Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
COVID-19 głęboko zmienił sezon ziemniaczany 2019/20 w Europie. Na rynku świeżych ziemniaków oznaczał spadek zakupów do HoReCa i ożywienie w konsumpcji gospodarstw domowych. Z drugiej strony, z powodu gwałtownego spadku aktywności restauracji, stołówek i kantyn w Europie, nastąpiło drastyczne spowolnienie sprzedaży frytek. Eksport frytek z Polski w 7 miesiącach br. spadł o 15% ilościowo i o 9% w wartości.
Przetwórstwo ziemniaka naznaczone kryzysem COVID-19
Większość ziemniaków do przetwórstwa sprzedawana jest na podstawie kontraktacji. Zakłady związane umowami z producentami ziemniaków, miały problem z zagospodarowaniem posiadanego surowca, przyjęciem dalszych zakontraktowanych partii. W związku z tym cena wolnorynkowa ziemniaków do przetwórstwa pozostaje pod presją.
Problemy z nadwyżką ziemniaków
Pewne ilości ziemniaków, które były przeznaczone do przetworzenia, zostały przekierowane do alternatywnych rynków zbytu (pasza dla zwierząt gospodarskich, kompostowanie, biogazownie), powodując poważne straty dla wszystkich ogniw łańcucha z tego sektora. Zapasy gotowych produktów są i pozostaną wysokie. Branża obawia się, że wirus może po raz drugi zakłócić rynek i oby się tak nie stało. Ceny frytek i chipsów już ucierpiały z powodu nadwyżki podaży, a nadal istnieje niepewność co do poziomu popytu na przetwory ziemniaczane.
Rynek ziemniaka konsumpcyjnego stabilizuje się
Rynek ziemniaków konsumpcyjnych również odczuł wpływ COVID-19, ale odmiennie od rynku przetwórstwa ziemniaków. Obserwowaliśmy stopniowy wzrost konsumpcji, po marcowej panice i chwilowy zastój, następnie spadek spożycia ziemniaków w wyniku upałów, odbicie konsumpcji wraz z nastaniem jesiennych chłodów i nadzieję na utrzymanie tego trendu w najbliższych miesiącach. Hurtownicy i rolnicy twierdzą, że obecnie nie mają problemów ze sprzedażą produktów przez sieci supermarketów lub na rynkach hurtowych i detalicznych.
Ceny ziemniaków we wrześniu
Według danych GUS w skupie za ziemniaki we wrześniu płacono średnio 42,18 zł/dt, tj. o 38% mniej niż przed miesiącem, natomiast o ponad 27% więcej r/r. W transakcjach targowiskowych średnia cena ziemniaków we wrześniu wyniosła 226,05 zł/dt i była o ponad 3% niższa w porównaniu z poprzednim miesiącem, natomiast o 111% wyższa w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku. Jednocześnie należy pamiętać, że pomimo optymizmu generowanego przez popyt i ceny ziemniaków przeznaczonych do handlu detalicznego, ziemniaki duże, przeznaczone dla gastronomii, borykają się ze spadkiem popytu i cen, ze względu na małą aktywność tego sektora.
Dobre zbiory ziemniaków w Polsce
Gdyby nie kryzys COVID-19, można zakładać, że rok 2020 byłby rokiem zrównoważonym pod względem oferty i popytu. Według szacunków GUS, powierzchnię uprawy ziemniaków w Polsce szacuje się na ponad 0,3 mln ha. GUS ocenia, że zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) wyniosą ok. 8,9 mln t, tj. o około 38% więcej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym, a plony ziemniaków 249 dt/ha i będą wyższe o ok. 16% od ubiegłorocznych.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Narodowy Instytut Zdrowia zaprezentował najnowsze zalecenia zdrowego żywienia. Talerz zdrowia - nowy model zaleceń jest alternatywą Piramidy Zdrowego Żywienia. Jego zaletą jest widoczna rekomendacja spożycia różnorodnych produktów, podejście które powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
Nie od dziś wiadomo, że owoce i warzywa to najważniejszy składnik diety. Czerpiemy z nich garściami całą paletę smaków, zapachów, ale i składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Na tym jednak nie kończy się lista ich atutów...