Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wraz z nastaniem lipca zakończył się statystyczny sezon 2019/20 na krajowym rynku zbóż. Charakteryzował się on relatywnie wysokimi cenami skupu ziarna, choć niższymi niż w sezonie 2018/19.
Sytuacja w sektorze zbóż
Spadkowe tendencje utrzymywały się od marca 2019 r. aż do okresu najintensywniejszego skupu zbóż (lipiec-wrzesień 2020 r.), kiedy to ziarno było o 6-8% tańsze niż rok wcześnie, z wyjątkiem żyta oraz owsa.
Pszenica na rynku krajowym i zagranicznym
W przypadku zboża o największym udziale w krajowych zbiorach – pszenicy – w całym sezonie 2019/20, średnia cena ziarna konsumpcyjnego wyniosła 738 zł/t i była o prawie 9% niższa wobec notowań z sezonu poprzedniego, choć jednocześnie o 5% wyższa wobec średniej z ostatnich pięciu lat. Duże zmiany na tym rynku zaszły w II kwartale br. O ile jeszcze w styczniu-marcu 2020 r. pszenica była o 13% tańsza wobec analogicznego okresu rok wcześniej, o tyle w kwietniu-czerwcu br. już o 4% droższa. Wynikało to przede wszystkim z wysokiego popytu eksportowego na to zboże. Według wstępnych danych MF, sprzedaż zagraniczna pszenicy w styczniu-kwietniu br. wyniosła ponad 1981 tys. t i była prawie 4-krotnie większa wobec analogicznego okresu poprzedniego roku.
Spadek cen pozostałych zbóż
Pszenica „nie pociągnęła” jednak za sobą pozostałych zbóż. Ceny żyta konsumpcyjnego w całym sezonie 2019/20 wyniosły 566 zł/t i były o ponad 18% niższe w relacji rocznej, natomiast wobec średniej z ostatnich pięciu lat – o prawie 1% niższe. Przy czym, zarówno w I jak i II kwartale br. ziarno to pozostawało o ponad 20% tańsze wobec I i II kwartału 2019 r. Podobnie było z cenami jęczmienia i owsa, które przez całe I półrocze 2020 r. były o kilkanaście procent niższe w relacji rocznej.
Prognozy na przyszły sezon
Wiele wskazuje na to, że we właśnie rozpoczętym sezonie 2020/21 ceny skupu zbóż będą zbliżone do notowań sezonu minionego. Globalne zbiory ziarna są oceniane przez Międzynarodową Radę Zbożową (raport z 25 czerwca br.) na 2237 mln t, co oznacza wzrost o prawie 3% w relacji rocznej. Przy tym, zarówno produkcja pszenicy jak i kukurydzy może być rekordowa. Większa podaż ziarna prawdopodobnie będzie wywierała presję na obniżki cen na rynkach światowych. Podobnie działać może strona popytowa. Wprowadzone przez większość rządów restrykcje, mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, mogą skutkować, w skali globalnej, mniejszym wykorzystaniem zbóż ogółem do produkcji biopaliw (mniejszy popyt na paliwa ogółem), spadkiem zużycia jęczmienia w browarnictwie, ewentualnym obniżeniem wykorzystania ziarna na pasze.
Przewidywania dla Polski
Niewykluczone natomiast, że na rynku krajowym droższa pozostanie pszenica. Jej wysoki eksport przełożył się na znaczne uszczuplenie zapasów, co będzie miało przełożenie również na bieżący sezon.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Według prognoz agencji analitycznych, w nadchodzącym sezonie 2020/21 globalne zbiory kukurydzy wzrosną o 5-7% w relacji rocznej, zaś jej zużycie o 3-4%. Tym samym bilans popytowo-podażowy będzie bardziej „luźny” co może sprzyjać obniżkom cen.
Nestlé Polska podpisało nowe Porozumienie Polskiej Koalicji ds. Zrównoważonego Oleju Palmowego, którego celem strategicznym jest osiągnięcie w Polsce poziomu 100% zrównoważonego oleju palmowego do 2023 roku.
Wyższe globalne zbiory rzepaku w sezonie 2020/21 oraz obniżenie dynamiki wzrostu popytu mogą działać w kierunku spadku cen tych nasion.