Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijne przepisy dot. bezpieczeństwa żywności problemem dla malezyjskich producentów oleju palmowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Malezja, drugi co do wielkości producent i eksporter oleju palmowego na świecie, w ubiegłym roku zapowiedziała, że będzie wymagać od producentów oleju, aby do 2021 r. ich produkty spełniały określone przez UE poziomy dla estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (GE) i substancji skażających żywność.

UE ustanowiła limit dla estrów glicydylowych kwasów tłuszczowych (GE) i wkrótce ustanowi limit dla 3-MCPD w żywności, które powstają w przetworzonych olejach roślinnych podczas procesu rafinacji i powodują potencjalne problemy zdrowotne.

Stanowisko malezyjskich producentów oleju palmowego

Wytwórcy oleju palmowego w Malezji ostrzegają swój rząd, że nowe przepisy bezpieczeństwa żywności wymagane przez Unię Europejską nie powinny być nakładane na cały przemysł, szczególnie w świetle pandemii koronawirusa.

Stowarzyszenie Rafinerii Oleju Palmowego w Malezji (PORAM) stwierdziło, że zmiana limitów dla całej branży nie ma sensu, ponieważ Europa, która stanowi około 11% eksportu oleju palmowego z Malezji, była jedynym odbiorcą, który wprowadził limit zanieczyszczeń.

Przy wyższych kosztach i małym eksporcie do UE dostosowanie do limitów ustanowionych przez UE będzie miało negatywny wpływ na cały eksport rafinowanych produktów z owoców palmy z Malezji, powiedział przewodniczący PORAM Jamil Haron w liście do rządu Malezji. Przepisy stworzyły poważne zagrożenie dla stabilności finansowej przemysłu rafineryjnego, tym bardziej w świetle obecnej pandemii Covid-19 - dodał.

Sytuacja na rynku oleju palmowego

Przemysł oleju palmowego boryka się z niskimi cenami i niskimi marżami, co jest szczególnie dotkliwe teraz w gospodarce dotkniętej ograniczeniami z powodu koronawirusa.

Ceny surowego oleju palmowego spadły o 25% od stycznia, ponieważ lockdown mający na celu powstrzymanie pandemii spowodował zamknięcie restauracji i ograniczenie podróży po świecie, co zmniejszyło globalny popyt na olej palmowy.

Dostosowanie do nowych wymagań kosztować będzie malezyjskie rafinerie miliony Ringgitów, jeżeli będą musiały zainstalować niezbędny sprzęt, wzrosną koszty operacyjne rafinerii i koszty produkcji oleju palmowego.

 

Źródło: https://www.theedgemarkets.com/article/malaysia-palm-oil-refiners-warn-high-costs-meeting-eu-food-safety-limits

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.