Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ryby w prewencji choroby Parkinsona

Kategoria: Składniki Żywności

Potencjał prozdrowotny

Intrygujące badanie naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji rzuca nowe światło na związek pomiędzy spożyciem ryb a długofalowym zdrowiem neurologicznym. Parwalbumina, białko występujące w dużych ilościach w różnych gatunkach ryb, zapobiega powstawaniu charakterystycznych struktur proteinowych powiązanych z chorobą Parkinsona.Ryby od dawna uważane są za żywność o dużym potencjale prozdrowotnym, a ich konsumpcję łączy się z lepszą kondycją układu nerwowego, jednak stojące za tym dokładne mechanizmy wciąż nie są jasne. Praca badaczy z Chalmers dostarcza nowych informacji na temat biologicznej roli związków białkowych, które mogą po części odpowiadać za te korzystne efekty.

Parwalbumina kontra alfa-synukleina

Jednym z procesów charakterystycznych dla choroby Parkinsona jest tworzenie się złogów amyloidu złożonych z alfa-synukleiny – związku zwanego niekiedy „białkiem Parkinsona”. Szwedzcy naukowcy odkryli, że parwalbumina może formować struktury, które łączą się z alfa-synukleiną. Oznacza to, że parwalbumina ma zdolność wiązania alfa-synukleiny i wykorzystywania jej do własnych celów, zapobiegając tym samym tworzeniu się potencjalnie szkodliwych amyloidów.

Konsumpcja ryb jesienią

Rezultaty badania wskazują, że zwiększenie spożycia ryb w diecie może być prostym sposobem zapobiegania chorobie Parkinsona. Śledź, dorsz, karp, a także łosoś zawierają szczególnie dużo parwalbuminy, chociaż jej poziom może się wahać zależnie od pory roku. „Mięso ryb jest zazwyczaj o wiele bardziej odżywcze pod koniec lata ze względu na zwiększone tempo metabolizmu. Zawartość parwalbuminy wzrasta, gdy ryby mają dostęp do większej ilości światła słonecznego, więc warto rozważyć większą ich podaż w okresie jesiennym”, wyjaśnia Nathalie Scheers, adiunkt na Wydziale Biologii i Bioinżynierii Uniwersytetu Chalmers.

Nie tylko Parkinson?

Inne schorzenia neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera czy choroba Huntingtona, również charakteryzują się powstawaniem w mózgu złogów amyloidowych, w związku z czym nowe odkrycie może mieć znaczenie w profilaktyce także tych zaburzeń. „Choroby neurodegeneracyjne pojawiają się w starszym wieku, a oczekiwana długość życia społeczeństwa stale się zwiększa. W przyszłości możemy się spodziewać znacznego wzrostu zapadalność na te schorzenia, a najstraszniejsze jest to, że nie dysponujemy w tej skutecznymi metodami ich leczenia. Dlatego musimy dokładnie badać wszystkie potencjalnie korzystne substancje”, podkreśla prof. Pernilla Wittung-Stafshede, Kierownik Wydziału Biologii Chemicznej w Chalmers i główna autorka badania. 

Źródła:

https://www.nature.com/articles/s41598-018-23850-0

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180423085420.htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.