Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Akceptacja AFNOR
AFNOR (Association Française de Normalisation), instytucja przyznająca certyfikaty ISO we Francji, wydawała niedawno rozszerzenia dla wszystkich certyfikowanych testów systemu BAX®, dzięki czemu będą one zgodne z nowym standardem ISO 16140-2. AFNOR jest powszechnie uznanym w Europie organem akredytacyjnym w zakresie badania jakości żywności, który koordynuje we Francji rozwój i wdrażanie standardów dla wielu różnych procesów przemysłowych, w tym związanych z branżą spożywczą. AFNOR jest członkiem ISO, posiada globalną sieć audytu, współpracuje z licznymi partnerami technicznymi, dużymi laboratoriami, ośrodkami technologicznymi oraz organami kontrolnymi.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Spektroskopia bliskiej podczerwieni (Near-Infrared spectroscopy, NIR) jest techniką stosowaną do wielu lat do analiz jakościowych i ilościowych produktów spożywczych. Głównymi argumentami przemawiającymi za jej zastosowaniem są...
Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych.
Próbki z obszaru łańcucha żywnościowego badane są pod kątem wykrywania lub oznaczania liczby Listeria sp. oraz Listeria monocytogenes. Badanie przeprowadza się metodą znormalizowaną zgodną z PN EN ISO 11290 (zeszyt 1 i 2)...