują, że stopniowa redukcja soli w ciągu kilku lat jest najlepszym sposobem na zmniejszenie jej spożycia. Używanie nowych mieszanek może prowadzić do dodatkowej redukcji spożycia chlorku sodu. Badania te mogą pomóc producentom w znalezieniu kreatywnych substytutów, które pomogą ograniczyć ten składnik przy zachowaniu preferencji konsumentów.

Źródła:

  1. https://news.wsu.edu/2019/04/11/keeping-taste-reducing-salt/
  2. https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/salt
  3. https://ncez.pl/upload/normy-net-3393.pdf
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.