Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Prawdopodobne zwiększenie zbiorów kukurydzy w sezonie 2020/21, wyhamowanie tempa wzrostu jej zużycia

Kategoria: Biznes

W kończącym się sezonie 2019/20, światowa produkcja kukurydzy była nieznacznie niższa (o niespełna 1%, 11 mln t) niż rok wcześniej i, według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), wyniosła 1 118 mln t. W nadchodzącym sezonie prognozy wskazują już na jej wzrost.

Prognozy zbiorów na przyszły sezon

W ostatnim miesiącu międzynarodowe agencje analityczne nieznacznie podniosły szacunki zbiorów kukurydzy w sezonie 2020/21. Według ekspertów IGC (prognozy z końca maja br.) produkcja może wynieść 1 169 mln t, czyli o prawie 5% (751 mln t) więcej w relacji rocznej. Z kolei Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA), w raporcie z 11 czerwca br., ocenia globalne zbiory na 1 188 mln t, czyli na poziomie o prawie 7% (75 mln t) wyższym wobec sezonu 2019/20.

USA zwiększy produkcję kukurydzy

Największe zmiany przewidywane są w przypadku Stanów Zjednoczonych, gdzie ponad 10-proc wzrost areału zbiorów kukurydzy, w połączeniu z lepszym plonowaniem, może skutkować 17-proc. zwiększeniem produkcji tego zboża (do 406 mln t).

Większe zbiory także w Europie

Według francuskiej firmy analitycznej Tallage, zbiory wzrosną także w Unii Europejskiej – o prawie 3% do 66 mln t, przede wszystkim w efekcie większej produkcji we Francji, Niemczech i Polsce.

Wykorzystywanie kukurydzy pod znakiem zapytania

Dużą niepewnością obarczone są natomiast prognozy zużycia kukurydzy. Dotyczy to także kończącego się sezonu 2019/20, dla którego szacunki wykorzystania kukurydzy w przemyśle były systematycznie korygowane w dół. Chodzi m.in. o popyt zgłaszany przez sektor paliw w Stanach Zjednoczonych (w USA ponad 40% kukurydzy wykorzystywane jest do produkcji biopaliw). W bieżącym sezonie ma być on mniejsze o prawie 9% r/r. Prognozy na sezon 2020/21 w USA są już dość optymistyczne i zakładają odbicie, ale nadal zużycie kukurydzy do produkcji biopaliw ma być niższe niż w sezonie 2018/19.

Wpływ pandemii na przyszłe zużywanie kukurydzy

Podobnie, z ostrożnością podchodzi się do prognoz wykorzystania kukurydzy do produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich. Firma Tallage ocenia, że w sezonie 2020/21 w UE będzie ono nieznacznie mniejsze niż w kończącym się sezonie 2019/20. Dużo będzie zależało od wpływu osłabienia gospodarczego do świecie, recesji w Unii Europejskiej, na popyt na białko zwierzęce. Spożycie mięsa i produktów mleczarskich mocno reaguje (szczególnie w krajach rozwijających się) na zmiany dochodów konsumentów. W sytuacji utrzymywania się pandemii, rosnącego bezrobocia, nie jest wykluczony spadek popytu, zwłaszcza na mięso czerwone.

Obniżka cen w przyszłym sezonie

Ogólnie, globalne zużycie kukurydzy w nadchodzącym sezonie prognozowane jest przez IGC na 1 177 mln t, czyli o prawie 3% wyższym w relacji rocznej. Przy 5-proc. wzroście produkcji oznacza to, że bilans popytowo-podażowy na światowym rynku kukurydzy jest stosunkowo „luźny”. Gdyby patrzeć tylko przez ten pryzmat, ceny kukurydzy po tegorocznych zbiorach prawdopodobnie będą niższe niż w sezonie 2019/20.

 

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.