Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Facebook Twitter LinkedIn

Susza powoduje duże spadki plonów warzyw w UE

Kategoria: Biznes Fakty

Alarmująca sytuacja

Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) alarmuje w piśmie skierowanym do KE, że przedłużająca się susza w Europie spowodowała najpoważniejsze problemy produkcyjne w sektorze warzywnym w UE w ciągu ostatnich 40 lat. Przy gorącej i suchej pogodzie ciągnącej się przez cały lipiec w większej części kontynentu, plony warzyw obniżyły się do takiego poziomu, że sytuacja plantatorów i przetwórców warzyw staje się bardzo trudna. Według PROFEL kraje UE szczególnie dotknięte skutkami suszy to Francja, Belgia, Holandia, Niemcy, Wielka Brytania, Węgry i Polska. Dla grochu i fasoli spadek plonów w UE szacuje się na  20% do 50%,  zaś cebuli, cukinii i szpinaku między 15% a 50%. Ponadto w wielu regionach zasiew drugiego zbioru: szpinaku, fasoli i kalafiorów był niemożliwy z powodu suszy.

Najbardziej zagrożone sektory

Negatywny wpływ spadku plonów w największym stopniu odczuje sektor mrożonych i konserwowanych warzyw. Straty już teraz spowodowały zmniejszenie i nieregularne dostawy świeżych warzyw do zakładów przetwórczych, prowadząc do zmniejszenia ilości przetwarzanych produktów, a w konsekwencji wzrostu kosztów produkcji.

Dane GUS

Dla porównania, GUS w lipcowym wstępnym szacunku głównych ziemiopłodów ogrodniczych łączną produkcję warzyw gruntowych w Polsce (wczesnych i późnych) szacuje na ponad 4,2 mln t, tj. na poziomie niespełna 8% niższym r/r. Niemniej, o ostatecznej wysokości zbiorów zadecydują warunki dalszej wegetacji. Przewiduje się zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych w stosunku do poprzedniego sezonu. Tegoroczne zbiory kapusty ocenia się na niespełna 1 mln t (- 1% r/r), kalafiorów na 225 tys. t (- 5,6% r/r), cebuli na poziomie 585 tys. t (- 12,3% r/r), buraków na ponad 300 tys. t (- 10,4% r/r), marchwi na 745 tys. (- 10% r/r),. Zbiory pomidorów przewiduje się w wysokości 250 tys. t (- 1,8% r/r), a ogórków – 245 tys. t (- 1,6% r/r), przy czym dotychczasowe warunki są stosunkowo korzystne dla warzyw ciepłolubnych, a także dla warzyw strączkowych. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw szacuje się na blisko 920 tys. t, tj. także na poziomie nieco niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego (- 8% r/r).

Wzrost kosztów oraz zmniejszenie podaży warzyw może prowadzić do podwyżek cen surowca jak i produktów gotowych.

Kluczowe obszary: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn