Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 150 zachorowań w wyniku zakażenia Listerią – zgłoszone zgony

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Liczba osób dotkniętych wybuchem zatruć związanych z Listerią w Hiszpanii wzrosła do prawie 150. Przypadki zachorowań związane są z schłodzoną pieczoną wieprzowiną.

Większość zgłoszeń badanych przez Urzędy ds. Zdrowia wystąpiło w regionie Andaluzji, jednak Asturia, Estremadura, Madryt, Katalonia i Aragonia również zgłaszają pacjentów. Zwykle co roku w Hiszpanii występuje około 300 zakażeń Listerią.

Jak podają hiszpańskie media na skutek listeriozy zmarła 90-letnia kobieta, a ponad 50 osób potrzebowało leczenia szpitalnego.

Hiszpańska agencja żywności potwierdza szczegóły

Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) doradziła każdemu, kto ma pieczony produkt marki „La Mechá” wyprodukowany przez Magrudis SL, aby go nie spożywał. Produkt był sprzedawany w całych kawałkach, ważących więcej niż 1 kilogram oraz połówkach o wadze poniżej kilograma.

Produkt sprzedawany był w Andaluzji. Niektóre partie zostały rozdystrybuowane w Madrycie i Estremadurze, a także w ograniczonej ilości w Kastylii - La Mancha, Castilla y León i Teneryfie. Żadna nie została wysłana poza Hiszpanię.

Agencja poinformowała, że ​​została poinformowana 16 sierpnia za pośrednictwem hiszpańskiego skoordynowanego systemu szybkiej wymiany informacji (SCIRI) z zawiadomienia władz ds. Zdrowia w Andaluzji o wybuchu epidemii spowodowanej przez Listeria monocytogenes powiązaną z jedzeniem tego mięsa.

Urzędnicy ds. Zdrowia w Andaluzji rozszerzyli alert, aby objąć następujące produkty marki „La Mechá”: Chicharron Andaluz, Lomo Casero Al Pimenton i Lomo Al Jerez dystrybuowane w Andaluzji i Madrycie oraz Lomo Al Pimenton dystrybuowane tylko w Andaluzji.

5 sierpnia w mieście w Sewilli ogłoszono wybuch zatrucia pokarmowego i pobrano próbki żywności do analizy. Inne ogniska zgłoszono między 12 a 14 sierpnia, a próbki również poddano analizie.

14 sierpnia laboratorium w Sewilli poinformowało o pozytywnym wyniku Listeria monocytogenes z mięsa markowego „La Mechá”, które jest przygotowywane przez firmę z gminy Sewilla.

Produkty objęte marką „La Mechá”, które były wytwarzane od maja, uważa się za skażone bakterią, ponieważ data ważności wynosi trzy miesiące.

Organy zdrowia w Andaluzji skontrolowały firmę produkcyjną i nakazały wycofanie skażonego mięsa z rynku.

Poronienia

FACUA-Consumers in Action, grupa konsumencka, stwierdziła, że ​​dwie kobiety straciły swoje dzieci w związku z wybuchem. Jedna kobieta z Sewilli musiała dokonać aborcji w ostatnim trymestrze ciąży, a druga straciła dziecko w szpitalu Virgen del Rocío w Sewilli. Organizacja podała, że ​​mięso jest sprzedawane w sprzedaży detalicznej, a także w małych sklepach spożywczych, sklepach mięsnych, supermarketach, a także w restauracjach.

Wystąpienie objawów listeriozy może pojawić się nawet do 70 dni po ekspozycji na bakterię Listeria. Objawy zakażenia mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność szyi.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym są szczególnie narażone na poważne choroby i zagrażające życiu infekcje. Chociaż zarażone kobiety w ciąży mogą doświadczać jedynie łagodnych objawów grypopodobnych, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka lub nawet martwego porodu.

Źródło:

http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/noticias_y_actualizaciones/noticias/2019/Brote_Listeria_Carne.htm

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.