Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek pomidorów w UE pod presją importu oraz przyspieszenia sezonów zbioru w Europie środkowo- wschodniej

Kategoria: Biznes

Prognozy

Wg ostatnich prognoz KE przedstawianych w Short-term Outlook, światowa produkcja pomidorów do przetwórstwa w 2018 r. spadnie o 5% do 35,9 mln t, z dużymi różnicami w różnych obszarach produkcji. Niższa produkcja spodziewana jest w Chinach - o 33% r/r, podczas gdy w Kalifornii prawdopodobnie wzrośnie o 13% r/r.

Prognoza przewiduje, że  unijna produkcja pomidorów, która w zeszłym roku osiągnęła 18,5 mln t, zmniejszy się o 7,8% r/r, na co wpływ będzie miał głównie spadek produkcji przetwórczej na półwyspie Iberyjskim (-22%r/r). W Portugalii produkcja ma spaść do najniższego poziomu od 2013 r., jako wynik problemów ze zdrowotnością roślin (mączlika, roztocza), a także problemów z jakością (defekty koloru), co przełoży się na obniżkę plonu.

Spadek cen

W ubiegłym roku produkcja świeżych pomidorów w UE spadła o 2%. Dzięki późnym zbiorom w sezonie zimowym, w pierwszych miesiącach 2018 r. na rynku było dużo świeżych pomidorów. Od maja br., z powodu gorącej wiosny,  pomidory z krajów południowej i środkowej Europy były oferowane na rynku jednocześnie, co prowadziło do nadmiernej podaży i presji na spadek cen. Obserwowaliśmy to również na rynku polskim, gdzie średnia miesięczna cena skupu pomidorów spod osłon w maju 2018 r. spadła o 40% w stosunku do miesiąca poprzedniego, a w czerwcu 2018 r. o kolejne 43% w stosunku  do maja 2018 r.

Eksport i import pomidorów

Jednocześnie od wprowadzenia rosyjskiego embarga, eksport pomidorów z UE uległ drastycznemu obniżeniu. W 2017 r. wyniósł  on 2,75 mln t i 3,75 mld EUR (spadek w ilości o  17% w porównaniu z 2016 r. i o 64% w porównaniu z 2013 r.).

Import świeżych pomidorów do UE stanowi ok. 57% całego światowego importu.  W 2017 r wyniósł on 3,09  mln ton i 4,25 mld Euro i zwiększył się o 8% w ujęciu ilościowym, głównie dzięki zwiększonemu importowi z Turcji, która miała przejściowe embargo na eksport do  Rosji. Jednak w związku z ponownym otwarciem rynku rosyjskiego dla Turcji, oczekuje się, że przywóz do UE utrzyma się na stabilnym poziomie, ze stabilną podażą pomidorów pochodzących z Maroka.

Import przetworzonych pomidorów do UE w ubiegłym roku spadł o 24%, ze względu na gwałtowny, bo 57-proc. r/r, spadek importu z Chin. Zostały one jednak częściowo zrównoważone rosnącą podażą z Ukrainy (wzrost o 17%) dzięki konkurencyjności cenowej tego kraju na rynku UE. KE przewiduje, że tendencja do zwiększania ukraińskiego importu będzie kontynuowana w tym roku. KE zakłada, że całkowity wzrost importu w tym roku wyniesie 15%, co będzie kontynuacją tendencji z ostatnich lat.

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 05.07.2018

    Wiśnie wracają po ubiegłorocznym kryzysie

    Zeszłoroczne niekorzystne warunki pogodowe spowodowały, że w Polsce mimo utrzymania areału uprawy wiśni na poziomie 29,5 tys. ha, nastąpił 63-proc. spadek zbiorów, co przełożyło się na wzrost cen płaconych producentom. W bieżącym sezonie szacujemy, że powierzchnia upraw wiśni w Polsce nie uległa zmianie, natomiast zbiory powinny być nawet o 130% wyższe r/r, pomimo suszy, przyspieszonej wegetacji i spodziewanych wcześniejszych zbiorów. 

    Czytaj więcej
  • 22.06.2018

    Rozpoczął się sezon na owoce miękkie

    W bieżącym sezonie, ze względu na utrzymywanie się od wczesnej wiosny wysokich temperatur i przyspieszenie wegetacji roślin, w handlu owoce pojawiły się średnio dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich sezonach. Z powodu łagodnego przebiegu zimy i bardzo ciepłej wiosny spodziewana jest duża produkcja większości owoców miękkich.

    Czytaj więcej
  • 07.06.2018

    Co się dzieje z jabłkami w Polsce? Sezon 2017/18

    Według szacunków IERiGŻ, w sezonie 2017/2018, ze względu na nieurodzaj owoców w 2017 r., w Polsce  do przetwórstwa trafiło o ponad 45% mniej jabłek niż sezon wcześniej. Z tego też powodu zmianie uległa struktura produkcji przetworów owocowych i warzywnych. Jednocześnie spadł udział przetwórstwa w zagospodarowaniu jabłek.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.