Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wstępne referencyjne wartości spożycia dla sodu i chlorku - konsultacje EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA przeprowadza publiczne konsultuje w sprawie projektów dotyczących referencyjnych wartości dietetycznych (DRV) dla sodu i chlorku - dwóch ostatnich składników odżywczych, które znajdują się w przeglądzie opinii naukowej na temat spożycia składników odżywczych dla populacji UE.

Sód i chlorek są dwoma pierwiastkami zawartymi  składającymi się na sól, powszechnie stosowaną w diecie jako składnik, przyprawa lub środek konserwujący.

Tymczasowe wartości referencyjne EFSA

Tymaczasowo Panel ds. Żywienia, nowej żywności i alergii pokarmowych uwzględnia dla populacjcji dorosłych (w tym kobiety w ciąży i karmiące):

  • Przyjmowanie 2 g sodu dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę z jednej strony dowody na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a z drugiej adekwatność odżywczą;
  • Przyjmowanie 3,1 g chlorku dziennie, jako odpowiedniej i bezpiecznej dawki, biorąc pod uwagę, że głównym źródłem chlorków w dietach UE jest chlorek sodu.

Panel proponuje także wartości dla obu składników odżywczych dla dzieci, dostosowując je do różnic w zapotrzebowaniu na energię i uwzględniając czynniki wzrostu. Odpowiednie dawki dla niemowląt w wieku powyżej 6 miesięcy uzyskano ze spożycia niemowląt karmionych piersią w wieku poniżej 6 miesięcy.

Wartości pomocnicze

Tymczasowe wartości referencyjne EFSA nie są ani wartościami odżywczymi, ani zaleceniami dla populacji lub pojedynczych osób. Mają one służyć decydentom politycznym w UE i jej państwach członkowskich do informowania o polityce żywieniowej i wydawania wytycznych żywieniowych, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowych wyborów żywieniowych.

Jeśli chciałbyś wnieść swój wkład w dyskusję przed finalizacją tych opinii naukowych, prześlij komentarze online i zarejestruj się na spotkanie techniczne, które odbędzie się w Brukseli w dniu 7 maja w ramach procesu konsultacji.

Konsultacje społeczne:

Konsultacje społeczne w sprawie wstępnych wartości referencyjnych diety dla sodu
Konsultacje społeczne w sprawie projektu referencyjnych wartości dietetycznych dla chlorku

Źródło:
EFSA

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.