Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa opinia EFSA dotycząca cyjanku w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Brak ryzyka zdrowotnego?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że ekspozycja na glikozydy cyjanogenne (CNG) obecne w produktach spożywczych prawdopodobnie nie stanowi zagrożenia zdrowotnego – wyjątek stanowią gorzkie migdały. Nowa opinia stanowić będzie aktualizację poprzedniej oceny z 2016 r. dotyczącej bezpośredniego ryzyka dla zdrowia związanego ze spożyciem glikozydów cyjanogennych zawartych w pestkach moreli. Wyznaczono wówczas ostrą dawkę referencyjną (ARfD) na poziomie 20 µg/kg masy ciała, a panel EFSA ds. Zanieczyszczeń w Łańcuchu Żywnościowym stwierdził, że ustanowione ARfD dotyczy cyjanku niezależnie od źródła jego pochodzenia w żywności.

Groźne tylko pestki moreli, gorzkie migdały i maniok

CNG zawierają związaną chemicznie grupę cyjankową i występują naturalnie m.in. w migdałach, siemieniu lnianym i manioku. Gdy komórki roślinne ulegają uszkodzeniom mechanicznym, np. w wyniku mielenia lub żucia, związki te wchodzą w kontakt z rozkładającymi je enzymami, co powoduje uwolnienie cyjanowodoru. Panel EFSA stwierdził, że w przypadku produktów innych niż pestki moreli, gorzkie migdały oraz korzeń manioku, obowiązujące ARfD jest prawdopodobnie zbyt restrykcyjne. Śmiertelna dawka doustna cyjanowodoru w przypadku ludzi wynosi od 0,5 do 3,5 mg/kg masy ciała. Konsekwencje zatrucia obejmują bóle i zawroty głowy, nadmierne pobudzenie, problemy z oddychaniem, kwasicę metaboliczną, utratę orientacji, śpiączkę, konwulsje, a nawet śmierć.

Niepełne dane

EFSA zgromadziła w swojej bazie danych 2 586 wyników badań analitycznych dotyczących zawartości cyjanku w żywności, które posłużyły do oszacowania skali pojedynczej oraz długofalowej ekspozycji na działanie tej substancji. Najwyższe poziomy odnotowano w przypadku gorzkich migdałów (średnia zawartość 1,437 mg/kg) oraz siemienia lnianego (średnia zawartość 192,1 mg/kg). Zabrakło natomiast dostępnych informacji dotyczących stężenia tego związku w manioku i produktach pochodnych. Szacowane chroniczne oraz jednorazowe pobranie cyjanku z żywności zawierającej glikozydy cyjanogenne we wszystkich grupach wiekowych wahało się od 0 do 13,5 µg/kg masy ciała dziennie.

Publiczne konsultacje do stycznia 2019 r.

Panel ekspercki stwierdził w opublikowanym szkicu opinii, że niezbędnych jest więcej danych naukowych dotyczących poziomów występowania glikozydów cyjanogennych lub cyjanku w surowych i przetworzonych produktach spożywczych. Konieczne są także informacje na temat wielkości spożycia żywności na bazie roślin cyjanogennych dostępnej na rynku europejskim, potrzebne są również zwalidowane metody oznaczania CNG i całkowitej zawartość cyjanowodoru w różnych rodzajach produktów. Do 25 stycznia 2019 r. trwają publiczne konsultacje, po których EFSA ostatecznie zaktualizuje poprzednią opinię z 2016 r.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.