Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W sezonie 2020/21 popyt zadecyduje o cenach zbóż?

Kategoria: Biznes

Wraz z nastaniem lipca zakończył się statystyczny sezon 2019/20 na krajowym rynku zbóż. Charakteryzował się on relatywnie wysokimi cenami skupu ziarna, choć niższymi niż w sezonie 2018/19.

Sytuacja w sektorze zbóż

Spadkowe tendencje utrzymywały się od marca 2019 r. aż do okresu najintensywniejszego skupu zbóż (lipiec-wrzesień 2020 r.), kiedy to ziarno było o 6-8% tańsze niż rok wcześnie, z wyjątkiem żyta oraz owsa.

Pszenica na rynku krajowym i zagranicznym

W przypadku zboża o największym udziale w krajowych zbiorach – pszenicy – w całym sezonie 2019/20, średnia cena ziarna konsumpcyjnego wyniosła 738 zł/t i była o prawie 9% niższa wobec notowań z sezonu poprzedniego, choć jednocześnie o 5% wyższa wobec średniej z ostatnich pięciu lat. Duże zmiany na tym rynku zaszły w II kwartale br. O ile jeszcze w styczniu-marcu 2020 r. pszenica była o 13% tańsza wobec analogicznego okresu rok wcześniej, o tyle w kwietniu-czerwcu br. już o 4% droższa. Wynikało to przede wszystkim z wysokiego popytu eksportowego na to zboże. Według wstępnych danych MF, sprzedaż zagraniczna pszenicy w styczniu-kwietniu br. wyniosła ponad 1981 tys. t i była prawie 4-krotnie większa wobec analogicznego okresu poprzedniego roku.

Spadek cen pozostałych zbóż

Pszenica „nie pociągnęła” jednak za sobą pozostałych zbóż. Ceny żyta konsumpcyjnego w całym sezonie 2019/20 wyniosły 566 zł/t i były o ponad 18% niższe w relacji rocznej, natomiast wobec średniej z ostatnich pięciu lat – o prawie 1% niższe. Przy czym, zarówno w I jak i II kwartale br. ziarno to pozostawało o ponad 20% tańsze wobec I i II kwartału 2019 r. Podobnie było z cenami jęczmienia i owsa, które przez całe I półrocze 2020 r. były o kilkanaście procent niższe w relacji rocznej.

Prognozy na przyszły sezon

Wiele wskazuje na to, że we właśnie rozpoczętym sezonie 2020/21 ceny skupu zbóż będą zbliżone do notowań sezonu minionego. Globalne zbiory ziarna są oceniane przez Międzynarodową Radę Zbożową (raport z 25 czerwca br.) na 2237 mln t, co oznacza wzrost o prawie 3% w relacji rocznej. Przy tym, zarówno produkcja pszenicy jak i kukurydzy może być rekordowa. Większa podaż ziarna prawdopodobnie będzie wywierała presję na obniżki cen na rynkach światowych. Podobnie działać może strona popytowa. Wprowadzone przez większość rządów restrykcje, mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, mogą skutkować, w skali globalnej, mniejszym wykorzystaniem zbóż ogółem do produkcji biopaliw (mniejszy popyt na paliwa ogółem), spadkiem zużycia jęczmienia w browarnictwie, ewentualnym obniżeniem wykorzystania ziarna na pasze.

Przewidywania dla Polski

Niewykluczone natomiast, że na rynku krajowym droższa pozostanie pszenica. Jej wysoki eksport przełożył się na znaczne uszczuplenie zapasów, co będzie miało przełożenie również na bieżący sezon.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.