Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
2 czerwca 2017 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Zdrowia zmieniające rozporządzenie w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety.
W rozporządzeniu w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety wprowadzono m.in. istotną zmianę dotyczącą minimalnej ilości witamin i składników mineralnych obecnych w suplementach diety – wartość ta wynosi co najmniej 15% RWS. Skrót najważniejszych zmian poniżej:
- §3 otrzymał nowe brzmienie polegające na zmianie podstawy prawnej stosowanej do kryteriów czystości dla substancji wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia - art. 10 pkt 5 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia zastąpiono rozporządzeniem Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiającym specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady;
- w § 4 dodano ust. 2 który ustanawia minimalną ilość witamin i składników mineralnych obecnych w suplementach diety w zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia na poziomie nie mniejszym niż 15% referencyjnych wartości spożycia określonych w pkt 1 części A załącznika XIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;
- § 5 ust. 1 otrzymał nowe brzmienie polegające na zmianie podstawy prawnej stosowanej do znakowania suplementów diety - art. 50 ust. 1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia w sprawie znakowania środków spożywczych zastąpiono stosuje się przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;
Co ważne, suplementy diety wprowadzone do obrotu lub oznakowane przed dniem wejścia w życie zmiany tego rozporządzenia, które nie spełniają obecnych wymagań co do minimalnych ilości witamin i składników mineralnych, mogą być nadal przedmiotem obrotu do czasu upływu terminu ich przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości.
Centrum Prawa Żywnościowego: www.food-law.pl
Przeczytaj także
Rynek produktów mięsnych jest szczególnie ważnym sektorem spożywczym. Konsumenci coraz większą wagę przywiązują do jakości nabywanego mięsa i jego przetworów, coraz uważniej czytają składy w poszukiwaniu...
Stosunkowo niedawno opublikowano uzasadnienie do interesującego wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego (sygn. II GSK 684/15) dotyczącego zafałszowania żywności. W wyroku tym NSA utrzymał orzeczenie...
Niedawno informowaliśmy Państwa o pracach nad rozporządzeniem zmieniającym rozporządzenie w sprawie wzoru znaku graficznego zawierającego informację „Produkt polski”, wydanego na podstawie...