Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Większe plony dzięki bioinżynierii – jak cyjanobakterie mogą pomóc w rozwoju rolnictwa?

Kategoria: Procesy i Technologie

Usprawnienie fotosyntezy

Naukowcy z Narodowego Uniwersytetu Australijskiego (ANU) zdołali przenieść biologiczną maszynerię wychwytującą węgiel z cyjanobakterii do roślin – to przełomowe osiągnięcie bioinżynierii może przyczynić się do znacznego zwiększenia plonów m.in. pszenicy, roślin strączkowych czy manioku. Kierujący badaniami dr Ben Long stwierdził, że jest to wielki krok naprzód w dziedzinie ulepszania procesu fotosyntezy, dzięki któremu rośliny wytwarzają energię z dwutlenku węgla, wody oraz światła słonecznego, i który stanowi jeden z głównych czynników limitujących zwiększanie wydajności współczesnego rolnictwa.

Karboksysomy z sinic

„Po raz pierwszy udało się pobrać orgenelle komórkowe z cyjanobakterii, znanych powszechnie jako sinice, i umieścić je w roślinach jadalnych, dzięki czemu możliwe będzie zwiększenie ich zbiorów aż o 60%”, mówi dr Long. Organelle te, zwane karboksysomami, odpowiedzialne są za wyjątkową skuteczność, z jaką cyjanobakterie przekształcają dwutlenek węgla w wysokoenergetyczne cukry. „Do tej pory przeniesienie karboksysomów do roślin było pomysłem należącym raczej do domeny science-fiction, jednak po 5 latach intensywnej pracy udało nam się tego dokonać”, dodaje naukowiec.

Mechanizm koncentracji CO2

Rubisco, enzym pozwalający roślinom na wychwytywanie i wiązanie CO2 z atmosfery, działa stosunkowo wolno i nie zawsze rozróżnia dwutlenek węgla od tlenu, co prowadzi do dużych strat energii. „W przeciwieństwie do roślin, sinice wykorzystują mechanizm koncentracji CO2, przekazując duże ilości gazu do karboksysomów, w których znajduje się Rubisco”, wyjaśnia dr Long. „Takie rozwiązanie zwiększa konwersję CO2 do węglowodanów i minimalizuje reakcje z tlenem”.

Znaczący wzrost plonów

Rubisco w komórkach cyjanobakterii jest w stanie wychwytywać dwutlenek węgla i katalizować jego przekształcanie do cukrów 3-krotnie szybciej niż enzym znajdujący się w tkankach roślinnych. Modele komputerowe wskazują, że usprawniony w ten sposób proces fotosyntezy w znaczącej mierze poprawi wzrost roślin i wydajność zbiorów. Dr Long zaznacza, że „wciąż czeka nas dużo pracy, jednak efektywne wykorzystanie opracowanej przez nas technologii w tytoniu pokazuje, że w przyszłości możliwe będzie stosowanie koncentracji CO2 na skalę przemysłową”.

Sposób na wyżywienie globalnej populacji?

Współautor badań, prof. Dean Price ze Szkoły Badań Biologicznych ANU stwierdził, że sukces nowatorskiej metody może stanowić długoterminową strategię, dzięki której uda się nie tylko poprawić wydajność światowej produkcji żywności, ale również zmniejszyć negatywny wpływ rolnictwa na środowisko. „Jeśli chcemy być w stanie wyżywić rosnącą globalną populację, potrzebujemy wszelkich rozwiązań, które pozwolą nam usprawnić wytwarzanie żywności – opracowanie takich technologii wymaga czasu, dlatego musimy działać już teraz”, podkreśla australijski badacz.

Źródła:

https://www.nature.com/articles/s41467-018-06044-0

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-09/anu-bap090218.php

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.