Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ułatwienia dla małych firm w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Łatwiejsze funkcjonowanie firm

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozwija uproszczony system zarządzania bezpieczeństwem żywności, aby ułatwić funkcjonowanie małych przedsiębiorstw oraz banków żywności. Nowe podejście opiera się na schematach blokowych oraz tabelach przedstawiających poszczególne etapy produkcji, dzięki którym niewielkie firmy spożywcze mogą łatwo wdrożyć odpowiednie środki bezpieczeństwa w zgodzie z unijnymi regulacjami, począwszy od identyfikacji ryzyka, a skończywszy na monitorowaniu działań korygujących.

Nowa opinia EFSA

Europejskie przepisy dotyczące higieny żywności wymagają wdrożenia systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS), opartych zazwyczaj na programach wstępnych (PRP) oraz krytycznych punktach kontrolnych (HACCP) – procedury te mogą stanowić problem dla mniejszych przedsiębiorstw. W wydanej w ubiegłym roku opinii EFSA przedstawiła uproszczony schemat zarządzania bezpieczeństwem żywności skierowany do rzeźni, piekarni, sklepów rybnych, lodziarni i sklepów spożywczych. Opublikowana niedawno nowa opinia Urzędu wprowadza podobne FSMS dla małych firm, w tym marketów, restauracji i barów oraz banków żywności.

Małe sklepy i punkty gastronomiczne

W kontekście propozycji EFSA termin „mała firma” odnosi się do restauracji, baru, cateringu bądź marketu, który zatrudnia mniej niż 50 pracowników i którego roczne obroty nie przekraczają 10 milionów euro (43,4 miliony złotych). Regulacje obejmują zatem również „mikroprzedsiębiorstwa” z mniej niż 10 pracownikami i obrotami poniżej 2 milionów euro (8,7 miliona złotych). Mimo że zagrożenia w małych i dużych przedsiębiorstwach są podobne, w przypadku tych pierwszych potencjalne ryzyko w skali populacyjnej jest mniejsze ze względu na ograniczoną i zwykle lokalną grupę klientów.

Uproszony system

Uproszczenie systemu oznacza, że przedsiębiorcy nie będą musieli posiadać pogłębionej wiedzy na temat poszczególnych zagrożeń ani ustalać ich hierarchii. Przykładowo lokalny producent żywności może być świadomy ryzyka biologicznego związanego z surowym mięsem, nie musi jednak wiedzieć, że spowodowane jest ono obecnością Salmonelli. Personel firmy powinien znać jedynie zagrożenia biologiczne, chemiczne, fizyczne lub alergen może na danym etapie produkcji, a także rozumieć wagę działań kontrolnych.

Dopasowanie FSMS

EFSA podkreśliła, że każda firma powinna określić specyficzne dla danego zakładu etapy produkcji lub inne działania, podczas których istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia zagrożeń bezpieczeństwa żywności, aby dopasować do nich FSMS. Eksperci Urzędu zalecili również władzom krajów członkowskich, by monitorowały postępy we wdrażaniu uproszczonych FSMS oraz przekazywały Komisji Europejskiej informacje zwrotne o skuteczności nowych rozwiązań.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.