Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
12 października rozpoczęła się 28. sesja Sekcji Branżowej do spraw Standaryzacji Mięsa funkcjonującej w ramach Grupy Roboczej do spraw Norm Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG/ONZ).
Tegoroczne posiedzenie, z powodu panującej pandemii wywołanej Covid-19, odbywa się w formie online. Zdalna formuła spotkania umożliwia Sekcji nie tylko kontynuację prac nad dokumentami, ale również udział w dyskusji większej liczby delegatów. W sesji bierze udział ponad 30 delegatów z całego świata, również przedstawiciele Polski, reprezentujący Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Główny Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przedmiotem dyskusji pierwszego dnia obrad były kwestie związane ze standaryzacją jakości kulinarnej mięsa oraz przeglądem proponowanych zmian do normy EKG/ONZ na mięso wieprzowe. Dodatkowo, Pan Jacob Betros reprezentujący Meat and Lifestock Australia (niezależny organ publiczny współpracujący z australijską administracją rządową) zaprezentował australijskie podejście do osiągnięcia celu zrównoważonej hodowli zwierząt.
Uczestnicy Sesji będą mieli okazję między innymi przedyskutować możliwości dostosowania opisów elementów mięsa ujętych w normach EKG/ONZ do kodów HS (Harmonized System – ang. Harmonized Commodity Description and Coding System – Zharmonizowany System Oznaczania i Kodowania Towarów), jak również zastanowić się nad międzynarodowymi wytycznymi dla zrównoważonego rozwoju w sektorze mięsnym.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Władze weterynaryjne Republiki Serbii uznały regionalizację w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń (ASF).
Pracownicy Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawili założenia projektowanego systemu informatycznego.
BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach mogą znacznie przyczynić się do zwiększenia całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność.