Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.
Większość zgłoszeń badanych przez Urzędy ds. Zdrowia wystąpiło w regionie Andaluzji, jednak Asturia, Estremadura, Madryt, Katalonia i Aragonia również zgłaszają pacjentów. Zwykle co roku w Hiszpanii występuje około 300 zakażeń Listerią.
Jak podają hiszpańskie media na skutek listeriozy zmarła 90-letnia kobieta, a ponad 50 osób potrzebowało leczenia szpitalnego.
Hiszpańska agencja żywności potwierdza szczegóły
Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) doradziła każdemu, kto ma pieczony produkt marki „La Mechá” wyprodukowany przez Magrudis SL, aby go nie spożywał. Produkt był sprzedawany w całych kawałkach, ważących więcej niż 1 kilogram oraz połówkach o wadze poniżej kilograma.
Produkt sprzedawany był w Andaluzji. Niektóre partie zostały rozdystrybuowane w Madrycie i Estremadurze, a także w ograniczonej ilości w Kastylii - La Mancha, Castilla y León i Teneryfie. Żadna nie została wysłana poza Hiszpanię.
Agencja poinformowała, że została poinformowana 16 sierpnia za pośrednictwem hiszpańskiego skoordynowanego systemu szybkiej wymiany informacji (SCIRI) z zawiadomienia władz ds. Zdrowia w Andaluzji o wybuchu epidemii spowodowanej przez Listeria monocytogenes powiązaną z jedzeniem tego mięsa.
Urzędnicy ds. Zdrowia w Andaluzji rozszerzyli alert, aby objąć następujące produkty marki „La Mechá”: Chicharron Andaluz, Lomo Casero Al Pimenton i Lomo Al Jerez dystrybuowane w Andaluzji i Madrycie oraz Lomo Al Pimenton dystrybuowane tylko w Andaluzji.
5 sierpnia w mieście w Sewilli ogłoszono wybuch zatrucia pokarmowego i pobrano próbki żywności do analizy. Inne ogniska zgłoszono między 12 a 14 sierpnia, a próbki również poddano analizie.
14 sierpnia laboratorium w Sewilli poinformowało o pozytywnym wyniku Listeria monocytogenes z mięsa markowego „La Mechá”, które jest przygotowywane przez firmę z gminy Sewilla.
Produkty objęte marką „La Mechá”, które były wytwarzane od maja, uważa się za skażone bakterią, ponieważ data ważności wynosi trzy miesiące.
Organy zdrowia w Andaluzji skontrolowały firmę produkcyjną i nakazały wycofanie skażonego mięsa z rynku.
Poronienia
FACUA-Consumers in Action, grupa konsumencka, stwierdziła, że dwie kobiety straciły swoje dzieci w związku z wybuchem. Jedna kobieta z Sewilli musiała dokonać aborcji w ostatnim trymestrze ciąży, a druga straciła dziecko w szpitalu Virgen del Rocío w Sewilli. Organizacja podała, że mięso jest sprzedawane w sprzedaży detalicznej, a także w małych sklepach spożywczych, sklepach mięsnych, supermarketach, a także w restauracjach.
Wystąpienie objawów listeriozy może pojawić się nawet do 70 dni po ekspozycji na bakterię Listeria. Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi.
Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są szczególnie narażone na poważne choroby i zagrażające życiu infekcje. Chociaż zarażone kobiety w ciąży mogą doświadczać jedynie łagodnych objawów grypopodobnych, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka lub nawet martwego porodu.
Źródło:
Przeczytaj także
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Opublikowane w lipcu raporty Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia w Irlandii wskazują wzrost ryzyka występowania zanieczyszczeń Listerią i Campylobacter. Niesie to szczególne ryzyko dla wybranych grup konsumentów. Więcej szczegółów…
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...