Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ważne orzeczenie WSA dotyczące produktów winiarskich

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie potwierdził, że nie jest możliwe nazwanie wyrobem winiarskim, produktu będącego mieszaniną dwóch rodzajów win.

  • Opublikowany wyrok WSA w Warszawie z dnia 16 września 2020 r. (VI SA/Wa 88/20) dotyczy zafałszowanych wyrobów winiarskich.
  • Wyrokiem tym oddalona została skarga na decyzję GIJHARS zakazującą wprowadzenia do obrotu zafałszowanego wyrobu winiarskiego. Organ uznał, że zakwestionowany produkt, powstały ze zmieszania wina z soku winogronowego z winem, nie spełnia wymagań żadnej z kategorii wyrobów winiarskich.
  • WSA podzielił stanowisko Organu i uznał, że przepisy załącznika VIII do rozporządzenia nr 1308/2013 nie pozwalają na praktykę polegającej na mieszaniu wina z soku winogronowego z winem. Inne obowiązujące przepisy prawne także nie przewidują wyrobu winiarskiego, który byłby kompozycją (mieszaniną) dwóch rodzajów win. 
  • Sąd uznał, że: „skoro przepisy rozporządzenia 1308/2013 ani ustawy winiarskiej nie przewidują wyrobu powstałego ze zmieszania wina z soku winogronowego z innym winem (bez względu, z jakiego surowca wytworzonego), to nie można odwoływać się do nazwy zwyczajowej albo opisowej artykułu, dopuszczalnych na podstawie art. 17 ust. 1 rozporządzenia 1169/2011, bo nazwa jest obwarowana przepisami. Skoro powstały artykuł rolno-spożywczy był niezgodny z prawem, to na etykiecie nie można było zawrzeć informacji - nazwy sprzecznej z przepisami.”

Wybierz obszar: Prawo żywnościowe

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn