Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mniejszy niż oczekiwano wzrost światowej produkcji mleka

Kategoria: Biznes

 Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w najnowszym raporcie „Food outlook”, opublikowała szacunki dotyczące światowego rynku mleka.

W 2019 r. światowa produkcja mleka wzrośnie o 1,4% do 852 mln t, czyli w mniejszym stopniu niż przewidywano to w poprzedniej, majowej publikacji. Rewizja szacunków związana jest przede wszystkim z mniejszą, niż się spodziewano, skalą wzrostu produkcji mleka w Indiach i Unii Europejskiej.

Wzrost produkcji w krajach azjatyckich

W Azji, która odpowiada za 42% globalnej produkcji mleka, jego wolumen zwiększy się w 2019 r. o 2,9%, przede wszystkim z uwagi na wzrost produkcji w Indiach (o 4,2%), Pakistanie (o 3,0%) i Chinach (o 2,2%). O ile w przypadku dwóch pierwszych krajów, wzrost ten będzie wynikał w głównej mierze ze zwiększenia pogłowia krów, to w przypadku Chin, głównym czynnikiem jest poprawa wydajności krów.

Niekorzystne warunki pogodowe przyczyną niskiej skali wzrostu w UE

W Europie, gdzie wytwarza się blisko 27% globalnej produkcji mleka, w 2019 r. zwiększy się ona o 0,4%. Niska skala wzrostu związana jest przede wszystkim z suszą w okresie letnim w Unii Europejskiej i w konsekwencji, ograniczeniem dostaw.

Za oceanem bez większych zmian

Poziom produkcji mleka w Ameryce Północnej i w Afryce będzie tylko nieznacznie, bo odpowiednio o 0,2 i 0,4%, większy niż w 2018 r.

Spadek produkcji w Ameryce Południowej, mimo odnotowania wzrostu w Brazylii

W Brazylii, z uwagi na wysokie ceny mleka i wzrost pogłowia krów, produkcja zwiększy się o blisko 2%, podczas gdy u kolejnych dwóch największych graczy w Ameryce Południowej – w Argentynie (rosnące koszty pasz i ograniczony popyt konsumpcyjny) i Kolumbii (susza) odnotuje się spadek produkcji. W konsekwencji na całym kontynencie produkcja mleka zmniejszy się o 0,2%.

Nieznaczny spadek produkcji mleka miał miejsce również w Oceanii – z uwagi na kolejny rok spadku produkcji w Australii (o 5,2%), podczas gdy w Nowej Zelandii zwiększyła się ona o 2,2%.

Import i eksport produktów mleczarskich

Eksperci FAO przewidują, że w 2019 r. światowy obrót produktami mleczarskimi, w ekwiwalencie mleka, wzrośnie o 0,8% do 76 mln t. Oznacza to, że przedmiotem globalnego handlu będzie blisko 9% światowej produkcji mleka. Wzrost popytu importowego widoczny jest przede wszystkich w takich krajach jak Filipiny, Indonezja, Japonia czy Rosja.

Mimo wyraźnego, bo ponad 9-proc. wzrostu możliwości eksportu z Nowej Zelandii, Unia Europejska pozostanie największym eksporterem produktów mleczarskich na świecie, odpowiadając za blisko 28% światowego obrotu tymi produktami.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.