Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w najnowszym raporcie „Food outlook”, opublikowała szacunki dotyczące światowego rynku mleka.
W 2019 r. światowa produkcja mleka wzrośnie o 1,4% do 852 mln t, czyli w mniejszym stopniu niż przewidywano to w poprzedniej, majowej publikacji. Rewizja szacunków związana jest przede wszystkim z mniejszą, niż się spodziewano, skalą wzrostu produkcji mleka w Indiach i Unii Europejskiej.
Wzrost produkcji w krajach azjatyckich
W Azji, która odpowiada za 42% globalnej produkcji mleka, jego wolumen zwiększy się w 2019 r. o 2,9%, przede wszystkim z uwagi na wzrost produkcji w Indiach (o 4,2%), Pakistanie (o 3,0%) i Chinach (o 2,2%). O ile w przypadku dwóch pierwszych krajów, wzrost ten będzie wynikał w głównej mierze ze zwiększenia pogłowia krów, to w przypadku Chin, głównym czynnikiem jest poprawa wydajności krów.
Niekorzystne warunki pogodowe przyczyną niskiej skali wzrostu w UE
W Europie, gdzie wytwarza się blisko 27% globalnej produkcji mleka, w 2019 r. zwiększy się ona o 0,4%. Niska skala wzrostu związana jest przede wszystkim z suszą w okresie letnim w Unii Europejskiej i w konsekwencji, ograniczeniem dostaw.
Za oceanem bez większych zmian
Poziom produkcji mleka w Ameryce Północnej i w Afryce będzie tylko nieznacznie, bo odpowiednio o 0,2 i 0,4%, większy niż w 2018 r.
Spadek produkcji w Ameryce Południowej, mimo odnotowania wzrostu w Brazylii
W Brazylii, z uwagi na wysokie ceny mleka i wzrost pogłowia krów, produkcja zwiększy się o blisko 2%, podczas gdy u kolejnych dwóch największych graczy w Ameryce Południowej – w Argentynie (rosnące koszty pasz i ograniczony popyt konsumpcyjny) i Kolumbii (susza) odnotuje się spadek produkcji. W konsekwencji na całym kontynencie produkcja mleka zmniejszy się o 0,2%.
Nieznaczny spadek produkcji mleka miał miejsce również w Oceanii – z uwagi na kolejny rok spadku produkcji w Australii (o 5,2%), podczas gdy w Nowej Zelandii zwiększyła się ona o 2,2%.
Import i eksport produktów mleczarskich
Eksperci FAO przewidują, że w 2019 r. światowy obrót produktami mleczarskimi, w ekwiwalencie mleka, wzrośnie o 0,8% do 76 mln t. Oznacza to, że przedmiotem globalnego handlu będzie blisko 9% światowej produkcji mleka. Wzrost popytu importowego widoczny jest przede wszystkich w takich krajach jak Filipiny, Indonezja, Japonia czy Rosja.
Mimo wyraźnego, bo ponad 9-proc. wzrostu możliwości eksportu z Nowej Zelandii, Unia Europejska pozostanie największym eksporterem produktów mleczarskich na świecie, odpowiadając za blisko 28% światowego obrotu tymi produktami.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Mleczarstwo jest zdecydowanie głównym działem rolnictwa Nowej Zelandii, a przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów mleczarskich stanowią najważniejszą pozycję nie tylko w przypadku sektora spożywczego, ale też w...
Według danych Pont-Info w I połowie 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się...
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła...