Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ponad 150 zachorowań w wyniku zakażenia Listerią – zgłoszone zgony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.

Większość zgłoszeń badanych przez Urzędy ds. Zdrowia wystąpiło w regionie Andaluzji, jednak Asturia, Estremadura, Madryt, Katalonia i Aragonia również zgłaszają pacjentów. Zwykle co roku w Hiszpanii występuje około 300 zakażeń Listerią.

Jak podają hiszpańskie media na skutek listeriozy zmarła 90-letnia kobieta, a ponad 50 osób potrzebowało leczenia szpitalnego.

Hiszpańska agencja żywności potwierdza szczegóły

Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) doradziła każdemu, kto ma pieczony produkt marki „La Mechá” wyprodukowany przez Magrudis SL, aby go nie spożywał. Produkt był sprzedawany w całych kawałkach, ważących więcej niż 1 kilogram oraz połówkach o wadze poniżej kilograma.

Produkt sprzedawany był w Andaluzji. Niektóre partie zostały rozdystrybuowane w Madrycie i Estremadurze, a także w ograniczonej ilości w Kastylii - La Mancha, Castilla y León i Teneryfie. Żadna nie została wysłana poza Hiszpanię.

Agencja poinformowała, że ​​została poinformowana 16 sierpnia za pośrednictwem hiszpańskiego skoordynowanego systemu szybkiej wymiany informacji (SCIRI) z zawiadomienia władz ds. Zdrowia w Andaluzji o wybuchu epidemii spowodowanej przez Listeria monocytogenes powiązaną z jedzeniem tego mięsa.

Urzędnicy ds. Zdrowia w Andaluzji rozszerzyli alert, aby objąć następujące produkty marki „La Mechá”: Chicharron Andaluz, Lomo Casero Al Pimenton i Lomo Al Jerez dystrybuowane w Andaluzji i Madrycie oraz Lomo Al Pimenton dystrybuowane tylko w Andaluzji.

5 sierpnia w mieście w Sewilli ogłoszono wybuch zatrucia pokarmowego i pobrano próbki żywności do analizy. Inne ogniska zgłoszono między 12 a 14 sierpnia, a próbki również poddano analizie.

14 sierpnia laboratorium w Sewilli poinformowało o pozytywnym wyniku Listeria monocytogenes z mięsa markowego „La Mechá”, które jest przygotowywane przez firmę z gminy Sewilla.

Produkty objęte marką „La Mechá”, które były wytwarzane od maja, uważa się za skażone bakterią, ponieważ data ważności wynosi trzy miesiące.

Organy zdrowia w Andaluzji skontrolowały firmę produkcyjną i nakazały wycofanie skażonego mięsa z rynku.

Poronienia

FACUA-Consumers in Action, grupa konsumencka, stwierdziła, że ​​dwie kobiety straciły swoje dzieci w związku z wybuchem. Jedna kobieta z Sewilli musiała dokonać aborcji w ostatnim trymestrze ciąży, a druga straciła dziecko w szpitalu Virgen del Rocío w Sewilli. Organizacja podała, że ​​mięso jest sprzedawane w sprzedaży detalicznej, a także w małych sklepach spożywczych, sklepach mięsnych, supermarketach, a także w restauracjach.

Wystąpienie objawów listeriozy może pojawić się nawet do 70 dni po ekspozycji na bakterię Listeria. Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są szczególnie narażone na poważne choroby i zagrażające życiu infekcje. Chociaż zarażone kobiety w ciąży mogą doświadczać jedynie łagodnych objawów grypopodobnych, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka lub nawet martwego porodu.

Źródło:

http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2019/Brote_Listeria_Carne.htm

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.