Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

USDA przewiduje w bieżącym sezonie spadek globalnych plonów o 2,2%

Kategoria: Biznes

Według nowego raportu opublikowanego przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) światowe plony zbóż będą w sezonie 2022/2023 o 2,2% niższe w porównaniu z danymi za okres 2021/2022.

Niższe plony w bieżącym sezonie

Z dokumentu, opublikowanego na początku kwietnia br., wynika, że wielkość globalnych plonów zbóż osiągnie w sezonie 2022/2023 wartość 2734,73 miliona ton. Liczba ta jest niższa od prognozowanej w poprzednim miesiącu o 0,13%. Jeżeli chodzi o zapasy zbóż zgromadzone na zakończenie bieżącego sezonu, USDA przewiduje, że wyniosą one 758,43 miliona ton, co oznaczać będzie spadek o 3,77% w porównaniu z rezerwami odnotowanymi pod koniec 2021/2022.

Mniejsza produkcja pszenicy w Unii Europejskiej

W przypadku pszenicy przewidywane wartości utrzymują się na podobnym, a nawet nieco wyższym poziomie, niż w marcu. Główny producent tego zboża – Chiny – może liczyć na wzrost o 0,5% względem poprzedniego sezonu, natomiast w odniesieniu do plasującej się na drugim miejscu Unii Europejskiej prognozowany jest spadek o 2,9%. W Ukrainie z kolei szacowane zbiory będą o 36,5% niższe niż w ubiegłym roku.

Produkcja nasion roślin oleistych

Tymczasem światowa produkcja nasion roślin oleistych ma według USDA wzrosnąć względem ubiegłego sezonu o 2,65%. Amerykański urząd zmniejszył jednak przewidywaną wielkość zbiorów do 625,38 miliona ton. Prognoza ta jest o 0,71% niższa niż w marcu br.

Źródła:

  1. https://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/wasde0423.pdf
  2. https://efeagro.com/la-cosecha-mundial-de-cereal-caera-un-22-la-campana-2022-2023-segun-eeuu/?fbclid=IwAR05Eey_CUoSGSk7hrTK5RGezvCz39-os9NFCpkcZkGiNG5x668WDxcYiS4
  3. https://www.agronewscastillayleon.com/el-usda-reduce-las-estimaciones-de-la-cosecha-mundial-de-cereales-hasta-los-2-734-73-millones-de-toneladas/

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.