Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Salmonella w kurczaku oraz niewłaściwie przechowywany łosoś czerwony - raport tygodniowy RASFF (10-16.12.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (10-16.12.2018przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018

 

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

 

Produkt:  mrożony łosoś czerwony (Oncorhynchus nerka)
Kraj pochodzenia:  Stany Zjednoczone
Ryzyko:  niewłaściwa kontrola temperatury (-7.3 °C)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania:  odesłanie do nadawcy
Rodzaj powiadomienia:  żywność - zatrzymanie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru wstrzymana

  

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

 

Produkt:  mrożone filety z kurczaka brojlera 
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella (obecność / 25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  dystrybucja do pozostałych krajów członkowskich
Podjęte działania:  zniszczenie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - ostrzeżenie - skarga konsumencka

 

Produkt:  chłodzone skrzydełka kurczaka brojlera
Kraj zgłaszający:  Litwa
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Mbandaka (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone uda z kurczaka brojlera
Kraj zgłaszający:  Litwa 
Ryzyko:  Salmonella (obecność / 25 g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  chłodzone filety z kurczaka
Kraj zgłaszający:  Wlochy 
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Enteritidis
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  brak
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi- oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  mrożone produkty mięsne
Kraj zgłaszający:  Wielka Brytania
Ryzyko:  nieautoryzowany operator oraz brak oświadczeń zdrowotnych 
Ocena ryzyka:  nieokreślone
Status dystrybucji:  brak dalszej dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  wycofanie z rynku
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku

  

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

 

Produkt:  pakowane próżniowo polędwiczki sashimi z tuńczyka
Kraj pochodzenia:  Malediwy
Ryzyko:  histamina (1088 mg/kg - ppm) oraz wysoka liczba Enterobacteriaceae (2400, 4600, 15000 jtk/g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorców
Rodzaj powiadomienia:  żywność - informacje dla uwagi - kontrola własnej firmy

 

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.