Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ułatwienia dla małych firm w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Łatwiejsze funkcjonowanie firm

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozwija uproszczony system zarządzania bezpieczeństwem żywności, aby ułatwić funkcjonowanie małych przedsiębiorstw oraz banków żywności. Nowe podejście opiera się na schematach blokowych oraz tabelach przedstawiających poszczególne etapy produkcji, dzięki którym niewielkie firmy spożywcze mogą łatwo wdrożyć odpowiednie środki bezpieczeństwa w zgodzie z unijnymi regulacjami, począwszy od identyfikacji ryzyka, a skończywszy na monitorowaniu działań korygujących.

Nowa opinia EFSA

Europejskie przepisy dotyczące higieny żywności wymagają wdrożenia systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS), opartych zazwyczaj na programach wstępnych (PRP) oraz krytycznych punktach kontrolnych (HACCP) – procedury te mogą stanowić problem dla mniejszych przedsiębiorstw. W wydanej w ubiegłym roku opinii EFSA przedstawiła uproszczony schemat zarządzania bezpieczeństwem żywności skierowany do rzeźni, piekarni, sklepów rybnych, lodziarni i sklepów spożywczych. Opublikowana niedawno nowa opinia Urzędu wprowadza podobne FSMS dla małych firm, w tym marketów, restauracji i barów oraz banków żywności.

Małe sklepy i punkty gastronomiczne

W kontekście propozycji EFSA termin „mała firma” odnosi się do restauracji, baru, cateringu bądź marketu, który zatrudnia mniej niż 50 pracowników i którego roczne obroty nie przekraczają 10 milionów euro (43,4 miliony złotych). Regulacje obejmują zatem również „mikroprzedsiębiorstwa” z mniej niż 10 pracownikami i obrotami poniżej 2 milionów euro (8,7 miliona złotych). Mimo że zagrożenia w małych i dużych przedsiębiorstwach są podobne, w przypadku tych pierwszych potencjalne ryzyko w skali populacyjnej jest mniejsze ze względu na ograniczoną i zwykle lokalną grupę klientów.

Uproszony system

Uproszczenie systemu oznacza, że przedsiębiorcy nie będą musieli posiadać pogłębionej wiedzy na temat poszczególnych zagrożeń ani ustalać ich hierarchii. Przykładowo lokalny producent żywności może być świadomy ryzyka biologicznego związanego z surowym mięsem, nie musi jednak wiedzieć, że spowodowane jest ono obecnością Salmonelli. Personel firmy powinien znać jedynie zagrożenia biologiczne, chemiczne, fizyczne lub alergen może na danym etapie produkcji, a także rozumieć wagę działań kontrolnych.

Dopasowanie FSMS

EFSA podkreśliła, że każda firma powinna określić specyficzne dla danego zakładu etapy produkcji lub inne działania, podczas których istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności, aby dopasować do nich FSMS. Eksperci Urzędu zalecili również władzom krajów członkowskich, by monitorowały postępy we wdrażaniu uproszczonych FSMS oraz przekazywały Komisji Europejskiej informacje zwrotne o skuteczności nowych rozwiązań.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn