Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes.Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.
Źrófło: GIS
Przeczytaj także
Kanadyjska Inspekcja ds. Bezpieczeństwa Żywności (CFIA - Canadian Food Inspection Agency) 23.07.2019 zgłosiła zgłosiła wycofanie produktu przez Polish Trade Center Ltd z powodu możliwego zanieczyszczenia Listeria monocytogenes.
Naukowcy z Statens Serum Institut opracowali raport występowania listeriozy w latach 2014-2018 w Danii. W badanym okresie odnotowano łącznie 280 przypadków zakażenia L. monocytogenes. Poza rokiem 2014, kiedy wystąpiło kilka ognisk zatruć, a w szczególności jedno bardzo duże, prawie 50 przypadków...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...