Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W sektorze dodatków do żywności wydano rozporządzenie Komisji (UE) 2017/839 z dnia 17 maja 2017 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008. Zmiana ta szczególnie zainteresuje producentów z branży mięsnej, dotyczy bowiem rozszerzenia stosowania azotynów (E 249–250) co do produktu „golonka peklowana”.
Zgodnie z rozporządzeniem: rozszerza się stosowanie azotynów E 249–250 w „golonce peklowanej” która zostaje opisana w wytycznych opisujących kategorie żywności w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.
Według wnioskodawcy takiego rozszerzenia, „golonka peklowana” jest tradycyjnym polskim surowym wyrobem mięsnym, w którym azotyny, wykorzystuje się nie tylko jako środek konserwujący, ale też jako środek peklujący służący do otrzymania pożądanego koloru, smaku i konsystencji zgodnych z oczekiwaniami konsumentów. Oferowana konsumentom „golonka peklowana” przed spożyciem musi być poddana obróbce cieplnej.
W motywach wniosku wskazano, że zasadniczo zezwala się na stosowanie azotynów w produktach mięsnych, przy czym ich stosowanie w surowych wyrobach mięsnych jest ograniczone do pewnych tradycyjnych wyrobów, a w odniesieniu do tradycyjnie peklowanych produktów mięsnych określono przepisy szczegółowe. Ponieważ wniosek o rozszerzenie zastosowania azotynów ogranicza się do konkretnego tradycyjnie stosowanego surowego wyrobu mięsnego, nie oczekuje się, że rozszerzenie będzie miało znaczący wpływ na ogólne narażenie na azotyny.
Rozporządzenie weszło w życie 7 czerwca 2017 r. i od tej daty ma zastosowanie.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
W polskim orzecznictwie został ostatnio opublikowany wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczący prawidłowego umieszczania nazwy lub firmy spółki na żywności (sygn. akt II GSK 2460/15)...
2 czerwca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...