Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W przypadku wszystkich głównych grup produktów mleczarskich, ich poziom spożycia w grupie obejmującej 20 proc. najbogatszych gospodarstw domowych był wyższy niż w przypadku gospodarstw charakteryzujących się najniższymi dochodami, a największe różnice sięgały 140%.
Większe dochody w gospodarstwie to częstszy zakup produktów mleczarskich
Jednym z głównych czynników wpływających na wielkość spożycia produktów mleczarskich jest poziom uzyskiwanych dochodów, co potwierdzają dane z budżetów gospodarstw domowych GUS. W przypadku wszystkich głównych grup produktów mleczarskich ich poziom spożycia w gospodarstwach najbogatszych był wyższy niż w przypadku gospodarstw charakteryzujących się najniższym dochodem.
Tendencja spadkowa w konsumpcji mleka i jego przetworów
W 2018 r. średnie spożycie mleka pitnego w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę wyniosło 35,3 litrów rocznie, czyli w okresie pięciu lat obniżyło się o 12%. Jak wskazują dane IERiGŻ, znacznie głębszy spadek konsumpcji dotyczył mleka o obniżonej zawartości tłuszczu (poniżej 3,2%) - wobec 2013 r., o 21% - podczas gdy spożycie mleka pełnego obniżyło się o 7%.
Wielkość konsumpcji mleka pitnego jest najmniej wrażliwa, spośród produktów mleczarskich, na różnice w uzyskiwanych przez gospodarstwa domowe dochodach. W 2018 r. poziom spożycia mleka pitnego w grupie obejmującej 20 proc. najbogatszych gospodarstw domowych był zaledwie o 8% wyższy niż wielkość jego konsumpcji w grupie gospodarstw najbiedniejszych (obejmującej 20% najniższych dochodów).
Jak kształtuje się średnie spożycie poszczególnych produktów mlecznych?
Śmietana
Spożycie śmietany w gospodarstwach domowych obniżyło się w okresie pięciu lat o 5% i w 2018 r. wyniosło 4,2 l/ osobę. W przypadku tego produktu spożycie w gospodarstwach najbogatszych było o 23% wyższe niż w gospodarstwach o najniższych dochodach.
Twaróg
W 2018 r. średni poziom spożycia twarogów był taki sam jak w 2013 r., wyniósł 5,2 kg/osobę. Wśród 20% gospodarstw charakteryzujących się najwyższym poziomem uzyskiwanych dochodów, wielkość konsumpcji twarogów była aż o 94% większa niż w przypadku gospodarstwach najbiedniejszych.
Sery dojrzewające i topione
W gospodarstwach domowych rośnie spożycie serów dojrzewających i topionych, w latach 2014-2018 o 11% do 5,0 kg/ osobę rocznie. W grupie 20% gospodarstw osiągających najwyższe dochody spożycie serów dojrzewających i topionych kształtowało się na poziomie 6,5 kg/osobę rocznie i było o 64% wyższe niż w przypadku gospodarstw o najniższych dochodach.
Masło
W 2018 r. średnia konsumpcja masła w gospodarstwach domowych wyniosła 3,0 kg/osobę i była na takim samym poziomie jak w 2013. Warto zauważyć, że spożycie masła charakteryzowało się bardzo dużym zróżnicowaniem w zależności od dochodów. W gospodarstwach najbogatszych jego spożycie było aż o 140% większe niż w przypadku gospodarstwach najbiedniejszych. Co ciekawe, odwrotną zależność zaobserwowano w przypadku tłuszczów roślinnych. Ich spożycie, w gospodarstwach o najwyższych dochodach, było o 7% mniejsze od spożycia w gospodarstwach, które uzyskiwały najniższe dochody. Może to oznaczać, że gospodarstwa o niższych dochodach, częściej, w swojej diecie, stosują tłuszcze roślinne.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W 2019 r. światowa produkcja mleka wzrośnie o 1,4% do 852 mln t, podczas gdy światowy obrót produktami mleczarskimi, wzrośnie o 0,8% do 76 mln t.
Kilkanaście dni temu International Dairy Federation wydało i udostępniło bardzo wartościowe opracowanie dla branży mleczarskiej szeroko traktujące o Listerii Spp oraz Listerii monocytogenes.
Mleczarstwo jest zdecydowanie głównym działem rolnictwa Nowej Zelandii, a przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów mleczarskich stanowią najważniejszą pozycję nie tylko w przypadku sektora spożywczego, ale też w...