Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Recenzje Amazon
Naukowcy z Boston University School of Public Health (BUSPH) opracowali program sztucznej inteligencji, który wykorzystywał recenzje klientów Amazon do identyfikowania wycofanych produktów z dokładnością do 74%, a także oznaczał tysiące potencjalnie niebezpiecznych produktów, które nie zostały wycofane. Przy takim podejściu naukowcy twierdzą, że proces wycofywania - który obecnie może trwać miesiące - może zostać znacznie przyspieszony.
Naukowcy zebrali w bazie danych ponad milion recenzji żywności dla około 175 000 produktów, a następnie wykorzystali algorytmy do ustalenia, że około 5000 z tych recenzji było powiązanych z wycofanymi produktami spożywczymi. Następnie wykorzystali crowdsourcing, aby przejrzeć próbę 6000 recenzji, które zawierały słowa takie jak „choroba”, „etykieta”, „chory” i „zepsuty”, które mogą być powiązane z wycofaniem produktu i pogrupowane w kategorie takie jak: produkt związany z chorobą lub reakcją alergiczną, produkt przeterminowany itp.
Model BERT
Następnie zaprogramowali model AI o nazwie BERT (skrót od Bidirectional Encoder Representation from Transformations) w zakresie interpretacji tych recenzji w ramach crowdsourcingu, a następnie BERT był w stanie poprawnie zidentyfikować, które recenzje w tej próbce dotyczą wycofanych produktów z 74% dokładnością. BERT zidentyfikował również 20 000 potencjalnie niebezpiecznych produktów wymienionych w bazie danych ponad miliona recenzji, które nie zostały wycofane.
Analiza Danych
„Departamenty zdrowia w Stanach Zjednoczonych już wykorzystują dane z Twittera, Yelp i Google do monitorowania chorób przenoszonych przez żywność”, mówi autorka badań Elaine Nsoesie, adiunkt BUSPH. Badanie to było jednak w stanie ocenić bezpieczeństwo określonych produktów spożywczych. „Narzędzia takie jak nasze mogą być skutecznie wykorzystywane przez służby zdrowia lub firmy produkujące żywność do identyfikowania opinii konsumentów na temat potencjalnie niebezpiecznych produktów”, zauważa Nsoesie. Informacje te można wykorzystać do podjęcia decyzji, czy dalsze dochodzenie jest uzasadnione.
Badanie zostało opublikowane w Journal of the American Medical Informatics Association Open.
Źródło: https://academic.oup.com/jamiaopen/advance-article/doi/10.1093/jamiaopen/ooz030/5543660
Przeczytaj także
Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.
W ostatnich dniach na stronie Główego Inspektoratu Sanitarnego pojawiły się informacje o wycofaniach czterech niebezpiecznych produktów z rynku. Szczegóły dotyczące produktów, miejsca wystąpienia, podjętych działań i ryzyka w treści doniesienia.
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...