Wstępne referencyjne wartości spożycia dla sodu i chlorku - konsultacje EFSA
EFSA przeprowadza publiczne konsultuje w sprawie projektów dotyczących referencyjnych wartości dietetycznych (DRV) dla sodu i chlorku - dwóch ostatnich składników odżywczych, które znajdują się w przeglądzie opinii naukowej na temat spożycia składników odżywczych dla populacji UE.
Sód i chlorek są dwoma pierwiastkami zawartymi składającymi się na sól, powszechnie stosowaną w diecie jako składnik, przyprawa lub środek konserwujący.
Tymczasowe wartości referencyjne EFSA
Tymaczasowo Panel ds. Żywienia, nowej żywności i alergii pokarmowych uwzględnia dla populacjcji dorosłych (w tym kobiety w ciąży i karmiące):
- Przyjmowanie 2 g sodu dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę z jednej strony dowody na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a z drugiej adekwatność odżywczą;
- Przyjmowanie 3,1 g chlorku dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem chlorków w dietach UE jest chlorek sodu.
Panel proponuje także wartości dla obu składników odżywczych dla dzieci, dostosowując je do różnic w zapotrzebowaniu na energię i uwzględniając czynniki wzrostu. Odpowiednie dawki dla niemowląt w wieku powyżej 6 miesięcy uzyskano ze spożycia niemowląt karmionych piersią w wieku poniżej 6 miesięcy.
Wartości pomocnicze
Tymczasowe wartości referencyjne EFSA nie są ani wartościami odżywczymi, ani zaleceniami dla populacji lub pojedynczych osób. Mają one służyć decydentom politycznym w UE i jej państwach członkowskich do informowania o polityce żywieniowej i wydawania wytycznych żywieniowych, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.
Jeśli chciałbyś wnieść swój wkład w dyskusję przed finalizacją tych opinii naukowych, prześlij komentarze online i zarejestruj się na spotkanie techniczne, które odbędzie się w Brukseli w dniu 7 maja w ramach procesu konsultacji.
Konsultacje społeczne:
Konsultacje społeczne w sprawie wstępnych wartości referencyjnych diety dla sodu
Konsultacje społeczne w sprawie projektu referencyjnych wartości dietetycznych dla chlorku
Źródło:
EFSA
Przeczytaj także
-
03.04.2019
Nowa inicjatywa EFSA - wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw
EFSA ogłosiła nową inicjatywę wspierającą wnioskodawców z małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). MŚP będą teraz miały dostęp do wsparcia EFSA przy przygotowywaniu, składaniu i monitorowaniu swoich wniosków dotyczących produktów objętych regulacją...
-
09.01.2019
Nowa opinia EFSA dotycząca cyjanku w żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że ekspozycja na glikozydy cyjanogenne (CNG) obecne w produktach spożywczych prawdopodobnie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego – wyjątek stanowią gorzkie migdały. Nowa opinia stanowić będzie aktualizację poprzedniej oceny z 2016 r....
-
20.12.2018
Właściwości biobójcze kwasu mlekowego - badania EFSA
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...