Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na światowym rynku ryżu

Kategoria: Biznes

Ryż jest zbożem o znaczeniu strategicznym, zarówno pod względem ekonomicznym, politycznym, jak i społecznym. Jak podaje Międzynarodowy Instytut Badań nad Ryżem (IRRI) stanowi on podstawę wyżywienia niemal dla połowy ludzi mieszkających na świecie.

Globalna prognoza 

Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozują, że światowa produkcja ryżu w 2020 roku wzrośnie o 1,6%, do poziomu 508,7 mln t, co przyczyni się do utrzymania wysokich zapasów ryżu na świecie. Do wzrostu globalnej produkcji ryżu w największym stopniu przyczyni się zwiększenie produkcji w Azji, chociaż oczekuje się silnego ożywienia produkcji również w Stanach Zjednoczonych oraz Afryce.

Azja największym producentem ryżu

Blisko 90% światowej produkcji ryżu pochodzi z Azji. Prognozuje się, że w 2020 r. jej poziom wzrośnie na tym kontynencie o 1,4% i wyniesie 456,7 mln t. Głównymi producentami ryżu na świecie nadal pozostają Chiny i Indie, gdzie produkowane jest odpowiednio 145,5 mln t i 119,2 mln ton.

Rosnące zużycie ryżu na świecie

Zgodnie z najnowszymi prognozami, zawartymi w raporcie FAO Food Outlook światowe zużycie ryżu w sezonie 2020/21 wzrośnie o 1,6% do poziomu 510,0 mln t, głównie dzięki rosnącemu spożyciu. Szacuje się, że wyniesie ono 420,0 mln t, czyli o 1,6% więcej niż w poprzednim sezonie. Przeciętne spożycie ryżu na świecie nieznacznie zwiększy się (+0,6% r/r) i wyniesie 53,9 kg per capita. Jednocześnie wolumen tego zboża przeznaczony na pasze wzrośnie o 1,5% i wyniesie 90,0 mln ton. W sezonie 2020/21 światowe zużycie ryżu będzie przewyższać poziom globalnej produkcji, w związku tym nastąpi zmniejszenie zapasów końcowych tego zboża o około 1,4 mln t, czyli 0,8%. Niemniej, zapasy te nadal pozostaną na bardzo wysokim (trzecim, najwyższym w historii) poziomie 182 mln t.

Najwięksi eksporterzy i importerzy ryżu

Głównymi eksporterami ryżu są Indie, Wietnam i Tajlandia, a ich łączny udział w eksporcie wynosi 67%. Światowy eksport ryżu w 2020 r. wzrośnie, o 1,7%, do 36,9 mln t. Chiny, chociaż są największym producentem ryżu na świecie, nadal pozostaną również największym jego importerem. Na kolejnych miejscach wśród głównych importerów są Filipiny i Nigeria. Łącznie na te trzy kraje przypada 40% światowego importu ryżu, podczas, gdy jeszcze 4 lata temu udział ten wynosił 25%.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.