Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Skandal w fabryce drobiu 2 Sisters Food Group w Wielkiej Brytanii - reakcja polityków

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Skandal szeroko opisywany w mediach brytyjskich od kilkunastu dni, odbija się coraz szerszym echem również poprzez opinie sfer politycznych, które za przyczynę skandalu coraz bardziej uważają złą realizację kontroli urzędowej i firm certyfikujących.

W ostatnim czasie do sieci trafił film przedstawiający skandaliczne praktyki stosowane w zakładzie drobiu 2 Sisters Food Group w West Bromwich. 

Film został nagrany przez dziennikarza The Guardian, który zatrudnił się w firmie, udając pracownika. Nagrania są szokujące. Widać na nich między innymi jak pracownicy fałszują daty przydatności do spożycia w przeterminowanych zwrotach mięsa z supermarketów. Niezdatne do spożycia mięso było następnie odsyłane z powrotem do sklepów. Nieprzestrzegane w jakikolwiek sposób były również zasady  bezpieczeństwa i higieny żywności. Na filmie widać jak kurczęta, które wypadły z taśmy produkcyjnej na podłogę zostały bezpośrednio z ziemi cofnięte na produkcję. 2 Sisters Food Group produkuje 1/3 wszystkich produktów drobiowych spożywanych w Wielkiej Brytanii.

Sam skandal wywołał bardzo szeroką dyskusję na forach internetowych i prasie, ale ważne są również opinie sfer politycznych, które mogą się przełożyć na zaostrzenie wymogów prawnych, oto kilka z nich:

Skandal w fabryce kurcząt 2 Sister powinien działać jako "sygnał alarmowy - pobudka" skierowany do brytyjskiego regulatora ds. żywności, który patronuje systemowi, w którym łatwo jest "ukryć naruszenia" - raport Komisji Parlamentarnej.

Raport, powstał w wyniku dochodzenia, o które zwrócił się komisarz ds. Środowiska, Żywności i spraw Rolnych (EFRA). W związku z tajnym śledztwem Guardian i ITV News, stwierdza również, że zidentyfikowane problemy to "nie jednorazowe" przypadki w firmie. Posłowie powiedzieli, że "martwią się widocznym brakiem nadzoru" zakładu West Bromwich, biorąc pod uwagę historię przetwórcy żywności. Raport będzie traktowany jako zjadliwa krytyka reżimu kontroli bezpieczeństwa żywności, w którym zaangażowana jest Agencja ds. Norm Żywnościowych (FSA), władze lokalne oceniające produkcję żywności wraz z oddzielnymi zespołami Audytorów pracujących według prywatnych systemów standardów żywnościowych i supermarketów.

Inne stwierdzenia deputowanych:

"Dla branży, która szczyci się jakością swoich produktów, byliśmy zaskoczeni, widząc że proces akredytacji wygląda na tak niejednorodny, rozproszony

"Oszukanie systememu w celu ukrycia naruszeń, unikając na przykład niezapowiedzianych wizyt jednostek akredytowanych, wydaje się być dziecinnie proste poprzez wiele luk oraz brak połączonej informacji i dzielenia się wiedzą.

"Ufamy, że wszystkie firmy akredytujące, nie tylko te, które pojawiły się przed nami, wykorzystają ten incydent jako sygnał alarmowy oraz zaostrzą swoje procesy i usuną niektóre z bardziej oczywistych luk prawnych".

Rzecznik FSA powiedział: "FSA z zadowoleniem przyjmuje ustalenia komisji EFRY i formalnie odpowie. Kontynuujemy dochodzenie w sprawie zarzutów stawianych przez ITV i Guardian dotyczących zakładu drobiu 2 Sisters w West Bromwich i opublikujemy nasze wnioski po zakończeniu prac."

Źródło:

https://www.theguardian.com/business/2017/nov/17/mps-denounce-food-regulator-after-2-sisters-chicken-scandal?CMP=share_btn_tw

 

Wybierz temat: Food Fraud Przemysł mięsny

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.