Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek ziemniaka pod wpływem kryzysu związanego z rozwojem COVID-19

Kategoria: Biznes

COVID-19 głęboko zmienił sezon ziemniaczany 2019/20 w Europie. Na rynku świeżych ziemniaków oznaczał spadek zakupów do HoReCa i ożywienie w konsumpcji gospodarstw domowych. Z drugiej strony, z powodu gwałtownego spadku aktywności restauracji, stołówek i kantyn w Europie, nastąpiło drastyczne spowolnienie sprzedaży frytek. Eksport frytek z Polski w 7 miesiącach br. spadł o 15% ilościowo i o 9% w wartości.

Przetwórstwo ziemniaka naznaczone kryzysem COVID-19

Większość ziemniaków do przetwórstwa sprzedawana jest na podstawie kontraktacji. Zakłady związane umowami z producentami ziemniaków, miały problem z zagospodarowaniem posiadanego surowca, przyjęciem dalszych zakontraktowanych partii. W związku z tym cena wolnorynkowa ziemniaków do przetwórstwa pozostaje pod presją.

Problemy z nadwyżką ziemniaków

Pewne ilości ziemniaków, które były przeznaczone do przetworzenia, zostały przekierowane do alternatywnych rynków zbytu (pasza dla zwierząt gospodarskich, kompostowanie, biogazownie), powodując poważne straty dla wszystkich ogniw łańcucha z tego sektora. Zapasy gotowych produktów są i pozostaną wysokie. Branża obawia się, że wirus może po raz drugi zakłócić rynek i oby się tak nie stało. Ceny frytek i chipsów już ucierpiały z powodu nadwyżki podaży, a nadal istnieje niepewność co do poziomu popytu na przetwory ziemniaczane.

Rynek ziemniaka konsumpcyjnego stabilizuje się

Rynek ziemniaków konsumpcyjnych również odczuł wpływ COVID-19, ale odmiennie od rynku przetwórstwa ziemniaków. Obserwowaliśmy stopniowy wzrost konsumpcji, po marcowej panice i chwilowy zastój, następnie spadek spożycia ziemniaków w wyniku upałów, odbicie konsumpcji wraz z nastaniem jesiennych chłodów i nadzieję na utrzymanie tego trendu w najbliższych miesiącach. Hurtownicy i rolnicy twierdzą, że obecnie nie mają problemów ze sprzedażą produktów przez sieci supermarketów lub na rynkach hurtowych i detalicznych.

Ceny ziemniaków we wrześniu

Według danych GUS w skupie za ziemniaki we wrześniu płacono średnio 42,18 zł/dt, tj. o 38% mniej niż przed miesiącem, natomiast o ponad 27% więcej r/r. W transakcjach targowiskowych średnia cena ziemniaków we wrześniu wyniosła 226,05 zł/dt i była o ponad 3% niższa w porównaniu z poprzednim miesiącem, natomiast o 111% wyższa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Jednocześnie należy pamiętać, że pomimo optymizmu generowanego przez popyt i ceny ziemniaków przeznaczonych do handlu detalicznego, ziemniaki duże, przeznaczone dla gastronomii, borykają się ze spadkiem popytu i cen, ze względu na małą aktywność tego sektora.

Dobre zbiory ziemniaków w Polsce

Gdyby nie kryzys COVID-19, można zakładać, że rok 2020 byłby rokiem zrównoważonym pod względem oferty i popytu. Według szacunków GUS, powierzchnię uprawy ziemniaków w Polsce szacuje się na ponad 0,3 mln ha. GUS ocenia, że zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) wyniosą ok. 8,9 mln t, tj. o około 38% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym, a plony ziemniaków 249 dt/ha i będą wyższe o ok. 16% od ubiegłorocznych.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.