Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wstępne referencyjne wartości spożycia dla sodu i chlorku - konsultacje EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA przeprowadza publiczne konsultuje w sprawie projektów dotyczących referencyjnych wartości dietetycznych (DRV) dla sodu i chlorku - dwóch ostatnich składników odżywczych, które znajdują się w przeglądzie opinii naukowej na temat spożycia składników odżywczych dla populacji UE.

Sód i chlorek są dwoma pierwiastkami zawartymi  składającymi się na sól, powszechnie stosowaną w diecie jako składnik, przyprawa lub środek konserwujący.

Tymczasowe wartości referencyjne EFSA

Tymaczasowo Panel ds. Żywienia, nowej żywności i alergii pokarmowych uwzględnia dla populacjcji dorosłych (w tym kobiety w ciąży i karmiące):

  • Przyjmowanie 2 g sodu dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę z jednej strony dowody na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a z drugiej adekwatność odżywczą;
  • Przyjmowanie 3,1 g chlorku dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem chlorków w dietach UE jest chlorek sodu.

Panel proponuje także wartości dla obu składników odżywczych dla dzieci, dostosowując je do różnic w zapotrzebowaniu na energię i uwzględniając czynniki wzrostu. Odpowiednie dawki dla niemowląt w wieku powyżej 6 miesięcy uzyskano ze spożycia niemowląt karmionych piersią w wieku poniżej 6 miesięcy.

Wartości pomocnicze

Tymczasowe wartości referencyjne EFSA nie są ani wartościami odżywczymi, ani zaleceniami dla populacji lub pojedynczych osób. Mają one służyć decydentom politycznym w UE i jej państwach członkowskich do informowania o polityce żywieniowej i wydawania wytycznych żywieniowych, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.

Jeśli chciałbyś wnieść swój wkład w dyskusję przed finalizacją tych opinii naukowych, prześlij komentarze online i zarejestruj się na spotkanie techniczne, które odbędzie się w Brukseli w dniu 7 maja w ramach procesu konsultacji.

Konsultacje społeczne:

Konsultacje społeczne w sprawie wstępnych wartości referencyjnych diety dla sodu
Konsultacje społeczne w sprawie projektu referencyjnych wartości dietetycznych dla chlorku

Źródło:
EFSA

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn