Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rekordowa kara w związku z niehigienicznymi warunkami w fabryce producenta dodatków do żywności, będącymi przyczyną epidemii Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.

Salmonellę w zakładzie wykryto 81 razy

Testy przeprowadzone w ramach programu monitorowania środowiska w zakładzie produkcyjnym wykazały liczne przypadki występowania Salmonelli. W okresie od czerwca 2016 r. do czerwca 2018 r. rutynowe testy środowiskowe wykryły Salmonellę w fabryce około 81 razy, w tym co najmniej jedną dodatnią próbkę Salmonelli każdego miesiąca. Pracownicy zakładu rutynowo nie wdrażali działań naprawczych i zapobiegawczych (CAPA) w celu wyeliminowania pozytywnych testów na Salmonellę.

Firma Kerry Inc. przyznała się 3 lutego br. do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe Kellogg’s Honey Smacks w niehigienicznych warunkach w zakładzie w Gridley w stanie Illinois. Proceder ten jest powiązany z wybuchem salmonellozy w 2018 r., a firma wprowadzała na rynek płatki z naruszeniem ustawy o żywności, lekach i kosmetykach.

Ponad 19 mln USD kary za zaniedbania związane z bezpieczeństwem żywności

W czerwcu 2018 r. FDA i Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ogłosiły, że trwający wybuch przypadków salmonellozy w Stanach Zjednoczonych można przypisać płatkom zbożowym Kellogg's Honey Smacks produkowanym w zakładzie Kerry w Gridley. W odpowiedzi firma Kellogg's dobrowolnie wycofała wszystkie Honey Smacks wyprodukowane w zakładzie od czerwca 2017 r. CDC ostatecznie zidentyfikowało ponad 130 przypadków salmonellozy związanych z wybuchem epidemii, z datami początku choroby rozpoczynającymi się w marcu 2018 r. CDC nie zidentyfikowało żadnych zgonów związanych z wybuchem epidemii.

Firma Kerry zgodziła się zapłacić grzywnę karną w wysokości 19,228 mln USD. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd 14 marca br., to grzywna ta będzie stanowić największą karę pieniężną w historii po skazaniu w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.

W powiązanej sprawie Ravi K. Chermala, były dyrektor Kerry ds. zapewniania jakości do września, który nadzorował programy sanitarne w różnych zakładach produkcyjnych Kerry (w tym w zakładzie Gridley), przyznał się do trzech zarzutów polegających na:

  • spowodowaniu wprowadzenia zafałszowanej żywności na rynek;
  • nieścisłości w przekazaniu firmie Kellogg's informacji o warunkach panujących w obiekcie w Gridley;
  • polecił podwładnym by zmienić program zakładu dotyczący monitorowania obecności patogenów w zakładzie, ograniczając zdolność zakładu do dokładnego wykrywania warunków niehigienicznych.

Producenci żywności ponoszą odpowiedzialność za produkcję i sprzedaż bezpiecznej żywności

- „Konsumenci polegają na producentach żywności, którzy podejmą odpowiednie kroki w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Departament zobowiązuje się do pociągnięcia do odpowiedzialności tych, którzy nie wywiązują się z tego obowiązku” — powiedział główny zastępca zastępcy prokuratora generalnego Brian Boynton, szef Wydziału Cywilnego Departamentu Sprawiedliwości.

- „Ukaranie firmy Kerry powinno służyć jako ostrzeżenie, że producenci żywności ponoszą krytyczną odpowiedzialność za produkcję i sprzedaż żywności bezpiecznej dla amerykańskich konsumentów. Będziemy nadal ścigać i pociągać do odpowiedzialności tych, którzy narażają zdrowie publiczne, zezwalając na wprowadzanie skażonej żywności na rynek USA” — powiedział zastępca komisarza Justin D. Green z Biura ds. Dochodzeń Kryminalnych FDA.

Źródło: https://www.justice.gov/opa/pr/kerry-inc-pleads-guilty-and-agrees-pay-19228-million-connection-insanitary-plant-conditions

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki Mikrobiologia żywności Przemysł piekarski Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.