Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

System X-ray zwiększa bezpieczeństwo kontroli jakości wyrobów cukierniczych

Kategoria: Procesy i Technologie

Wprowadzenie rozwiązania kontroli rentgenowskiej firmy Ishida Europe umożliwiło niemieckiemu producentowi słodyczy, Rübezahl Schokoladen GmbH, zaadaptowanie metalizowanej folii w produktach Sun Rice, przy jednoczesnym zachowaniu skutecznego wykrywania ciał obcych. Ishida IX-EN pracuje obecnie z prędkością około 600 paczek na minutę, wykrywając ciała obce o średnicy zaledwie 1 mm.

Sun Rice to rodzaj czekolady wypełnionej ryżem dmuchanym, dostępnej w różnych smakach. Niektóre czekolady zawierają płatki zbożowe. Zarówno batony jak i tabliczki czekolady są pakowane przez producenta w efektowne, żółte opakowania. Aby zachować aromat i świeżość, Rübezahl stosuje obecnie folie pokryte aluminium o zoptymalizowanych właściwościach barierowych. Ponieważ dla poprzedniego systemu wykrywania metali to rozwiązanie stanowiło przeszkodę nie do pokonania, firma musiała znaleźć nowe rozwiązanie zapewniające jakość produkcji.

 

System kontroli rentgenowskiej Ishida IX-EN jest w stanie wyłączyć metalizowane opakowanie z procesu wykrywania zanieczyszczeń. Model został opracowany tak, aby niezawodnie sprawdzać cienkie, lekkie i stosunkowo jednorodne produkty, takie jak czekoladki Sun Rice.

Kontrole są przeprowadzane na sześciu różnych produktach, w tym 20 gramowych Sun Rice Minis, 45 gramowych Sun Rice w batonach, oraz 150 i 200 gramowych tabliczkach czekolady Sun Rice. Stosowanie systemu detekcji nie ma negatywnego wpływu na przepływ produktów. Wymagania dla nowego systemu inspekcji są różne, jak wyjaśnia Andrejas Stih, kierownik inżynierii w Rübezahl Schokoladen:

- W produktach zawierających zboża, rodzynki lub orzechy jest oczywiście trudniej wykryć ciała obce niż w produktach zawierających wyłącznie mleczną czekoladę. Wydajność systemu kontroli rentgenowskiej firmy Ishida jest jednak doskonała. Podobnie jest z innymi maszynami Ishida, które stosujemy, na przykład z wagą wielogłowicową.

Algorytm genetyczny zwiększa precyzję przy każdej procedurze inspekcji

System kontroli rentgenowskiej sprawdza obecność ciał obcych poprzez pomiar gęstości produktu. Promień rentgenowski przechodzi przez wyroby cukiernicze, a fotodiody rejestrują wiązkę po drugiej stronie. W zależności od siły powracającej wiązki promieni rentgenowskich, diody wysyłają sygnał do konwersji na obraz w skali szarości. Wszelkie cząstki gęstsze niż sam produkt pojawiają się na obrazie jako ciemne plamy.

Specjalna, opatentowana technologia stojąca za systemem kontroli rentgenowskiej Ishidy oparta jest na oprogramowaniu z inteligentnym algorytmem genetycznym. Analizując dane obrazu z wielu procesów produkcji, maszyna osiąga niezwykle wysoki poziom dokładności. Ponieważ w produkcji żywności wykrywane są zwykle podobne zanieczyszczenia, system może stworzyć unikalny algorytm. System można szybko i łatwo skalibrować, przepuszczając wiązkę promieniowania rentgenowskiego przez badany obiekt dwa lub trzy razy.

Niezawodna jakość, nawet w przypadku kontroli dużych ilości

Podczas gdy IX-EN zapewnia prędkość 600 paczek na minutę, wydajność może być jeszcze wyższa. Obecnie, u niemieckiego producenta, jest ona powstrzymywana przez komponenty linii upstream. 

Andrejas Stih docenia fakt, że można kontrolować również materiał sypki, ponieważ czekoladki są często wprowadzane do systemu leżąc jedna na drugiej. Pomimo dużej prędkości, system Ishida niezawodnie wykrywa ciała obce, w tym metal, szkło i kamienie mineralne o średnicy do 1 mm. Odrzucone produkty są usuwane za pomocą dyszy przedmuchowej i gromadzone w szczelnym pojemniku.

Rübezahl Schokoladen co godzinę przeprowadza kontrole funkcjonalne przy użyciu przygotowanych próbek testowych, w celu monitorowania zgodności z wymaganiami dotyczącymi wykrywania. Dziennik danych gromadzi ważne informacje i pomaga wyeliminować powtarzające się źródła zanieczyszczeń. Umożliwia to producentowi słodyczy sprawną weryfikację czy procesy produkcyjne są przestrzegane.

Łatwość użycia

IX-EN został zintegrowany z linią pakującą w ciągu jednego dnia, a pracownicy szybko opanowali system, który praktycznie nie wymaga konserwacji. W opinii Andrejasa Stiha jest on niezwykle łatwy w użyciu. Maszyna posiada funkcję automatycznego ustawiania i jest gotowa do pracy w ciągu 90 sekund. Podczas bieżącej produkcji można dokonać precyzyjnych regulacji, a ponad 200 programowalnych ustawień wstępnych umożliwia szybką zmianę produktu.

„Detaliści zadowoleni z dodatkowego bezpieczeństwa”

Rübezahl Schokoladen korzysta z systemu kontroli rentgenowskiej przez wiele zmian bez przerwy. 

- Niezawodnie wykrywamy metal, tak jak poprzednio, ale teraz znajdujemy również inne niepożądane elementy, które mogły pojawić się w procesie produkcyjnym. Innymi słowy, technologia kontroli rentgenowskiej oznacza dodatkowe bezpieczeństwo – komentuje Andrejas Stih. Jak informuje, sprzedawcy detaliczni z dużym zadowoleniem przyjęli wprowadzenie nowego procesu kontroli jakości.

Rübezahl Schokoladen planuje też rozszerzyć zakres wykrywania ciał obcych za pomocą systemów kontroli rentgenowskiej Ishida dla innych produktów.

Rübezahl Schokoladen GmbH to średniej wielkości producent słodyczy z siedzibą w Dettingen unter Teck w Szwabii, w Niemczech. Dzięki markom Sun Rice, Gubor, Friedel i Weseke Dragees, a także produkcji wielu marek detalicznych, założona w 1949 roku rodzinna firma jest jednym z liderów w swojej branży. Zajmuje się produkcją wielu artykułów, w tym sezonowych wyrobów czekoladowych, takich jak Figurki na Boże Narodzenie, zajączki wielkanocne, czekolada z ryżem dmuchanym, tabliczki czekolady i drażetki. Są one sprzedawane w dyskontach oraz w sklepach spożywczych i hurtowniach w ponad 50 krajach na całym świecie. Rübezahl Schokoladen zatrudnia około 900 osób i generuje przychody w wysokości około 180 milionów euro, przy całkowitej produkcji około 40 000 ton wyrobów czekoladowych. 

Ishida projektuje, produkuje i instaluje innowacyjną technologię pakowania artykułów spożywczych i niespożywczych. Firma dostarcza wysokowydajne maszyny do ważenia, napełniania i pakowania oraz kontroli jakości. Klienci otrzymują również kompletne rozwiązania i usługi z jednego źródła. Oddziałem Ishida Europe odpowiedzialnym za Niemcy i Austrię jest Ishida GmbH w Schwäbisch Hall.

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 14.09.2020

    Jak podnosić wydajność w nowej normalności?

    Czy wiedzą Państwo, że w wielu krajach tegoroczny lockdown doprowadził do ogromnego wzrostu spożycia piwa i przekąsek? Na przykład na Wyspach Brytyjskich sprzedaż alkoholu wzrosła o 22%, a prawie połowa brytyjskich konsumentów potwierdziła, że w zjadała więcej przekąsek niż zwykle. Czy Państwo także obserwują podobne zjawiska w swojej działalności?

    Czytaj więcej
  • 11.06.2019

    Szybki, elastyczny, dokładny – „głodny potwór” firmy ISHIDA

    Idealnym przykładem demonstrującym sukces korzystnego partnerstwa pomiędzy dostawcą, a odbiorcą jest najnowsza instalacja systemów Ishida Europe w jednej z wiodących brytyjskich firm przetwórstwa spożywczego Tulip, w jej fabryce w Ruskington, w hrabstwie Lincolnshire. Zainstalowana linia obsługuje produkt w postaci mrożonych kiełbasek koktajlowych w tempie 2700 kilogramów na godzinę.

    Czytaj więcej
  • 05.03.2019

    Sprawne sortowanie drobiu – technologia Ishida

    Instalacja dwóch systemów sortujących Ishida Flex Grader w firmie Tranzit Food,  lidera w przetwórstwie drobiu na Węgrzech umożliwiła na prawie dwukrotne zwiększenie wydajności przy utrzymaniu zatrudnienia tej samej liczby operatorów linii.

    Czytaj więcej

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.