Unijne przepisy dot. bezpieczeństwa żywności problemem dla malezyjskich producentów oleju palmowego
Malezja, drugi co do wielkości producent i eksporter oleju palmowego na świecie, w ubiegłym roku zapowiedziała, że będzie wymagać od producentów oleju, aby do 2021 r. ich produkty spełniały określone przez UE poziomy dla estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (GE) i substancji skażających żywność.
UE ustanowiła limit dla estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (GE) i wkrótce ustanowi limit dla 3-MCPD w żywności, które powstają w przetworzonych olejach roślinnych podczas procesu rafinacji i powodują potencjalne problemy zdrowotne.
Stanowisko malezyjskich producentów oleju palmowego
Wytwórcy oleju palmowego w Malezji ostrzegają swój rząd, że nowe przepisy bezpieczeństwa żywności wymagane przez Unię Europejską nie powinny być nakładane na cały przemysł, szczególnie w świetle pandemii koronawirusa.
Stowarzyszenie Rafinerii Oleju Palmowego w Malezji (PORAM) stwierdziło, że zmiana limitów dla całej branży nie ma sensu, ponieważ Europa, która stanowi około 11% eksportu oleju palmowego z Malezji, była jedynym odbiorcą, który wprowadził limit zanieczyszczeń.
Przy wyższych kosztach i małym eksporcie do UE dostosowanie do limitów ustanowionych przez UE będzie miało negatywny wpływ na cały eksport rafinowanych produktów z owoców palmy z Malezji, powiedział przewodniczący PORAM Jamil Haron w liście do rządu Malezji. Przepisy stworzyły poważne zagrożenie dla stabilności finansowej przemysłu rafineryjnego, tym bardziej w świetle obecnej pandemii Covid-19 - dodał.
Sytuacja na rynku oleju palmowego
Przemysł oleju palmowego boryka się z niskimi cenami i niskimi marżami, co jest szczególnie dotkliwe teraz w gospodarce dotkniętej ograniczeniami z powodu koronawirusa.
Ceny surowego oleju palmowego spadły o 25% od stycznia, ponieważ lockdown mający na celu powstrzymanie pandemii spowodował zamknięcie restauracji i ograniczenie podróży po świecie, co zmniejszyło globalny popyt na olej palmowy.
Dostosowanie do nowych wymagań kosztować będzie malezyjskie rafinerie miliony Ringgitów, jeżeli będą musiały zainstalować niezbędny sprzęt, wzrosną koszty operacyjne rafinerii i koszty produkcji oleju palmowego.
Przeczytaj także
-
05.06.2020
Konsumenci ściśle monitorują tłuszcze i oleje w pakowanej żywności – wyniki badania FATitudes
68% konsumentów na całym świecie uważnie monitoruje ile i jaki rodzaj tłuszczu oraz oleju znajduje się w opakowanej żywności. Badanie potwierdziło, że konsumenci uważnie czytają etykiety, a rodzaj tłuszczu i oleju jest silnym czynnikiem wpływającym na zakup.
-
23.01.2020
Sytuacja na rynku olejów roślinnych
Ceny olejów roślinnych na świecie znacznie wzrosły w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Ze względu na uwarunkowania podażowo-popytowe najbardziej podrożał olej palmowy.
-
10.03.2017
Ekologiczny olej palmowy – certyfikat RSPO
RSPO (ang. Roundtable on Sustainable Palm Oil) jest organizacją non-profit zrzeszającą ludzi ze wszystkich sektorów rynku oleju palmowego: producentów, przetwórców, handlowców, sprzedawców detalicznych...