Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Od 3 stycznia 2024 r. można się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) na inwestycje związane z prowadzeniem działalności przetwórczej i handlowej.
Pomoc w ramach działania KPO A1.4.1. Inwestycje na rzecz dywersyfikacji i skracania łańcucha dostaw produktów rolnych i spożywczych oraz budowy odporności podmiotów uczestniczących w łańcuchu skierowana jest do rolników, ich małżonków i rybaków, którzy:
Wsparcie będzie realizowane w formie refundacji części kosztów kwalifikowanych. Zwrot wyniesie:
Minimalna wielkość dofinansowania jednego przedsięwzięcia to 20 tys. zł, a limit pomocy w przypadku pojedynczego beneficjenta wynosi 500 tys. zł.
Otrzymane środki powinny zostać przeznaczone m.in. na budowę czy remont infrastruktury i urządzeń służących przetwarzaniu produktów, ich przechowywaniu, przygotowywaniu do sprzedaży i wprowadzaniu do obrotu. W katalogu podlegających zwrotowi wydatków wymienione zostały także koszty zakupu nowych maszyn, terminali płatniczych, domen internetowych czy środków transportu służących do wykonywania działalności.
Nabór, prowadzony wyłącznie za pośrednictwem Platformy Usług Elektronicznych ARiMR, rozpocznie się 3 stycznia i potrwa do 5 lutego 2024 r. Na etapie składania wniosku będzie się też można ubiegać o przyznanie 50 proc. zaliczki.
Szczegółowe informacje o naborze znajdują się na stronie ARiMR.
Przeczytaj także
Wskaźniki Nutri-score dla żywności i napojów będą obliczane bardziej rygorystycznie. Z napojów tylko woda otrzyma ocenę Nutriscore A.
Dostępna jest już wersja dokumentów w języku polskim.
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.